otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Ženija Nikolaičenko: „Kas šobrīd šķiet neiespējams, ar laiku kļūst iespējams!”

Pievienots: 10.01.2023

2022. gadā projektu konkursam „Jauniešu biznesa ideju konkurss komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā” tika iesniegti trīs pieteikumi, no kuriem Krāslavas novada pašvaldības konkursa vērtēšanas komisija apstiprināja Ženijas Nikolaičenko projektu „Konfekšu ražošana mājas apstākļos Krāslavas novadā”. Projekta mērķis - uzsākt saldumu ražošanu (pistāciju konfektes), tā papildinot Krāslavas novada mājražotāju piedāvājuma klāstu ar jaunu produktu.

Ženija jau 17 gadus dzīvo Izvaltas pagastā, kuplā ģimenē. Viņai ir sportiska mazākā māsa - Žaklīna, izpalīdzīgs brālis - Inārs, uzticīga vecākā māsa - Žanete un mīloši vecāki - Žanis un Ināra. Mācību gaitas sāka Izvaltas pamatskolā, no 8. klases turpināja Krāslavas ģimnāzijā.

Jauniete ir pabeigusi Krāslavas Mūzikas skolu, kurā apguva klavierspēli. Šobrīd ārpus skolas dejo trijos deju kolektīvos, fotografē skolas pasākumus, ja atliek laiks, piedalās dažādos konkursos, akcijās un projektos. Vēl viņai ļoti patīk palasīt kādu saturīgu grāmatu saistībā ar psiholoģiju, filozofiju vai ekonomiku. Ir sportiska, patīk skriet garas distances, zīmēt ar akrila krāsām, uzspēlēt volejbolu, klavieres. Šobrīd mācās šahu.

„Man ir svarīgi izglītot sevi dažādās jomās, jo tādā veidā es meklēju un veidoju sevi,” Ženija atbild uz jautājumu, kā nonāca pie idejas sākt savu biznesu. „Doma par uzņēmējdarbības uzsākšanu dzima jau aizpagājušajā vasarā. Vēlējos realizēt praksē kaut ko tādu, lai tas sakristu, cik vien var vairāk, ar galvā izdomāto. Manā galvā bija daudz, jāatzīst, pat nereālu ideju. Bet ideja par saldumiem un pistācijām radās, tad, kad no trauku mazgājamās mašīnas izņēmu „Nutella” burku, kuras etiķetes attēls mazgāšanas procesā izmainījās: krēms uz maizes bija nokrāsojies zaļā krāsā. Tādā dīvainā veidā man radās ideja par pistāciju krēmu, kas tobrīd šķita visreālākā no visām idejām. Mācoties skolā uzņēmējdarbību, no skolotājas Agitas Svarinskas uzzināju par projektu konkursu „Jauniešu biznesa ideju konkurss komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā”. Tas mani ieinteresēja. Iedziļinoties procesā un sadarbojoties, sākotnējā ideja par pistāciju krēmu pārtapa idejā ražot pistāciju konfektes. Ar to tad arī veiksmīgi startēju projektu konkursā, Krāslavas novada pašvaldība piešķīra man finansējumu 968,96 EUR projekta realizācijai. Par šo naudu iegādājos konfekšu ražošanai nepieciešamo aprīkojumu. Tagad pircējiem piedāvāju pistāciju konfektes „SWEET HEART”. Pētot tirgu sapratu, ka vēlos papildināt Krāslavas mājražotāju piedāvājumu klāstu ar saldumiem, jaunu un nebijušu preci.”

Ženija jau no paša sākuma centās izvairīties no gaidām, lai nebūtu jāviļas sevī un gala rezultātā. Saprotams, ka nācās panervozēt, no kaut kā atteikties, taču tam tā ir jābūt. Meitene ne mirkli neaizmirsa, ka jābūt pacietīgai un ir pateicīga saviem vislielākajiem atbalstītājiem - ģimenei un draugiem.

Ženija uzskata, ka viņas vecumā pats būtiskākais ir vēlme gūt zināšanas un darīt visu iespējamo, lai zināšanas apgūtu un papildinātu turpmāk visas dzīves laikā. Viņa apzinās, ka diez vai uzņēmējdarbībā viss ritēs raiti, taču tā ir lieliska iespēja gūt svarīgu pieredzi. Skaidrs, ka dažādas problēmas prasa dažādus risinājumus, gadās, ka dažu problēmu nespēj atrisināt pat pēc vairākiem mēģinājumiem, tad viņa atliek malā mēģinājumus un laika gaitā tā atrisinās pati. Vismaz līdz šim tā bijis.

Ženijai ir svarīgas cilvēku atsauksmes, kuras jauniete uzklausa un analizē, lai varētu uzlabot, pilnveidot gan sava produkta sastāvu, gan produkta vizuālo izskatu. Pistāciju konfektes jauniete pārdod tirdziņos, kā arī caur tiešajiem kontaktiem pēc pasūtījuma. Produkts savā ziņā ir neparasts, balstīts uz ekoloģiju, jauniete turpina to pilnveidot, dažādot, variēt. Ženijas novērojumi liecina, ka diemžēl šāds produkts ne katram ir pa kabatai, bet tie, kuri reiz to nogaršojuši, labprāt iesaka.

Par nākotnes plāniem jauniete runā skopi: „Vairāk cenšos būt šeit un tagad, tas man šķiet svarīgāk, nekā detalizēti saplānota nākotne. Tādēļ man ir grūti nosaukt savus nākotnes plānus - visa uzmanība tiek pievērsta tagadējiem notikumiem. Teikšu tā: nākotnes redzējums nav viens, taču viens no tiem ir saistīts ar uzņēmējdarbību.

Vienaudži, radi un paziņas ir sajūsmināti par manu biznesa ideju un novēl, lai viss izdodas. Lai arī viņi priecājas par manu izaugsmi un centību aktīvi iesaistīties dažādās dzīves jomās, tomēr brīžiem kāds palūdz, lai saudzēju sevi, jo aktivitāšu reizēm ir par daudz. Ar tādu atbalstītāju loku esmu pārliecināta – man viss noteikti izdosies!

Savukārt vienaudžiem novēlu būt atvērtiem pasaulei un cilvēkiem, mācīties patstāvīgi pieņemt lēmumus un gūt pieredzi, jo jebkura jauna pieredze ir noderīga, ja to izanalizē un no tās mācās. Tas, kas šobrīd šķiet neiespējams, ar laiku kļūst iespējams!”

Juris Roga
Anatola Kauškaļa foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde