ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Ir pieejamas LEADER investīcijas lauku attīstībai

Pievienots: 20.03.2019

Turpinās pasākumu īstenošana ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu. LEADER projektu konkurss paredz atbalstu uzņēmējdarbības attīstības, lauksaimniecības produktu pārstrādes, vietējās produkcijas realizācijas īstenošanai. Biedrības „Krāslavas rajona partnerība” administratīvā vadītāja Zane Ločmele piekrita pastāstīt par esošajiem ieguvumiem un jaunajām iespējām.

- Kādi rezultāti ir sasniegti iepriekšējā laika posmā?

- LEADER atbalsta periods vietējai attīstībai ir pieci gadi. Šobrīd esam vidus posmā. 2016.-2018. gadā izsludinājām piecus projektu konkursus. Tika iesniegti 97 projekti, no tiem apstiprināti - 65 projekti (31 projekts uzņēmējdarbības jomā un 34 sabiedriskā labuma projekti). Izveidotas 8 jaunas darba vietas. Kopumā apgūto līdzekļu summa ir 1,2 miljoni eiro.

Un plānots investēt vēl 1,1 milj. eiro.

- Lūdzu, pastāstiet par tiem realizētajiem uzņēmējdarbības projektiem, kurus jums gribas akcentēt!

- Uzņēmējdarbības projektos gan esošajiem, gan topošajiem uzņēmējiem bija iespēja radīt jaunus un attīstīt esošos pakalpojumus un produktus, realizējot tos tirgū un radot kvalitatīvus darba apstākļus. Aktivitāte bija liela, projektu iesniedzēji izmantoja gandrīz visas piedāvātās iespējas.

Pirmajā LEADER projektu konkursa kārtā pieteicās vairāk uzņēmēju, kas gribēja attīstīt savus pakalpojumus, iegādāties iekārtas, lai pakalpojums kļūtu kvalitatīvāks.

Runājot par mūsu novadu, īstenoti daudzi labi projekti. Uzņēmējs no Izvaltas, kuram pieder autoserviss Krāslavā, īstenoja projektu „Jaunu pakalpojumu radīšana uzņēmuma attīstībai un ilgtspējai”. Viņš iegādājās nepieciešamo aprīkojumu, iekārtas un uzlaboja savu pakalpojumu. Cits uzņēmējs Krāslavā realizēja projektu „Galdniecības iekārtu iegāde jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai”.

Krāslavā tika izveidota malkas ražotne. Krāslavas jaunietis uzsāka uzņēmējdarbību automašīnu, motociklu elektronikas remonta jomā.

Uzņēmējs uzlabojis darba apstākļus nolietoto transportlīdzekļu apstrādes procesam. Krāslavā īstenots projekts „Iekārtu un aprīkojuma iegāde ugunsdzēsības aparātu apkopes punkta darbības nodrošināšanai”.

Tomēr vispieprasītākie ir projekti, kas veltīti tūrisma jomai, gan lieli, gan mazi: „Aktīvā atpūta uz ūdens Latgalē (Kombuļu pag., Ota ezers), laivu nomas punkta izveidošana (Skaistas pagasts) u.c. No lielajiem projektiem jāatzīmē „Brīvdienu mājas ierīkošana” (Kalniešu pag.). Attiecināmā summa projektā ir 70000 eiro, bet ar uzņēmēja līdzfinansējumu šis projekts pārsniedza 100000 eiro. Pagaidām projekts ir procesā.

Ar LEADER atbalstu Krāslavā izveidots sporta atrakciju parks, ar šo projekta rezultātu mēs lepojamies. Parks ir pieprasīts, turp brauc vietējie un arī citu teritoriju iedzīvotāji. Saviem projektu pretendentiem reizi gadā piedāvājam doties pieredzes apmaiņas braucienos uz citiem reģioniem, lai paskatītos, ko Latvijā dara LEADER programmas ietvaros, kādus projektus īsteno. Pērn 20 cilvēki brauca uz Jelgavas un Liepājas pusi. Tieši Podjavu ģimene bija tā, kas pieredzes apmaiņas braucienā Liepājā ieraudzīja turpinājumu savai iecerei – mežā izveidotu sajūtu taku, un jau rudenī, ar savu finansējumu ierīkoja līdzīgu taku pie sava sporta atrakciju parka.

Inovatīvākie projekti uzņēmējdarbībā ir realizēti kaimiņu - Dagdas novadā. Viens uzņēmējs iegādājās spiedliešanas iekārtu, ar kuru izgatavo plastmasas veidnes, kas domātas dzelzsbetona konstrukciju ieliešanai. Pēc tam saprata, ka viņam nepieciešams arī noliktavas iekrāvējs, un rakstīja vēl vienu projektu. Savukārt otrs uzņēmējs nolēma izgatavot „ūdas” (zemledus makšķeres, ar kādām kādreiz makšķerējuši mūsu senči), papildus nodarbojoties arī ar mēbeļu izgatavošanu un restaurēšanu.

Ir arī pavisam mazi projekti, piemēram, daži tūkstoši eiro tika prasīti, lai varētu cept konditorejas izstrādājumus. Jauna sieviete savā virtuvē nolēma cept tortes, viņai tas padodas. Iegādājās visu nepieciešamo, reģistrējās PVD, cep skaistas un garšīgas tortes, pieprasījums liels.

Protams, atbalstām arī lauksaimniecības produktu pārstrādi, vietējās produkcijas realizēšanai paredzētas vides radīšanu. Krāslavas uzņēmējs, kurš cep maizi, gribēja attīstīt šo pakalpojumu, lai varētu cept vēl kvalitatīvāku maizi, un par projekta līdzekļiem iegādājās tam nepieciešamās iekārtas.

Bērziņu pagastā uzsākta fermentēto tēju ražošana.

Viens no interesantākajiem projektiem - Kaplavas pagastā izveidotā degustācijas vieta „Klajumu ķēķis”. Saimniece ierīkoja telpu un iegādājās visu nepieciešamo, lai projekta rezultātā tūrisma vietas apmeklētāji varētu ieturēt Latgales tradicionālo ēdienu maltīti.

Prieks par Krāslavas novada domi, kas īstenoja projektu un iegādājās mobilo tirdzniecības aprīkojumu tieši Krāslavas novada vietējo produktu realizācijai un atpazīstamībai. Tādejādi vietējie novada uzņēmēji var lūgt novadam šo aprīkojumu, lai dotos uz gadatirgiem un izskatītos reprezentabli. Tika izstrādāts arī logo „Ražots Krāslavas novadā”, izdots buklets.

- Vai sabiedriskā labuma projekti tikpat veiksmīgi?

- Spilgtākais no visiem ir Laimes muzejs Indrā, kas tapa, realizējot divus Krāslavas novada domes īstenotus projektus. Laimes muzejs atzīts kā inovatīvākais tūrisma produkts Latgalē. Šobrīd to esam pieteikuši arī Latvijas dižprojektu konkursā.

Pārējie projekti ir mazāki, bet arī nepieciešami mūsu iedzīvotājiem. Krāslavas pareizticīgo baznīca veica iekštelpu remontu, atjaunoja logus un durvis. Skaistas baznīca veica baznīcas vienkāršoto atjaunošanu un iegādājās pārnēsājamo apskaņošanas aparatūru. Īstenošanas procesā ir projekts par luterāņu baznīcas vēsturiskā torņa jeb spices atjaunošanu.

Sabiedriskā labuma projektos var piedalīties arī juridiskās personas – uzņēmēji. Zobārstniecības pakalpojumu sniedzējs realizēja projektu, kas ļauj piekļūt viņa pakalpojumam cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Jāpiemin arī biedrības „Sportists” velosipēdu nomas projekts, pateicoties kuram jebkurš iedzīvotājs var bez maksas paņemt velosipēdu ar nepieciešamo aprīkojumu drošībai un braukt pa novadu. Ir pieejami 20 kalna velosipēdu un aizsargķiveres, interesentiem jāsazinās ar Ilonu Vanagu (varnase66@inbox.lv).

Atbalstīti tika arī tautas tērpu šūšanas projekti. Indrā izveidots metodiskais kabinets iedzīvotāju apmācības iespēju veicināšanai Krāslavas novadā, iegādāts interaktīvais panelis, datortehnika. Ir padomāts arī par semināru dalībnieku ērtībām – iegādātas ērtas un viegli transformējamas mēbeles. Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienības telpās izveidots jauniešu centrs. Projektus esam atbalstījuši Krāslavas basketbolistiem un futbolistiem. Zemūdens tūrisma klubs iegādājās tērpus ar aprīkojumu zemūdens tūrisma popularizēšanai. Bez maksas var saņemt aprīkojumu un doties zem ūdens pavērot, kas mīt Latgales ezeros, apgūt daivinga iemaņas. Klubs rīko arī interesantus pasākumus ģimenēm.

Krāslavas jaunieši iegādājās aparatūru, lai veiktu dažādus kvalitatīvus ierakstus. Par visiem projektiem vienā rakstā nav pat iespējams izstāstīt. Katrs ir ar kaut ko interesants, uzlabo vietējo teritoriju un dažādo sabiedriskās aktivitātes.

- Vai visiem vienmēr izdodas realizēt savu ieceri?

- Protams, ka ir arī negatīvi piemēri. Pretendents uzraksta projektu, mēs to atbalstām, rezervējam finansējumu, bet pēc gada viņš paziņo, ka neko neīstenos, un projektu atsauc. Tāpēc visus aicinu nopietni pārdomāt, vai iecerētais projekts būs īstenojams, lai nesanāk tā, ka ne pats, ne citam. Nevajag aizmirst, ka zem projektu atbalsta strīpas paliek ne sliktāki projekti, kuriem finansējuma vienkārši nepietiek. Pretendentam, kurš atsauc savu dalību, rezultāta nekāda, bet tam, kurš varēja izmantot naudu, ir jāgaida jauns konkurss un jāsniedz pilnīgi visi dokumenti no jauna. Šie piemēri mums ir negatīvi, jo biedrības mērķis pēc iespējas vairāk uzlabot un attīstīt dzīves kvalitāti noteiktā lauku teritorijā.

- Kad sāksies pieteikšanās? Ar ko jaunais uzsaukums atšķirsies no iepriekšējā?

- Pieteikšanās jaunu projektu konkursam būs no 8. aprīļa līdz 8. maijam. Mēneša laikā jāpiesakās elektroniski Lauku atbalsta dienesta mājaslapā, kur jāaizpilda projekta pieteikums, jāpievieno nepieciešamie pavaddokumenti. Lai uzrakstītu kvalitatīvu projektu, noteikti iesaku nākt uz konsultācijām, apmeklēt seminārus. Visa nepieciešamā informācija tiek sniegta bez maksas.

Jāatzīst, ka konkurence pastāv, tāpēc katram pretendentam jācenšas iesniegt kvalitatīvu projektu ar konsekventi pārdomātu vīziju rezultāta sasniegšanai.

Noteikumi pretendentiem palika gandrīz nemainīgas, pieteikties var uzņēmēji, kuri jau darbojas, vai personas, kuras grib nodarboties ar uzņēmējdarbību, kā arī mājražotāji, biedrības. Arī pašvaldībām ir iespēja pieteikt savus projektus. Finansējuma atbalsts vienam projektam arī nav mainījies - ja projektā ir plānota būvniecība 70% apjomā, tad attiecināmās izmaksas ir līdz 70 000 eiro, ja vajag iekārtas un pamatlīdzekļus, tad var pretendēt uz finansējumu līdz 50 000 eiro. Sīkāk par visu var uzzināt, apmeklējot www.kraslavaspartneriba.lv.

- Ko noteikti neatbalstīs?

- Mēs atbalstām mazo uzņēmēju ieceres un vajadzības. Noteikti neatbalstīs hidrotehniskās lietas, piemēram, kanalizācijas pievadi tūrisma mītnei, elektrolīnijas izbūvi, nodokļu atmaksu, ceļa izbūvi, iekārtu remontus. Ir daudzas nianses, par tām labāk runāt ar katru individuāli konsultācijās.

- Vai ir kaut kas tāds, ko līdz šim uzņēmēji nav novērtējuši?

- Manuprāt, ļoti laba iespēja, ko uzņēmēji nav novērtējuši, apmācīt jaunus darbiniekus. Mums bija daži interesenti, bet neviens projekts netika iesniegts. Uzņēmēji var apmācīt pavārus, šuvējus, kalējus, metinātājus, oficiantus, B un C kategorijas autovadītājus utt. Finansējums šiem projektiem ir līdz pat 20000 eiro. Var apmācīt ne tikai vienu, bet vairākus darbiniekus. Vienīgi izvēlētai mācību iestādei, centram jābūt licencētam, akreditētam. Projektā var paredzēt ceļa, naktsmītnes, komandējuma izmaksas, apmācību maksu. Obligātā prasība vēlāk – apmācīto cilvēku pieņemt darbā vismaz uz 18 mēnešiem.  Šo projektu uzraudzības laiks ir divi gadi (visiem pārējiem - pieci).

- Pieteikties var arī citu novadu uzņēmēji?

- Protams, vairāk vēlamies atbalstīt vietējos, bet pieteikties var juridiska vai fiziska persona no visas Latvijas, svarīgi, lai projekts tiktu īstenots mūsu biedrības teritorijā – Krāslavas, Dagdas un Aglonas novads. Tikko konsultācijā bija divi cilvēki no Daugavpils, kuri grib uzsākt biznesu Krāslavas novadā. Viņi gatavi izpildīt visus nosacījumus, ja projekts gūs atbalstu, tiks izveidota arī darbavieta. Mums nav tiesību atteikt cita novada interesentiem šeit darboties, lai gan, protams, vairāk motivējam, lai šos projektus aktīvāk rakstītu vietējie uzņēmēji.

Šobrīd sācies konkursa gatavošanās process, aicinu apmeklēt bezmaksas konsultācijas Skolas ielā 7, tālr. 25608232. Pieredze rāda, ka dokumentu sagatavošana kopumā ir ilgs process un viens mēnesis ir ļoti īss laika sprīdis, ja nekas iepriekš nav darīts.

2019. gada 26. martā pulksten 14.00  Skolas ielā 7 (3.stāvā, aktu zālē) notiks LEADER projektu konkursa seminārs, kurā tiks sniegta informācija par projektu iesniegšanas nosacījumiem, dokumentu sagatavošanu un vērtēšanas kritērijiem. Pieteikšanās nav nepieciešama. Aicinām visus interesentus!

- Paldies par interviju!

Juris Roga


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde