ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Animācijas filmas „Reiz Krāslavā” tapšana

Pievienots: 07.08.2017

Jau no 4. jūlija pie jaunas bērnu multiplikācijas filmas „Reiz Krāslavā” tapšanas strādā gan profesionāli mākslinieki, scenāristi, gan arī Krāslavas novada skolēni vecumā no 7 līdz 12 gadiem. Filma ir viens no Krāslavas veltījumiem Latvijas valsts simtgadei. Tās uzdevums ir iepazīstināt bērnus ar pilsētas bagāto vēsturi, kā arī iedzīvotājiem akcentēt unikālo vidi, kurā tie dzīvo.

Filmas izveide ir tikai viena no aktivitātēm pasākumu kopumā „Mēs Krāslavā = Mēs Latvijā”, ko atbalsta Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds, bet īsteno biedrība „Krāslavas māmiņu klubs”.

Pie filmas izveides strādā 10 radoši jaunie mākslinieki, kuri savu vasaras brīvlaiku atvēlējuši nevis izklaidei, bet gan jaunas multiplikācijas izveidei. Kopā ar viņiem vienā komandā darbojas arī māksliniece Mairita Folkmane, animatore Dace Liepa, bet par skaņas ierakstīšanu un rediģēšanu ir atbildīgs Anatols Kauškalis.

Multfilmas veidošana aizsākās Mairitas Folkmanes radošajā darbnīcā „Mana Krāslava”, tajā 1.-6. klašu skolēni iepazinās ar animācijas tapšanu un pievērsās pie galveno filmas tēlu, kā arī fonu glezniecības. Pateicoties mākslinieces pūliņiem, bērnu darbi tapa patiešām koši un neparasti, tie nākotnē tiks parādīti atsevišķā izstādē.

Māksliniece-animatore Dace Liepa, kas pašlaik strādā filmu studijā „Lokomotīve”, no Rīgas uz Krāslavu atbrauca, lai sniegtu atbalstu filmas tapšanā. Viņas uzdevums šajā projektā ir palīdzēt jaunajiem māksliniekiem atdzīvināt savas krāsainās bildes. Animācijas procesā uz zīmēta fona tiek likti personāži, un katrā uzņemtajā kadrā varoņi tiek nedaudz pārvietoti tā, lai izveidotu vienmērīgu kustību. Dace skaidro, ka vienai sekundei filmas ir vajadzīgas 12 fotogrāfijas, tādējādi animācijas veidošana ir laikietilpīgs un smags process.

„No mazo animatoru komandas tikai daži bērni spēj izturēt visu filmas tapšanas gaitu,” stāsta Dace. „Kad vasarā ārā silda saule, bērni palēnām kaut kur izčab.”

Arī Anatols Kauškalis secina, ka projekts ir laikietilpīgs, jo sižeta scenārijs sastāv no 6 lapām, bet katru dialogu bērniem vajag ierunāt vismaz trīs reizes. Bez dialogiem ir nepieciešams arī ierakstīt mūziku un fona skaņas – vēja šalkas, ūdens viļņus, putnu dziesmas.

Deviņgadīgā Alīne, viena no multfilmas māksliniecēm, ir sajūsmā par filmas tapšanas procesu: „Gan zīmēt, gan arī ierunāt filmiņu ir tiešām aizraujoši! Es arī nākotnē vēlētos veidot multenes.”

„Reiz Krāslavā” sižets stāsta par diviem bērniem, zēnu un meiteni, kuri ceļo laikā caur krāsu virpuli, apmeklējot nozīmīgākos momentus no Krāslavas vēstures. Piemēram, viņi nonāk Barikāžu laikā vai arī apmeklē veco aptieku, sinagogu un ugunsdzēsēju depo. Par aizraujošo animācijas filmas sižetu ir jāpateicas Andrejam Jakubovskim.

Lai arī visi vajadzīgie multiplikācijas filmas kadri ir uzņemti, tomēr filmas autoriem priekšā ir pamatīgs darbs – visu nofilmēto materiālu nepieciešams samontēt, kā arī pareizajās vietās ievietot skaņas efektus un balsis. Pabeigto multiplikācijas filmu varēs apskatīt internetā, kā arī tiek plānota pirmizrāde Krāslavas Kultūras namā. Lai autoriem izdodas realizēt visas savas ieceres!

Dāvids Babrovskis,
Samantas Miglānes foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde