trešdiena, 24. aprīlis, 2024Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
crest1 crest2

Z/s „Bagātības” Indras pagastā saņēma apbalvojumu „Veselīgs Latvijas uzturs”

Pievienots: 19.09.2016

16. septembrī Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Zemkopības un Veselības ministriju pasniedza apbalvojumu „Veselīgs Latvijas uzturs”, ko šogad saņēma trīs zemnieku saimniecības: z/s „Lapegles” Lendžu pagastā Rēzeknes novadā, z/s „Atkalas” Isnaudas pagastā Zilupes novadā un z/s „Bagātības” Indras pagastā Krāslavas novadā.

Latvijas Ārstu biedrības apbalvojums VESELĪGS LATVIJAS UZTURS ir oficiāli pausta atzinība un pateicība Latvijas lauksaimniekiem, zivsaimniekiem, pārtikas ražotājiem par sasniegumiem veselīgu uzturproduktu ražošanā, veselīga uztura lietošanas un veselīga dzīvesveida veicināšanā, par izciliem Latvijā ražotiem uzturlīdzekļiem, ko ārsti iesaka ikdienas vai speciālā diētiskā uzturā.

Zemnieku saimniecība „Bagātības”, kurā strādā mūsu novadnieki Olga un Andrejs Birķe, savu darbu sāka 2006. gadā, un vienlaikus tika sākts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācijas process. Galvenie saimniecības darbības virzieni ir gaļas, piena lopkopība. Pašlaik saimniecībā ir astoņas slaucamas govis un 33 liellopi, 2015. gadā saimniecībā saražoja gandrīz 45 tonnas piena, no tām 13 tonnas tika pārstrādātas saimniecībā.

Blakus tradicionālajai piena lopkopībai un gaļas liellopu audzēšanai saimniece Olga kopš 2012. gada 6. septembra ir reģistrējusies kā piena produktu mājražotāja. Vietējā tirgū tiek piedāvāti astoņu veidu sieri – ar ķiplokiem, zaļumiem, ķimenēm, papriku, žāvētiem augļiem, saulespuķu sēkliņām un apceptais siers. Pircēju vidū vislielākais pieprasījums ir pēc apceptā siera un siera ar žāvētiem augļiem. Iecienīts ir mājas biezpiens, krējums un svaigs piens.

Viesmīlīgie saimnieki apmeklētājus iepazīstina ar savu savdabīgi izveidoto – ar Aizkarpatiem raksturīgām niansēm – sakopto saimniecību, ar saimnieka prasmīgām rokām labiekārtotu sētu un apkārtni, ar dekoratīvo šķirņu putnu kolekciju un bioloģiskās gaļas un piena liellopu audzēšanas pieredzi. Saimniecība ir iekļauta Latgales kulinārijas mantojuma tīklā. Īpašais kulinārā mantojuma piedāvājums ir lauku siers un mājas saldējums.

Latvijas Ārstu biedrības apbalvojuma VESELĪGS LATVIJAS UZTURS devīze ir „Valetudo Patriae” (Veselība Dzimtenei). Apbalvojums sastāv no tēlnieka Jāņa Strupuļa veidotas medaļas „Valetudo Patriae”, uz kuras redzams medicīnas un veselības dievs Asklēpijs ar savu meitu Higieju, kā arī mākslinieka profesora Guntara Sietiņa veidots diploms „Valetudo Patriae” A3 formātā.

Apbalvojamos izvēl Latvijas Ārstu biedrības un Veselības ministrijas izraudzīta komisija pēc zemkopības ministra ieteikuma.

Gadā tiek pasniegtas trīs balvas VESELĪGS LATVIJAS UZTURS pārstāvjiem no viena Latvijas reģiona. 2016. gadā visas trīs balvas tiks pasniegtas Latgales zemnieku saimniecībām par ieguldījumu veselīga uztura ražošanā.

Balvas VESELĪGS LATVIJAS UZTURS pasniedza zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Trupovnieks.

Elvīras Škutānes foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde