ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Bez pagātnes nav nākotnes…

Pievienots: 08.12.2017

Grāmatas „Noklusētās sāpes” atvēršanas svētkos Krāslavas Valsts ģimnāzijā piedalījās Izraēlas vēstniecības kultūras nodaļas vadītāja Marika Piņķe un grāmatas atbildīgā redaktore Ilze Saulīte. Grāmatas autors ir Jēkabs Barkāns, ģimnāzijas 1946. gada absolvents, kurš izdzīvoja holokaustu, un šī brīža veselības stāvoklis viņam neļāva būt klāt šajā pasākumā. Tomēr pasākuma dalībnieki varēja izjust grāmatas autora klātbūtni, noskatoties fragmentu no filmas, kurā pats Jēkabs Barkāns stāsta savas dzīves mirkļus.

Kad runājam, kādas mums ir vērtības, reti iedomājamies, ka lielākā vērtība ir miers un vislielākā - dzīvība. Pirms pasākuma ģimnāzijas zālē varēja apskatīt izstādi par bērniem holokausta laikā. Holokausts nesaudzēja ne bērnus, ne jaunus, ne vecus cilvēkus. Vispārpieņemts ir uzskats, ka holokaustā tika nogalināti apmēram seši miljoni Eiropas ebreju, tostarp 90000 Latvijas ebreju. Vieni cieta badu, citi tika sadedzināti dzīvi, nošauti vai aizsūtīti uz gāzes kamerām. Barkānu ģimene izdzīvoja, jo tika brīdināta, aizbēga no Krāslavas un ilgstoši slēpās.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš akcentēja, ka bez pagātnes nav nākotnes un mums par to jāatceras ikdienā, nevis tikai kādā svētku vai sēru dienā.

Izraēlas vēstniecības kultūras nodaļas vadītāja Marika Piņķe pateicās pasākuma apmeklētajiem par lielo interesi un nolasīja Izraēlas ārkārtējās un pilnvarotās vēstnieces Lironnes Bar-Sadē vēstuli, kurā pausta pārliecība, ka grāmata atradīs savus lasītājus un ka mēs visi kopā veidosim apzinātu un izglītotu sabiedrību, kas dzīvotu ar pārliecību - šādas traģēdijas nākotnē neatkārtosies!

Izdevuma atbildīgā redaktore Ilze Saulīte neslēpa prieku, ka šī grāmata ir iznākusi, bet piebilda, ka ļoti bēdīgi vienmēr skatīties tādus materiālus un apzināties, ka īstenībā mēs visai maz zinām par tiem notikumiem. Ilze pastāstīja, kad un kā pati sākusi interesēties par patieso vēsturi, kas viņā radīja šoku, un vēl lielāku šoku raisa tas, ka daudzi cilvēki šodien nemaz negrib zināt par civiliedzīvotāju masu slepkavībām Otrā pasaules kara laikā.

Strādājot pie grāmatas, Ilze saprata, ka cilvēkos vienlaikus ir gan labais, gan ļaunais, un mēs nekad nezinām, kurā brīdī un kas no mums nāks ārā. Par to, kā rīkošos tajā vai citā situācijā, ir vērts padomāt katram.

Vārds tika dots ilggadējai skolotājai Janīnai Gekišai, kura vāca novadpētniecības materiālus, tostarp arī par Barkānu ģimeni, kuras izdzīvošanu viņa pielīdzina brīnumam. Sirmā skolotāja sacīja, ka šodien pieskaramies ne tikai Barkānu ģimenei, bet veselam laikmetam.

J. Gekiša: „Lai Dievs dod mums tiešām nepārdzīvot tādus laikus, kādi iekrita mazajai Krāslavai, Latvijai un lielajai pasaulei. Domāsim viens par otru labas domas un palīdzēsim viens otram, tā kā palīdzēja Barkānu ģimenei līdzcilvēki Krāslavā un pāri Daugavai Baltkrievijas teritorijā.”

Pēc pasākuma ciemiņi kopā ar domes priekšsēdētāju apmeklēja Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju un Krāslavas novada Centrālo bibliotēku.

Juris Roga
Autora foto



Jauna aptauja

Jūlijs - 2017
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
 
trešdiena, 05.07.2017

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde