piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Tīkls, kas apvienos mūsu atmiņas

Pievienots: 20.04.2018

Vai jūs zināt savu māju vēsturi? No kā jūs vai jūsu vecāki tās bija iegādājušies? Iespējams, tās savām rokām uzbūvējis jūsu tēvs vai vectēvs? Un kas šajā vietā bija pirms tam? Kas dzīvoja kaimiņos? Varbūt te atradās kāda ražotne vai tirgotāju bodītes? „Nav svarīgi,” teiksiet jūs. „Žēl,” atbildēšu es.  

Protams, vieglāk ir doties uz muzeju un paklausīties informāciju par kādiem slaveniem cilvēkiem, piemēram, par grāfiem Plāteriem. Un kāpēc par viņiem runā, bet par jūsu senčiem neatceras? Varbūt vienkārši tāpēc, ka par viņiem neviens neko nav stāstījis? Jā, grafi un kņazi atstāja dziļas pēdas valsts vēsturē, kaut gan par to mums arī nav pilnīgas informācijas, neskatoties uz to, ka ir zināmas daudzas būtiskas detaļas. Taču par savu dzimtu, par saviem senčiem jums ir jāzina daudz vairāk nekā par grāfiem un kņaziem. Vai jūsu dzimtas pārstāvji bija vienkārši zemnieki vai sīkpilsoņi, ko jūs zināt par tiem senajiem laikiem? Iespējams, ne īpaši daudz... Noteikti ir vērts uzzināt nedaudz vairāk.

Latvijas Valsts vēstures arhīvs jau sen īsteno projektu „Raduraksti” (www.lvva-raduraksti.lv) – tā ir tīmekļvietne, kurā glabājas aptveroši dati par Latvijas ģimeņu un dzimtu vēsturi. Piemēram, informācija par cara laikā veikto latviešu tautas skaitīšanu (1897.g). Vai jums ir interesanti iepazīties ar datiem par jūsu senčiem, vai tur ir pieejama informācija arī par viņiem? Vai jūs varēsiet izveidot radniecības pavedienus ar tiem, kas jums ir pazīstami? Vai patiešām pēdējo 100 gadu garumā mēs esam aizmirsuši par saviem senčiem un pārvērtāmies par cilvēkiem bez pagātnes?

Mūsu projekta „ Krāslavas vēstures pasaule” http://kraslavahi.eu ietvaros ir noslēdzies datorprogrammas izstrādes otrais posms. Tagad jūs varat izlasīt ne tikai mūsu informāciju par vēsturiskajiem notikumiem un personībām, bet arī ierakstīt savus stāstus. Izpētiet jebkurus jums pieejamos dokumentus par jūsu senčiem, izanalizējiet jūsu personīgo arhīvu, iepazīstiniet mūs ar savas dzimtas vēsturi, pastāstiet par jūsu radiniekiem un senčiem!

Jums ir tikai jānorāda jūsu e-pasta adrese un jāizdomā piekļuves parole. Atrodiet mūsu datorprogrammā savu māju vai kādu citu jums zināmo ēku un ievietojiet interesantus stāstus par jūsu ģimenes vēsturi! Pievienojiet informāciju par jūsu vecvecākiem un vecvecvecākiem! Pat tādi dati kā jūsu senču vārds, uzvārds, tēva vārds un dzīves gadi ir ļoti nozīmīgi! Ja jūs atradīsiet radniecības sakarus starp senčiem, norādīsiet informāciju par viņu tēvu un māti, tad jūs saņemsiet datus par savu ģenealoģisko koku. Nosūtiet šo informāciju uz mūsu serveri, un citi cilvēki, sinhronizējot datus, varēs iepazīties ar to. Piedāvāju jums organizēt mūsu kopīgo sociālo tīklu, kurā mēs varētu dalīties informācijā par mūsu senču dzīvi. Dalieties šajā informācijā ar mūsu jaunāko paaudzi, un tā neaizmirsīs par mums pēc 100 gadiem.

Pašlaik mums ir tikai viens ierobežojums: mēs nedrīkstam apkopot informāciju par mūsdienās dzīvojošajiem cilvēkiem, taču varam sākt ar tiem, kas mums ir īpaši mīļi un kas vairs nedzīvo šajā pasaulē. Informācija par viņu dzīvi un darbiem var būt pieejama ne tikai jums. Speriet pirmo soli - pastāstiet arī citiem par jūsu dzimtas vēsturi!

Sergejs Jakovļevs, datorprogrammas izstrādātājs


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde