otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslaviešiem – pirmā vieta iedzīvotāju iniciatīvu projektu reģionālajā vērtēšanā

Pievienots: 20.03.2019

16. martā Ogres novada Madlienas pagastā notika pašvaldību apvienības „Sabiedrība ar dvēseli-Latvija” (SDL) 2018. gada projektu konkursa noslēguma pasākums, kurā tika apbalvoti labākie iedzīvotāju iniciatīvu projektu īstenotāji no visas Latvijas. Krāslavas novada iedzīvotāju grupas „Krāsainie zīmuļi” projekts „Gaidīšanas laiks rindā pie ģimenes ārsta ar prieku, radošumu, attīstību un interesi” ieguva 1. vietu Latgales reģiona vērtējumā.

Apvienība „Sabiedrība ar dvēseli - Latvija” darbojas LPS paspārnē pēc brīvprātības principa, apvienojot tās pašvaldības, kuras piešķir budžeta līdzekļus iedzīvotāju brīvprātīgo iniciatīvu īstenošanai sabiedrības labā. Savulaik šādas idejas Latvijā uzsāka Nīderlandes fonds KNHM, kas arī šobrīd turpina atbalstu, finansējot ikgadējo noslēguma pasākumu un žurnāla izdošanu par labākajiem projektiem. 2018. gadā SDL tīklā bija iesaistījusies 41 Latvijas pašvaldība.

Krāslavas novadā konkurss „Iedzīvotāji veido savu vidi” pagājušajā gadā svinēja savu desmitgadi un 2009.–2018. gadu laikā ir īstenoti 177 mazie projekti visā novada teritorijā. Trīs SDL reģionālajai izvērtēšanai izvirzītie projekti tika noteikti demokrātiskā iedzīvotāju balsojumā „facebook” profilā „Krāslava. Radoši un Pozitīvi”, un tie bija:

iedzīvotāju grupas „Krāsainie zīmuļi” projekts „Gaidīšanas laiks rindā pie ģimenes ārsta ar prieku, radošumu, attīstību un interesi!”;

Krāslavas novada Ūdrīšu pagasta Augstkalnes ciemata iedzīvotāju grupas „Mēs - savam pagastam Latvijas simtgadei” projekts „Dekoratīvās dobes ierīkošana un teritorijas pie Ūdrīšu pagasta Augstkalnes feldšeru vecmāšu punkta labiekārtošana”;

Biedrības „Pīlādzītis klubs” projekts „Baskāju sajūtu taka „Pīlādzītī””.

SDL reģionālie koordinatori, izvērtējot piecu Latgales pašvaldību iesniegtos projektus, izvirzīja grupas „Krāsainie zīmuļi” projektu kā vienu no tiem, kas tiktu prezentēts noslēguma pasākumā un cīnītos par 1., 2. vai 3. vietu savā reģionā.

Nereģistrētās iedzīvotāju grupas „Krāsainie zīmuļi” projektu noteikti ir pamanījuši visi, kas ir apmeklējuši Krāslavas poliklīnikas pirmā stāva gaiteni, kur atrodas ģimenes ārstu J. Juškeviča un L. Meņģišas kabineti un reģistratūra. Projekta īstenošanā piedalījās ģimenes ārstu prakšu darbinieki un pacienti, kas vairāku mēnešu garumā ārpus poliklīnikas darba laika apgleznoja gaiteņa sienas, vēlāk - atjaunoja zīdaiņu pārtinamo galdiņu, izvietoja jaunas mēbeles (košus apmeklētāju krēslus, bērnu galdiņu un krēslus) un pieskrūvēja sienas moduļus ar aizraujošām un bērnus attīstošām rotaļlietām.

Tagad ar sienas gleznojumu attēliem un vecāku palīdzību bērni var mācīties krāsas, dzīvnieku nosaukumus, skaitļus un alfabētu. Gleznojums ar speciālu tāfeles krāsu un bērnu galdiņš ar krēsliem palīdz bērniem attīstīt zīmēšanas un rakstīšanas prasmes. Šādas pārmaiņas vecākiem dod iespēju būt daudz pacietīgākiem un dod iespēju ieinteresēt bērnus pēc viņu interesēm, palīdz maziem pacientiem pārvarēt bailes un padara ārsta vizīti par aizraujošu piedzīvojumu.

Pasākuma laikā grupas „Krāsainie zīmuļi” projekta vadītājas Aleksandra Garoza un Svetlana Pitrāne kopā ar savām mazajām palīdzēm atraktīvi prezentēja projektu, un tam visu pasākuma dalībnieku balsojuma rezultātā tika piešķirta 1. vieta Latgales plānošanas reģionā.

Apsveicu vēlreiz projekta aktīvistus un visu projekta komandu ar godam izcīnīto augsto novērtējumu!

Atgādinu, ka šī gada konkurss „Iedzīvotāji veido savu vidi” ir jau izsludināts; gaidām jaukus un radošus projektus līdz šī gada 5. aprīlim plkst.12.00.

Kopā veidojam Krāslavas novadu!

Ināra Dzalbe,
Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja



Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde