ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Ar kolekciju „Menuets” izcīna trešo vietu

Pievienots: 23.02.2018

Arī šogad februārī Špoģu Mūzikas un mākslas skola organizēja netradicionālo modes skati – konkursu, kura tēma bija „Caur gadsimtu prizmu”. Modes skatē piedalījās Latgales, Lietuvas un Baltkrievijas mākslas skolu audzēkņi, kopumā žūrija novērtēja 18 tērpu kolekcijas.

Pasākumā piedalījās arī Krāslavas Mākslas skolas 4. un 6. klases audzēkņi, kuri gleznošanas skolotājas Maija Šuļgas un mākslas vēstures skolotājas Irēnas Pauliņas vadībā sagatavoja konkursam divas kolekcijas: četrklasnieku kolekcija „Vēdekļa mājiens tumšā vakarā dziļā Latgales nostūrī” tika radīta japāņu papīra locīšanas tehnikā - origami; sešklasnieku darinātajā kolekcijā „Menuets” bija ietverta ideja - apģērbs papīra lellei, kas tika veidots rokoko stilā. Klāt apģērbam bērni izveidoja arī rokoko stila parūkas papīra plastikā. Tieši ar šo kolekciju tika izcīnīta 3. vieta.

Krāslavas Mākslas skolas pedagoģe Maija Šuļga pastāstīja, ka ar katru gadu konkurence kļūst arvien sīvāka, turklāt šim konkursam jau ir starptautiskā pieskaņa. Ir liels gandarījums par 6. klases audzēkņu panākumu, taču arī 4. klases kolekcija bija laba un bija pamanāma uz kopējā fona.

Maija: „Uz konkursu - skati braucām ar domu, ka kāda no mūsu kolekcijām iegūs godalgotu vietu, jo tas ir svarīgs mērķis, ieguldot spēkus kolekciju veidošanā. Mums bija ļoti oriģinālas kolekcijas, citu tamlīdzīgu šajā konkursā nebija. Papīra parūkas gan izmantoja arī citās kolekcijās, tomēr mūsējā tās stilistiski atšķīrās. Kolekciju izveide ilga divus mēnešus, tika ieguldīts ļoti liels darbs. Skolas audzēkņi sāka ar skiču izgatavošanu un vēsturisko materiālu izpēti par attiecīgo laika posmu. Sestās klases bērni izvēlējās veidot Francijas rokoko stila apģērbu, jo tas ir viens no greznākajiem stiliem. Process bija ilgs, tērpi bija jāveido pilnā augumā no priekšpuses un mugurpuses. Skolēni paši zīmēja milzīgo skici, salīmēja papīru un izkrāsoja gatavo tērpu ar akrila un guaša krāsām. Arī papīra parūkas darināja paši. Papildus darbam pie kolekcijas izveides skolēni iestudēja Baha menuetu un dejas ritmā nodemonstrēja tērpus.

Arī 4. klases audzēkņi tērpus nodemonstrēja kustībā – viņi rādīja vēdekļu deju japāņu tautas dziesmas ritmos. Manuprāt, arī šī kolekcija bija ļoti skaista, diemžēl palika bez godalgotās vietas, jo konkurence par vietām bija ļoti liela.”

Šādi pasākumi veicina sadarbību starp mākslas skolām un rada iespēju pieredzes apmaiņai kā bērniem, tā arī pedagogiem. Krāslavas Mākslas skolas 6. klases skolēniem šogad ir izlaidums, un, pateicoties šim pasākumam, viņi dziļāk iepazina mākslas vēsturi konkrētajā laikmetā. Kopējais darbs bērnus saliedēja vēl ciešāk.

Raugoties no mākslinieciskās puses, jāatzīmē, ka cilvēka augumā gleznot tērpus ir sarežģīti pat pieredzējušam skatuves māksliniekam, bet mūsu mākslas skolas bērni uzdrīkstējās un savas ieceres realizēja.

Juris Roga
Valda Pauliņa foto

Fotogalerija



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde