piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Lielā Talka 2023 – atskaņas

Pievienots: 24.05.2023

„Lielie palu ūdeņi piepildīja Daugavas krastus ar sadzīves atkritumiem, pārsvarā tās bija plastmasas pudeles, tostarp no Krievijas un Baltkrievijas. Arī neapzinīgākie novada makšķernieki, atpūtnieki, citi iedzīvotāji ir pie vainas, ka mūsu upē peld tik daudz drazu,” stāsta pensionētais ugunsdzēsējs Jānis Nemiro, kurš sapulcināja Vidzemes ielas kaimiņus uz Lielo Talku un pēc čaklas pastrādāšanas šajā upes krasta posmā valda tīrība un kārtība. „Es viens neko lielu nebūtu paveicis, bet manu iniciatīvu atbalstīja Zeļenkovu, Černiku, Ražinsku, Andrijevsku un Bižānu ģimenes. Kopīgiem spēkiem salasījām izskalotos atkritumus, ar kuriem piepildījām 40 pilnus maisus. Lai arī šogad palos ūdens līmenis Daugavā neuzcēlās tik augstu, kā dažā citā gadā, tomēr ik pēc katriem paliem paveras nepievilcīga aina un viss krastā palikušais ir jāsavāc. Citādi ir nepatīkami braukt pa ceļu, kur pudeles mētājas pa labi un kreisi.”

Maisos pārsvarā nonāca iztukšotās dzērienu pudeles, bet gadījās arī pa kādai plastmasas kannai, vecu šļūteņu gabali, tukšas cigarešu paciņas un citi pārsvarā peldēt spējīgie atkritumi. Talciniekus priecēja, ka netika manītas izmestas automobiļu riepas vai kaut kas vēl sliktāks, kas nodara lielu postu dabai. Šis atkritumu apjoms – 40 maisi – ir „iegūts” gada laikā, jo vietējie savu teritoriju kopj katru pavasari. Vasarā šiem darbiem nav vērts ķerties klāt – kad visapkārt viss zaļo, neko daudz nepamanīsi. 

Sarunbiedrs arī uzskata, ka tieši pieaugušajiem ar savu rīcību ir jārāda labu piemēru bērniem. Tiesa, šoreiz talkā iesaistītās ģimenes pārstāvēja tikai pieaugušie, jo vieniem bērni vēl pavisam mazi, citiem jau izauguši un aizbraukuši dzīvot citviet. Līdzīgi, kā Jānim pašam…

„Mūsu dēls Guntars dzīvo Rīgā, viņa ģimenē aug trīs bērni,” turpina Jānis. „No savas dzīves pieredzes zinu, ka labas lietas ir svarīgi iemācīt un apgūt bērnībā. Šo gudrību nododam no paaudzes paaudzē. Liels prieks par savējiem, ģimenē valda mīlestība, čaklums, rūpes par tuvāko un arī vidi, kurā tu audz un dzīvo. Kurš gan cits iemācīs nākamai paaudzei rūpēties par sakoptu vidi, ja ne mēs paši! Pat esot pensijā, brīva laika nemaz nav tik daudz. Savulaik uzbūvētā privātmāja prasa daudz rūpju, lai visu un uzturētu labā kārtībā, arī zeme laukos jākopj, bet vienalga nākamgad atkal, ja būs laba veselība, iešu talkot un citus aicināšu līdzi, jo ir pareizi un nepieciešams uzturēt kārtību it visā.”

Juris Roga
Autora foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde