otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Lai viss izdodas!

Pievienots: 17.08.2018

Izvaltas pagasta deju kopā „Rudņa” ir astoņi dejotāji pāri, un jau trešo gadu pēc kārtas kolektīvs gatavo pārsteigumu kādam no tiem saviem jauniešiem, kuri ir ieskatījušies viens otrā un dibina ģimeni. Šoreiz deju kopas „Rudņa” kolektīvs sveic Modri Japiņu un Sarmīti Punculi. Pāris laulāsies šī gada 25. augustā Izvaltas Sv. Miķeļa erceņģeļa Romas katoļu baznīcā.

„Deju kopu „Rudņa” vadu 32 gadus, pēdējos gados kolektīvs ik pa laikam izjūt dejotāju trūkumu,” stāsta „Rudņas” vadītāja Ligita Pelnika. „Tādos gadījumos, ja kāds dejotājs aiziet no kolektīva, pārējie cenšas sameklēt citu vietā. Modri pie mums aptuveni pirms gada atveda Sarmīte. Viņi abi ir izvaltieši, abi pabeiguši Izvaltas pamatskolu, abi dejojuši skolas deju kolektīvā kopš 1. klases. Par Sarmīti es varētu stāstīt ļoti daudz - viņa ir „Rudņas” dvēselīte jau 13 gadus - vienmēr smaidīga, vienmēr jautra un ļoti izpalīdzīga.

XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos kolektīvs „Rudņa” skatītājus priecēja, dejojot jaunajos tautas tērpos, pie kuriem tikām, pateicoties ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu īstenotajam Krāslavas novada domes projektam „Tērpu iegāde Krāslavas novada Izvaltas pagasta jauniešu deju kolektīvam „Rudņa””. Tad, lūk, tieši Sarmīte bija tā, kura uzņēmās visu darbu, lai šis projekts tiktu realizēts – veica gan iedzīvotāju aptaujas, gan cenu aptaujas, gan rakstīja projektu utt. Dejā Sarmīte ir izaugusi līdz solistei, ļoti atraktīva lomu dejās un nekad nav kaprīza - dejo ar jebkuru no kolektīva, bet uzticīga ir tikai vienam.

Modris ātri un viegli iekļāvās mūsu kolektīvā, es domāju, ka te ir liels Sarmītes nopelns – viņa māk iedrošināt, pārliecināt un atbalstīt. Viņas jaunajam deju partnerim šī ir pirmā sezona mūsu kolektīvā, bet Modris lieliski tiek galā. Modris nāk no daudzbērnu ģimenes, ļoti rūpējas par tuviniekiem un vispār lielu lomu piešķir ģimenei. Viņš ir apsolījis palikt kolektīvā pastāvīgi, un mēs par to ļoti priecājamies, jo tas mums visiem ļaus turpināt pilnveidoties, piedalīties nākamajos dziesmu un deju svētkos. Kolektīvā ir plašs vecuma spektrs - vecākajam dejotājam tuvu 50, jaunākais mācās 9. klasē, un visiem jādejo labā līmenī, neskrienot pa priekšu un neatpaliekot. Bez labas atmosfēras un savstarpējas sadarbības to grūti būtu panākt. Tā kā ne visi kolektīva dalībnieki dzīvo uz vietas, tad arī mēģinājumi ir retāki. Bet intensīvāki - sestdienās Izvaltas pamatskolas zālē dejojam 2-3 stundas, līdz spēki galā.”

Abi jaunieši ir savas dzimtenes patrioti. Vidusskolas izglītību Sarmīte ieguva Daugavpils Valsts ģimnāzijā, pēc tam studēja Daugavpils Universitātē juristos, kur ieguva bakalaura grādu, maģistra grādu - Rēzeknē, darba pieredzi profesijā ieguva Daugavpilī, bet šobrīd strādā Krāslavas novada domes Administratīvajā nodaļā kā juriskonsulte. Viņa nealkst doties uz Rīgu vai ārzemēm, Sarmīti velk uz laukiem, lai gan dzīvo Krāslavā. Viņa sapņo par savu uzņēmējdarbību - lauku tūrismu. Ar deju kolektīvu Latvija izbraukāta krustu šķērsu – Liepāja, Ērgļi, Alūksne, Jelgava, Rīga un daudzas citas pilsētas, kur arī dzimusi ideja par lauku tūrismu.

Sarmīte ir pārliecināta katoliete, dzied baznīcas korī. Arī viņas izredzētais ir ticīgs cilvēks, tāpēc nebija divu domu, kā reģistrēt attiecības. Kad pieteiksies bērni, droši vien ar dejošanu būs jāpiebremzē, bet Sarmīte apgalvo, ka dejos vēl ilgus, ilgus gadus. Jo dejo savam priekam, tā ir kā dzirkstele, kas sirdī deg. Viņas liels hobijs ir arī puķu dobes un kūku cepšana.

Modris ir septītais un jaunākais bērns savu vecāku ģimenē. Pēc Izvaltas pamatskolas mācījās Višķu tehnikumā, kur apguva lauksaimniecības tehnikas mehāniķa specialitāti. Pēc studijām izmantoja piedāvājumu strādāt Dānijā kādā lopu fermā. Uz Dāniju Modris brauca periodiski, bet viņu ļoti vilka atpakaļ uz Latviju. Atradis Rīgā automehāniķa un šofera darbu, nolēma palikt dzimtenē. Lielpilsētas dzīve arī viņam nešķita pievilcīga, un šobrīd Modris dzīvo Krāslavā un strādā kokapstrādes uzņēmumā „Varpa” par darbu rīkotāju.

Jaunieša liels hobijs ir tehnika, un ar to saistīti darbi, piemēram, zālāja pļaušana un dzīvesvides uzturēšana pienācīgā kārtībā. Savām rokām rūpējas par automašīnu „Žiguli”, kas gan nav Jāņu nakts krāsā, kādu sapņoja nopirkt…

Lai arī Modris un Sarmīte būtībā ir pazīstami kopš skolas laika, gadiem ritot, atmiņas padzisušas un iepazinušies no jauna. Kā? Pirms kāda laika sociālajos tīklos. Tajos viņa arī uzrunāja Modri pievienoties deju kolektīvam, viņš gan uzreiz nepiekrita un ilgi domāja. Doma dibināt ģimeni piezagās, kad jau abi dejojuši „Rudņā”. Bez dejas, abiem ir vēl viena kopīga aizraušanās - apceļot Latviju.

Juris Roga
Foto no kolektīva vadītājas arhīva


Jauna aptauja

Februāris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
 
svētdiena, 04.02.2024
pirmdiena, 05.02.2024
otrdiena, 06.02.2024
09:35 Izstāde

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde