otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēni „Rosinātavā”

Pievienots: 14.02.2020

Šī gada 5. februārī Krāslavas Valsts ģimnāzijas vidusskolēni devās uz Siguldu, lai Biznesa augstskolas „Turība” studentu organizētajā aktīvās domāšanas pasākumā „Rosinātava” nostiprinātu savu redzējumu par nākotnes profesiju. No plkst.12.00 līdz 19.00 sabiedrībā zināmas personības dalījās savos veiksmes stāstos, uzsverot, ka cilvēka neatlaidība spēj īstenot neiedomājamas lietas un tikt pāri lamatām, aizām un šķēršļiem, ko liktenis ir sagādājis. Savukārt pieredze ir tā, caur kuru nokļūst uz ceļa, kuru meklē. Rosinātāji (tā tika dēvētas pieaicinātās personības, kas darbojās ar jauniešiem) pierādīja, ka iespējams ir viss, kas ieplānots, vien jāsāk rīkoties un šķietami nereālo padarīt par reālu, izmantojot rīkus – motivāciju, improvizāciju un pašregulācijas prasmes -, ar kuru palīdzību viss materializējas. Un nekur citur, bet savā iespēju zemē – Latvijā.

Ar skolēniem darbojās cilvēki, kam ir pieredze un sasniegumi pasaules mēroga industrijā, kas mērķtiecīgi sevi attīstījuši un kas ar savām zināšanām un darbošanos turpina attīstīt Latviju. Ļoti īsi tos raksturošu.

Egils Levits - Latvijas Valsts prezidents, jurists un politologs. 1982. gadā absolvējis Hamburgas Universitātes Juridisko fakultāti, bet 1986. gadā absolvējis Hamburgas Universitātes Filozofijas un sabiedrisko zinātņu fakultātes Politisko zinātņu nodaļu. E. Levits ir aktīvi piedalījies Latvijas valsts atjaunošanā (1989–1991). Bijis Latvijas Tautas frontes Domes un Pilsoņu kongresa loceklis, kā arī 1990. gada 4. maija Latvijas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas koncepcijas autors. E. Levits ir pirmais Latvijas tieslietu ministrs pēc Satversmes darbības atjaunošanas pilnā apjomā, pirmais vēstnieks Vācijā pēc valsts atjaunošanas, pirmais Latvijas tiesnesis Eiropas Cilvēktiesību tiesā (1995–2004), kā arī pirmais Latvijas tiesnesis Eiropas Savienības tiesā. E. Levits ir daudzu svarīgu likumprojektu (tostarp Satversme tiesas likuma, Administratīvā procesa likuma, Ministru kabineta iekārtas likuma u. c.) līdzautors, arī 2014. gadā pieņemtās Satversmes preambulas jeb ievada autors.

Mārtiņš Daugulis - cilvēks-orķestris, jo vienlaikus ir pasniedzējs universitātē, arī pasākumu vadītājs, skolotājs, runas un uzstāšanās konsultants, improvizācijas teātra aktieris.  

Aija Iesalniece – uzņēmuma „Runas rāmis” dibinātāja un vadītāja, uzņēmēja, pielietojamās improvizācijas trenere un ieviesēja Latvijā, improvizācijas teātra aktrise kopš 1999. gada un starptautiskās pielietojamās improvizācijas grupas - „Applied Improvisation Network”  (AIN) -biedre, RSU vieslektore komunikācijas un improvizācijas jomā.

Riks Feds - viens no labākajiem Latvijas bundziniekiem, multiinstrumentālists, pasaules līmeņa mūzikas izpildītājs un producents. Viņš ir pirmais cilvēks vēsturē, kurš ir spējis ar pirkstiem nospēlēt visas elektroniskās mūzikas aranžējumu atsevišķās daļās, līdztekus veidojot vizuālo stāstu. Riks ir vienīgais latviešu mūziķis, kurš pārstāv sešas no lielākajām pasaules mūzikas ierakstu kompānijām, kā arī vienīgais latvietis, kurš uzstājies tādās vietās kā „The Cutting Room”, „Rockwood Music Hall”, „South by South West interactiveweek” un daudzās citās. Riks ir bijis „Abelton” TOP 5 sarakstā divus gadus pēc kārtas un viņa meistarība ar „sample pad”, kā arī tehniskās inovācijas ir plaši apspriestas mūzikas forumos visā pasaulē. Papildus koncertēšanai Riks ir dibinājis džeza bungu programmu un ir jaunākais pedagogs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, „Fullbright” pasniedzējs, „TEDx” runātājs, citiem vārdiem – dzīva leģenda un Latvijas lepnums.

Sibilla Šlēgelmilha - festivāla „Playground” idejas autore, ūdens parka „333” vadītāja.
Aldis Zauls - izaugsmes treneris, ap 2000 dažādu mācību pasākumu veidotājs (vadot, organizējot, radot saturu).
Artis Daugins - elektrokartingu aizsācējs, „Blue Shock Race” un „Blue Shock Bike” dibinātājs.
Kristaps Rasims - aktieris, mūziķis, pasākumu vadītājs un komponists.
Raimonds Strokšs - „RA Events” direktors, divkārtējs Latvijas čempions autorallijā.
Marģers Jānis Majors - improvizators teātra apvienība „ART i ŠOK”.
Jānis Kreilis - „Your Move” dibinātājs, studējis ASV, strādājis Rietumāfrikā, Tuvajos Austrumos un Dienvidaustrumāzijā.
Kristiāns Lancmanis - „Lancman bags” īpašnieks, 11. klasē izveidoja savu „SMU Simple+”. Pat pēc 4 gadiem uzņēmums turpina augt, bet jau kā zīmols „Lancman bags”. 2015. gadā izcīnīja 2. vietu skolēnu mācību uzņēmumu finālā Eiropā, 2016. gadā tika atzīts kā „Junior Achievement Latvia” Gada labākais ekonomikā un Gada jaunais uzņēmējs.
Kristaps Liepiņš - alpīnisma instruktors un piedzīvojumu ceļojumu eksperts.
Gundega Skudriņa - radošās apvienības „Skudras Metropole” vadītāja. Kopā ar komandu ir sapelnījuši daudz zelta un sudraba medaļas Latvijas, Baltijas, Eiropas un pasaules līmeņa konkursos.
Artūrs Mednis - jauno mediju un digitālā mārketinga speciālists, PR aģentūras „NEW BLACK” (stratēģiska un radoša satura izstrāde, sociālo mediju vadība, regulāra digitālo/tiešsaistes komunikācija, influenceru mārketings, web izstrāde un e-komercija) dibinātājs.
Madars Apse - profesionāls skeitbordists, divreiz atzīts par Eiropas Gada skeitbordistu, pasaules apceļotājs.

 Un, lūk, dažas skolēnu atsauksmes

„Vienreizēja iespēja, kas ļāva iedziļināties sevī un apdomāt idejas, kuras jau ilgu laiku dzīvo pa galvu. Ļoti patika šis pasākums, ļoti aizraujoši un motivējoši. Patiesi stāsti un bez liekām emocijām, prieks, ka bija tāda iespēja. Neesmu vīlusies, bet gan ļoti pārsteigta par tautiešiem, kuri ir pazīstami visā pasaulē ar savu piedāvājumu vai produktu.” (Alise Samsonoviča, 12.kl.)

„Man „Rosinātava” ļoti patika, jo tur varēja uzzināt daudz ko jaunu, kā cilvēki sāka pelnīt naudu, esot jauni, un ierosina citus cilvēkus riskēt, darīt, kas patīk, un nebaidīties. Es labprāt aizbrauktu vēlreiz uz tādu pasākumu.” (Mārīte Dzenīte, 11.b kl.)

„Rosinātava” bija viena no tām iespējām, kuru vajadzēja izmantot ikkatram jaunietim. 

Man tā deva citu skatījumu un viedokli par iespējām strādāt Latvijā, kā arī motivāciju kaut ko sākt darīt lietas labā. Lielāka daļa rosinātāju bija vieni no jautrākajiem un mērķtiecīgākajiem cilvēkiem, kurus es biju redzējis. Vieni no tiem bija Artis Daugins, kurš no vienas mazas iespējas un cauri daudzām negulētām naktīm izveidoja savu internacionāli zināmo uzņēmumu. Man bija liels pārsteigums, ka Valsts prezidents Egīls Levits bija uzaicināts uz pasākumu, uzrunājot jauniešus, varbūt nākamos uzņēmējus. Vienīgi atmosfēra, pēc manām domām, bija apspiesta, jo tiešām bija ļoti daudz cilvēku. Galvenā atziņa, ko es vienmēr atcerēšos no pasākuma, ir tas, ka katru iespēju, ko Tev dod, ir jāizmanto, jo Tu nezini, vai šī iespēja ir dzīvi mainoša. 

Paldies par braucienu! Gatavs braukt vēlreiz! (Artis Ļaksa, 10.kl.)

 Prieks par ģimnāzistiem, kas pieņem izaicinājumus, izmanto iespējas un nebaidās no nezināmā.

 Ilga Stikute,
Krāslavas Valsts ģimnāzijas direktora vietniece



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde