otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas pamatskolas informātikas pulciņš pēta IKT izmantošanas iespējas ražošanā un sadzīvē

Pievienots: 18.02.2020

12. februārī 5.–9. klašu lietišķās informātikas pulciņa dalībnieki devās mācību vizītē projekta „Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” (Nr. 8.3.2.2/16/I/001) ietvaros.

Sākumā devāmies vienīgā tūristiem atvērtā munīcijas ražošanas rūpnīcā Baltijā, kurā atrodas Eiropā vecākais, joprojām strādājošais skrošu liešanas tornis. Uzzinājām, kā tiek ražota sporta un medību munīcija. Iepazināmies ar mūsdienās un senāk izmantotiem piederumiem un iekārtām, kā arī sajutām neatkārtojamu 19.gs. industriālo atmosfēru vēsturiskajā skrošu ražošanas cehā. Daugavpils Skrošu rūpnīcā tiek ražotas 9 veidu lodes gludstobra ieročiem, kā arī tiek izgatavotas lodes pneimatiskajiem ieročiem, renkuļi un skrotis. Liels vairums produkcijas tiek eksportēts uz Vāciju, un mūsu kaimiņvalstīm. Iepazīstoties ar ražotni, atklājām, ka no 19.gs. nekas daudz nav mainījies. Skrošu ražošanas procesa laikā lielāko tiesu tiek izmantots roku darbs un fizikas likumi. Bet tehnoloģijas tomēr arī tiek izmantotas: izvilkšanā no akas, nosusināšanā un kvalitātes pārbaudē. Iepazināmies arī ar skrošu rūpnīcas leģendām - melno grāmatvedi Vasju un mistisko pagrabu briesmoni. Mums bija iespēja arī pašiem izmēģināt skrošu rūpnīcas produkciju. Bijām lieliski un precīzi šāvēji, sacaurumojot daudzas bundžas.

Tālāk devāmies pētīt kosmisko raķešu modelismu. Lidaparātu daudzveidība vienmēr ir aizrāvusi bērnus, kā tie turas gaisā, kā tos palaiž debesīs, cik sarežģīta ir to uzbūve? Izrādās, ka dažus vienkāršus modelīšus var izveidot arī pats bērns. Nodarbības laikā mēs izgatavojām savu ekoloģisko gaisa raķeti. Arī degviela bija no atjaunojamiem resursiem. Izmantojot PET pudeli un gaisu, pārbaudījām, vai raķete spēs lidot. Viena gaisa raķete tika uzbūvēta tik profesionāli, ka pārspēja visus augstuma rekordus un palika Daugavpils inovāciju centrā. Lidoja visas raķetes ļoti labi, bet kā tad noteikt, kura tad ir aerodinamiskāka? Nolēmām sacensties lidojuma precizitātē. Tā kā punktu pārsvars bija nenozīmīgi mazs, tad varam droši lepoties, ka esam ne tikai meistarīgi kosmisko raķešu būvnieki, bet arī precīzi šāvēji. Apskatījām arī Daugavpils inovāciju centra jaunās ekspozīcijas. Nospēlējām uzlaboto spēli „Desas”, veidojām zīmējumus ar smilšu palīdzību. Eksperimentējām un veidojām virpuļviesuli. Ietērpāmies ugunsdzēsēju tērpā un ceļojām kosmosā. Kļuvām par ārstiem un salikām cilvēka 3D iekšējo orgānu maketu, muzicējām ar dažādu priekšmetu palīdzību un kustinājām priekšmetus bez roku palīdzības. Apskatījām arī dažādas animācijas, kur nekustīgi zīmējumi ar speciāla stikla palīdzību sāk kustēties. Protams, paspējām arī paspēlēt aizraujošu datorspēli, kur galvenie varoņi bija paši skolēni. Noskatījāmies filmu par neredzamajiem organismiem apkārt mums, kas var negatīvi ietekmēt mūsu organismu. Daži eksponāti būtu noderīgi arī skolā.

Daiga Kušnire, informātikas un robotikas skolotāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde