otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

„Es dzīvoju Krāslavā, un man nav kauns par savu pilsētu”

Pievienots: 27.03.2018

 Vairāk nekā trīs tūkstoši skatījumu sociālajos tīklos un interneta resursā „youtube” – tādus panākumus iepriekšējās nedēļas nogalē guva videoklips un dziesma par Krāslavu. Šī krāslaviešu vidū populārā video autori ir Arkādijs Vasiļjevs, Ivans Lukša un Jānis Kuklis.

Dziesmas autors Arkādijs Vasiļjevs uz aicinājumu pastāstīt par sevi atbildēja lakoniski: „Absolvēju Krāslavas pamatskolu, pēc tam – Rīgas Valsts tehnikumu. Iestājos Valsts robežsardzes koledžā Rēzeknē. Pašlaik strādāju par kinologu uz robežas, bet brīvajā laikā nodarbojos ar mūziku.”

Arkādijs raksta dziesmas nevis plašākai auditorijai, bet vienkārši savam priekam, tas ir viņa hobijs, kas palīdz izbēgt no ikdienas rutīnas. Dziesma par mūsu pilsētu ir radusies spontāni.

„Es sēdēju mājās, skatījos pa logu, un prātā ienāca ideja uzrakstīt par Krāslavu dziesmu tādā stilā, ko pirms tam neviens nebija izmantojis. Kāds to varētu nosaukt par repu, bet es to saucu par domu izklāstu ar atskaņām un mūziku,” pastāstīja Arkādijs.  

Līdz ar dziesmas sacerēšanu radusies ideja izveidot videoklipu, kas būtu atšķirīgs no citiem video par mūsu pilsētu, kuros ir redzamas skaistākās un ievērojamākās vietas un objekti.

Arkādijs: „Iespējams, tas skanēs pārāk asi, bet es uzskatu, ka šie video ir vienkārši „zīmēšanās”. Es dzīvoju Krāslavā, un man nav kauns par savu pilsētu. Man gribējās parādīt mūsu pilsētu neizskaistinātu – filmu bez aktieriem, kurā viss ir dabisks, reāls un patiess.

Tekstā ir manas pārdomas par pilsētas dzīvi. Cilvēki ir aizņemti ar dažādiem darbiem, dzīvo steigā, ir iestiguši rutīnā – „veikali, laukumi, vitrīnas” - un bieži vien pat neievēro un neaizdomājas par to, ka mūsu pilsēta ir ļoti skaista.”

Pie videoklipa izveidošanas puiši strādāja trijatā, katram bija sava loma. Arkādijs atbildēja par mūziku, par ideju ģeneratoru, izvēloties vietu filmēšanai, bija Ivans Lukša, Jānis Kuklis pildīja operatora funkcijas – filmēja ar kameru, kā arī izmantojot dronu.

„Mēs ņēmām kameru un gājām pa pilsētu, filmējām garāmgājējus, ielas, transportu - visu, ko redzējām. Tas bija pirmais šāda veida darbs, un mēs centāmies darīt visu kvalitatīvi. Lai uzņemtu pēdējos kadrus, uzaicinājām piedalīties visus interesentus. Liels paldies viņiem, jo citādi šāda fināla klipā nebūtu,” turpināja stāstu Arkādijs.

Jaunieši plāno uzņemt vēl vienu videoklipu – jautru, gaišu, ar košām krāsām. Filmēšana notiks vasarā, kad mūsu pilsēta kļūs zaļāka un plaukstošāka.

Es apzināti neuzdevu Arkādijam jautājumu par to, vai videoklipa tapšana ir saistīta ar Krāslavas jubileju (16. aprīlī aprit 95 gadi kopš dienas, kad Krāslava ieguvusi pilsētas statusu), jo atbilde ir acīmredzama. Šie jaunieši mīl Krāslavu bez jebkādiem nosacījumiem - svētkos un ikdienā, kad pilsētas ielas ir piepildītas ar sauli un kad ceļa malās ir redzams netīrs sniegs, kad iedzīvotāji smaida un kad ir sašutuši, kad Krāslavā viss ir labi un kad sākas neveiksmju periods.

Tā ir viņu pilsēta.

Elvīra Škutāne,
foto no A. Vasiļjeva arhīva


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde