sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Zinātniski pētniecisko darbu konference Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 20.04.2023

Pavasaris – laiks, kad katrs skolēns savā sirdī sajūt mazu saviļņojumu, mācību gada noslēguma tuvošanos, kā arī tas ir laiks 12. klašu skolēnu vidū ļoti gaidītajam notikumam, kurā skolēniem ir dota iespēja aizstāvēt savus izstrādātos zinātniski pētnieciskos darbus (ZPD), tādējādi demonstrējot iegūtās padziļinātās zināšanas atsevišķi izvēlētos mācību priekšmetos.

30. martā Krāslavas ģimnāzijā notika 28. skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference, kurā piedalījās 10.-12. klašu skolēni un skolotāji. 

Piedāvātās tēmas konferencei, kuras aplūkoja un padziļināti izpētīja 12. klases skolēni, bija mūsdienīgi un zinātnei aktuāli jautājumi, kuru laikā tika izskatītas arī dažādas 21.gs problēmas, kā arī piedāvāts to risinājums. No inhibitoru, vitamīnu un ūdens tilpņu pētīšanas līdz literāro varoņu analīzei, matemātiskajiem vienādojumiem un politiskajiem aspektiem, un tos visus savā starpā vienoja vienkārši kolosāli liels skolēnu ieguldītais darbs un pašiniciatīva, kā arī radošums un kritiskā domāšana.

Šī fantastiskā iespēja izteikt savas domas, argumentēt tēmas izvēli, pārvarēt radušos satraukumu, attīstīt prasmi komunicēt ar auditoriju un uzturēt tās interesi, kā arī atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem ļāva 12. klašu skolēniem labāk sagatavoties topošajām studijām augstskolā, attiecīgi jau domājot par iespējām padziļināti turpināt pētījumu un attīstīt savu izaugsmi nākotnē.

- „Kā skatītājs varu teikt, ka vairāki darbi mani tiešām pārsteidza, tie bija ļoti iespaidīgi un interesanti. Toties, jau prezentējot savu darbu, jutu nelielu uztraukumu.” (Valērija, 12.a)

- „ZPD konference bija noderīga un interesanta. Vairākiem skolēniem bija aktuāli darbi, kurus ir vērts noklausīties. Runājot par savu darbu, grūtības sagādāja tēmas izvēle, nepieciešamās informācijas atrašana un apkopošana. Toties visvairāk patika veikt praktisko daļu, jo tajā tika atklāti darba rezultāti. Uzskatu, ka skolēniem ir jāveido ZPD, jo tā ir liela pieredze, kura viennozīmīgi noderēs augstskolā.” (Laura M., 12.a)

- „Klausoties prezentācijas, novēroju, ka daudzi skolēni runāja monotoni, bet gribētos, lai runa būtu pārliecinošāka un izteiksmīgāka. Domāju, ka pārliecība slēpās aiz stresa, jo šī bija pirmā reize, kad prezentējām kādu darbu tik lielai auditorijai.” (Daniela, 12.a)

- „No šīs konferences iemācījos kontrolēt savu stresu un uzstāties auditorijas priekšā. Tas noteikti ir noderīgi, jo vēlāk zini, pie kā ir nepieciešams piestrādāt, lai turpmāk būtu labāk.” (Laura Dz., 12.a)

- „Konferences ieguvums man ir darba prezentēšana publikas priekšā. Savu darbu paveicu labi, bet uzskatu, ka varēju labāk atbildēt uz jautājumiem.” (Raivis M., 12.a)

- „Neskatoties uz grūtībām, rakstot darbu, konferencē bija patīkami momenti. Žūrija bija saprotoša, atbalstīja mūs morāli un arī fiziski, izrādot gandarījumu par veikto darbu. Tas man deva spēku un pašapziņu. Jautājumi bija skaidri un saprotami, atbildēt uz tiem man bija prieks.” (Dominika, 12.a)

Laura Mežiņa,
Krāslavas ģimnāzijas 12.b klases skolniece
Ženijas Nikolaičenko foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Aprīlis - 2023
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07 08 09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
svētdiena, 16.04.2023
pirmdiena, 17.04.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde