ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Kopīgā darba rezultāts

Pievienots: 15.01.2016

Pirms Ziemassvētkiem aicinājām visus novada ļaudis no pilsētas un pagastiem iesūtīt portālam „kraslavasvestis.lv” pašu bildētus attēlus, kuros redzamas interesanti un krāšņi izrotātas Ziemassvētku eglītes, mājas, citas ēkas un objekti Krāslavas novadā. Lai šo skaistumu padarītu pieejamāku plašākai auditorijai, izveidojām fotogaleriju „Kopā iedegsim prieku sev un citiem”. Apsolījām arī iepriecināt trīs labāko fotogrāfiju autorus, dāvinot Krāslavas novada kalendāru 2016. gadam. Tie ir Dominika Podjava, Anita Smirnova un Iveta Solima. Izsakām lielu pateicību arī pārējiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam kopīgi veidot fotogaleriju „Kopā iedegsim prieku sev un citiem”. Kopskaitā saņēmām 24 attēlus. Ceram uz sadarbību arī turpmāk!

Jauniešiem visi ceļi vaļā!

Krāslavas pamatskolas 9.c klases skolniece Dominika Podjava lepojas ar vairākiem hobijiem, taču fotogrāfija nav pats aktuālākais, un tālab meitenei bija milzīgs prieks, ka viņas vienīgā iesūtītā fotogrāfija iekļuva labāko skaitā.

„Ar fotogrāfiju nodarbojos jau pāris gadus un daru to patstāvīgi,” stāsta jauniete. „Nekādus foto kursus vai foto pulciņus neesmu apmeklējusi, bildēju vairāk pašas priekam. Patīk fotografēt portretus un dažreiz ainavas. Cilvēki man neatsaka, varbūt tāpēc, ka tie lielākoties ir mani draugi un atsaucīgi paziņas. Konkursā par Ziemassvētku un gadumijas rotājumu tematiku iedrošināja piedalīties mamma. Kad no vairākām fotogrāfijām biju izvēlējusies konkrētu bildi, kuru gribēju sūtīt, pakonsultējos ar mammu un, tā kā viņai arī patika, nosūtīju. Ziemassvētku rotājums mājas logā ir manis pašas izdomāts un radīts – uzzīmēju uz papīra, izgriezu, ievietoju. Starp citu, kad to taisīju, vēl nebija domas par konkursu…”

Zīmēšana ir vēl viens Dominikas hobijs, un tam jau ir stipri pamati: skolniece savulaik ir mācījusies Krāslavas Mākslas skolā. Viņai ļoti patīk zīmēšana, dara to daudz un ne tikai savam priekam, bet arī pārfotografē zīmējumus un ievieto sociālajos tīklos, lai iepriecinātu arī citus cilvēkus. Lai arī meitene nedomā padziļināti apgūt zīmēšanu, mākslas skolā iegūtās zināšanas viņai lieti noder hobijā, kas ir viņas lielākā aizraušanās un kā pati saka – vissvarīgākā. Tā ir sveču liešana, kurai pievērsusies pirms trīs gadiem. Tagad viņai ir savs neliels oficiāls bizness – meitenes darinātās sveces var iegādāties Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrā, pilsētas ziedu veikalos, kā arī viņa pieņem pasūtījumus izpildei tieši no klientiem. Kā viss sākās?

Dominika: „Pirmās iemaņas sveču liešanā apguvu Krāslavas bērnu un jauniešu centrā - ar draudzeni aizgāju uz sveču liešanas pulciņu, un man tas process ļoti iepatikās. Sāku liet vaska sveces arī mājās, dekorēju, liku lietā dekupāžu. Nesen iemācījos darināt sarežģītākas - grieztās sveces. Sokas labi, man ir speciāls aparāts liešanai, ir istaba, kur varu nodarboties ar šo hobiju, nevienu netraucējot. Dienā iespējams izgatavot līdz 10 svecēm, pirms lielākiem svētkiem pieprasījums pēc svecēm ir krietni lielāks nekā ikdienā. Sveču liešana prasa laiku, es to daru brīvdienās.”

Nepieciešams profesionālajā darbībā

Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādes „Pīlādzītis” skolotāja Anita Smirnova savai profesijai atdevusi jau vairāk nekā 16 dzīves gadus, un pati šī profesija uzliek pienākumu būt nemitīgos radošā meklējumos. Ar bērniem citādāk nevar, jāmāk noturēt viņu interesi. Tālab konkursi un rokdarbi Anitai, var sacīt, ir svarīga viņas darba sastāvdaļa. 

Anita: „Bērnudārzā rotājumi top katriem svētkiem, un vienmēr gribas ko jaunu, un jauno meklēju internetā. Lai bērniem ikdienu padarītu priecīgāku, iesaistu viņus dažādos konkursos un arī pati cenšos neatpalikt. Pirms dažiem gadiem nosūtīju savu rokdarbu no diegiem uz konkursu, ko izsludināja žurnāls „Čaklās rokas”. Mēs sadarbojamies ar centrālo bibliotēku, aizpagājušajā gadā kopā ar divām savām kolēģēm piekritām piedāvājumam sarīkot bibliotēkā savu rokdarbu izstādi. Kad uzzināju par „Krāslavas Vēstis” piedāvājumu iesūtīt fotogrāfijas par Ziemassvētku tematiku, nolēmu, ka jāpiedalās. Tuvojās svētki, labs laiks, gaišas domas, prieks, un arī rotājumi jau bija gatavi. Atlika vien nobildēt un nosūtīt.”

Anita nav mācījusies fotogrāfiju, arī fotoaparāts viņai vairs nav nekāds jaunais, skolotājai tomēr izdevās iekļūt godalgoto darbu autoru pulciņā. Par savu īsto hobiju kopš bērnības Anita sauc smalktamborēšanu - darbiņi top ar smalku diegu. Pirms Ziemassvētkiem šajā tehnikā viņa parasti tamborē sniegpārsliņas, eņģelīšus, sedziņas. Viņa tiecas pēc visa jaunā: ir apguvusi kanzaši tehniku un darina piespraudes no atlasa lentītēm; viņas rokām top arī piespraudes no ādas; šuj roku lelles, lai varētu rādīt bērniem teātri; māk iedot otru dzīvi lietām (kompaktdiski, PET pudeles, korķīši, dažādas kārbiņas un tamlīdzīgi materiāli), kurās citi vairs nesaskata vērtību un vienkārši izmet; prot šūt drēbes un vispār – visas daudzpusīgās intereses tik un tā neuzskaitīt!

Fotoaparāts vienmēr ir līdzi

Tā sagadījās, ka trīs labāko fotogrāfiju autoru pulciņā iekļuva vēl viena skolotāja - Iveta Solima, kura strādā Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādē „Pienenīte”. Kā jau visiem pedagogiem, arī Ivetai ir svarīgi vienmēr būt kreatīvai, turklāt tas attiecas ne tikai uz darbu.

„Svarīgi būt aktīvai arī ikdienā un mājās,” turpina Iveta. Ir liels prieks kopā ar vīru Edgaru pušķot māju un iepriecināt kā sevi, tā arī abus dēliņus. Vīrs vienmēr ar lielāko prieku iesaistās ideju realizēšanā, un tas arī viņam ļoti labi padodas - putnu barotava (PII „Pienenīte” konkursam), Adventes vainags no bērza pagalēm un citi darbi.”

Dzīvesbiedru aizraušanās ir arī deja. Abi piedalās deju kolektīvā „Jautraviņa”, kur rod spēku un gūst pozitīvas emocijas. Pēdējos gados lielu popularitāti ir guvusi arī ceļošana ar auto un velosipēdiem, un šajā jomā abiem izdodas īstenot vēl vienu hobiju - fotografēšanu. Kā apgalvo dzīvesbiedri, fotoaparāts gandrīz vienmēr ir līdzi. Viņiem patīk iemūžināt visu skaisto, un tā ir tik daudz - atliek paskatīties sev apkārt, lai ieraudzītu!

Juris Roga



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde