otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Būs interesanti - kļūsi zinošāks!

Pievienots: 08.02.2019

Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā prezentēta novadpētniecības spēle „Pirkums pirms 290 gadiem”, kas ir veltījums grāfiem Broel Plāteriem, kuri 1729. gadā nopirka Krāslavu. Spēli izveidoja Krāslavas novada Centrālās bibliotēkas bibliotekāre Anna Bartuša, par datorsalikumu parūpējās bibliotēkas datortīkla administratore Ilona Cabule.

Spēles anotācijā izklāstīts, ka 2019. gadā aprit 290 gadi, kopš grāfs Jans Ludviks Broel Plāters nopirka Krāslavu. Ar grāfu Broel Plāteru ienākšanu Krāslavā tā pamazām tapa par sabiedriskās, ekonomiskās un kultūras dzīves centru. Tēva iesāktos saimnieciskās darbības virzienus turpināja dēls – grāfs Konstantīns Ludviks Broel Plāters.

Šī spēle pēc savas būtības ir izglītojoša spēle ar novadpētniecisku izziņu. Spēlē iekļauti 28 jautājumi, katram pievienoti trīs atbildes varianti un tikai viens no tiem ir pareizs. Kad atbilde uz jautājumu ir sniegta, iespējams izlasīt skaidrojumu, ar ko pamatota pareizā atbilde. Cik reižu ir pareizi atbildēts, tas gan būs jāskaita pašiem spēlētājiem.

Pirmie, kas ar šīs spēles palīdzību iepazina Krāslavu 18.-19.gs., atcerējās jau zināmus vēstures līkločus, kā arī atklāja sev ko pavisam jaunu, bija Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 6. klases skolēni, kurus, kā pavēroju no malas, šī spēle aizrāva. Skolniece Anastasija Vanaga piekrita paust savu viedokli: „Atnākot uz bibliotēku iepazīt spēli, sagaidīju tieši to, ko gribēju, proti, es vēlējos uzzināt vairāk par grāfiem Plāteriem un par mūsu Krāslavu. Man patika, ka katram jautājumam jāizvēlas pareiza atbilde, un, kad pareizi atbildi, jūties ļoti pacilāti un priecājies, ka nekļūdījies. Man tikai daži jautājumi bija ļoti grūti, bet uz daudziem zināju pareizas atbildes, lai gan par šo tēmu sāku interesēties pavisam nesen. Spēli es ieteiktu ne tikai saviem vienaudžiem, man šķiet, ka šāda spēle būtu interesanta visiem krāslaviešiem – skolēniem, vecākiem, vecvecākiem utt.”

Šobrīd spēle pieejama Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā, taču izstrādātāji sola, ka drīz spēli varēs arī lejupielādēt datorā un izspēlēt savā dzīvesvietā vai kur citur.

Pirms spēle ir publicēta bibliotēkas tīmekļvietnē, spēles autore, bibliotekāre Anna Bartuša aicina visus interesentus izspēlēt novadpētniecības spēli klātienē, atnākot uz pasākumu bibliotēkā. Par pasākuma norises laiku februārī sekojiet informācijai gan „Krāslavas Vēstīs”, gan bibliotēkas tīmekļvietnē, gan bibliotēkas „facebook” kontā.

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde