otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Par valsts veselības apdrošināšanu

Pievienots: 19.10.2018

Valsts veselības apdrošināšanas ieviešana ir sociāli taisnīga pret legālajiem darba ņēmējiem – iedzīvotājiem, kuri veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā. Vienlaikus par sociāli mazaizsargātām grupām rūpējas valsts, apdrošinot tās automātiski.

 Ieviešot valsts veselības apdrošināšanu, no 2019. gada 1. janvāra Latvijā valsts apmaksātie medicīnas pakalpojumi tiks iedalīti pamata un pilnā “groza” pakalpojumos.

Valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu pamata grozā, kas pienāksies ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no tā, vai viņš maksājis nodokļus vai ne:

  • -  neatliekamā medicīniskā palīdzība – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, slimnīcu uzņemšanas nodaļas, steidzamās medicīniskās palīdzības punkti, stacionāri. Neatliekamā medicīniskā palīdzība slimnīcā līdz dzīvības briesmu novēršanai;
  • -  ģimenes ārsta sniegtā aprūpe (profilaktiskās apskates, vakcinācija, mājas vizītes atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai) un ģimenes ārsta praksē veiktās manipulācijas;
  • -  diagnostiskie izmeklējumi, kas veikti ar ģimenes ārsta nosūtījumu – ģimenes ārstam ir tiesības nosūtīt pacientu uz valsts apmaksātiem diagnostiskajiem izmeklējumiem un laboratoriskajām analīzēm, kuru rezultātu izvērtēšana ir ģimenes ārsta kompetencē;
  • -  valsts organizētais vēža skrīnings (profilaktiskās pārbaudes);
  • -  grūtnieču aprūpe un dzemdību palīdzība;
  • -  ārstniecība, tai skaitā kompensējamās zāles personām ar psihisku slimību, atkarībām, cukura diabētu, infekciju slimībām, piemēram, HIV, AIDS, tuberkulozi;
  • -  hroniskās hemodialīzes, hemofiltrācijas un perioneālās dialīzes procedūras (procedūras pacientiem ar nieru mazspēju);
  • -  onkoloģija – tai skaitā "zaļais koridors", ārstēšana, medikamentu kompensācija, medicīniskā rehabilitācija;
  • - programma sirds un asinsvadu slimību agrīnai atklāšanai.
     

Pilnajā veselības aprūpes pakalpojumu grozā papildus būs iekļauta:

  • - primārā aprūpe – tai skaitā zobārstniecība bērniem līdz 18 gadu vecuma un atsevišķām iedzīvotāju grupām atbilstoši Ministru kabineta noteikumos noteiktajam;
  • -  ārstu speciālistu konsultācijas un vecmāšu palīdzība – tai skaitā sporta ārsta sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi bērniem ar paaugstinātu fizisko slodzi, redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu izrakstīšana bērniem;
  • -  laboratoriskie un diagnostiskas izmeklējumi ar speciālista nosūtījumu;
  • -  medicīniskā apaugļošana;
  • -  ārstniecība dienas stacionārā;
  • -  ārstniecība stacionārā – tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumi traumatoloģijā un ortopēdijā (traumu seku, kaulu un locītavu slimību ārstēšana, ja par pakalpojuma nepieciešamību ir lēmis traumatologs-otropēdu konsīlijs, endoprotezēšanas operācijas u.c.), orgānu un audu transplantācija noteiktā apmērā;
  • -  medicīniskā rehabilitācija;
  • -  veselības aprūpe mājās;
  • -  kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces;
  • - psihoterateipiskā un psiholoģiskā palīdzība – tai skaitā metadona terapijas kabinetos sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi noteiktos gadījumos;
  • -  izdevumu atlīdzība par citās Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs un Šveicē saņemtu plānveida ārstniecību (atbilstoši noteiktai kārtībai).

 

Pilns veselības aprūpes pakalpojumu grozs pienāksies brīvprātīgo iemaksu veicējiem  un vairāk nekā 20 valsts apdrošinātajām iedzīvotāju grupām

Pensionāri

- Iedzīvotāji, kuri ir sasnieguši likumā "Par valsts pensijām" vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu un saņem Latvijas Republikas pensiju.
- Iedzīvotāji, kuri saņem izdienas pensiju vai speciālo valsts pensiju.

Bērni

- Bērni vecumā līdz 18 gadiem.
- Bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Izglītība

- Iedzīvotāji, kuri mācās vispārējās izglītības iestādēs, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības iestādēs, piedalās Eiropas brīvprātīgā darba, interešu izglītības vai jauniešu mobilitātes programmās vai ir pilna laika studējošie.

Bērna audzināšana, kopšana

- Iedzīvotāji, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu.
- Viens no vecākiem, kurš audzina bērnu vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnus vecumā līdz 15 gadiem.
- Iedzīvotāji, kuri saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu.
- Iedzīvotāji, kuri saņem atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi pirmsadopcijas periodā.
- Iedzīvotāji, kuri saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Nodarbinātība 

- Bezdarbnieki, kuri ir reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā. Svarīgi! Tiesības saņemt medicīnas pakalpojumus valsts veselības apdrošināšanas ietvaros, iedzīvotājam ir vēl trīs mēnešus no brīža, kad, piemēram, ir izbeidzis darba tiesiskās attiecības vai zaudējis bezdarbnieka statusu.

Veselība, sociālā aprūpe

- Orgānu donori (personas, kuras līdz šim jau ir ziedojuši kādu orgānu un ir reģistrētas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas orgānu donoru reģistrā).
- Iedzīvotāji, kuriem ir noteikta I vai II grupas invaliditāte (no 2021. gada janvāra – arī tad, ja ir noteikta III grupas invaliditāte).
- Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas, kā arī tās seku likvidācijā cietušās personas.
- Iedzīvotāji, kuri saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kas ir reģistrētas sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā.
- Iedzīvotāji, kuri ir izstājušies no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, lai saņemtu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā.
- Pilngadīgie iedzīvotāji, kuri saņem sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas grupu mājas pakalpojumus.

Citas iedzīvotāju grupas

- Politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki.
- Tradicionālo reliģisko organizāciju mūki un mūķenes, kas dzīvo klosteros.
- Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņi, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, kā arī viņu ģimenes locekļi.
- Sociāli apdrošinātu iedzīvotāju, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, bērni vecumā līdz 18 gadu vecumam.
- Sociāli apdrošināti iedzīvotāji, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātā  laulātais, kuram ir termiņuzturēšanās atļauja un viņš audzina bērnus vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnu vecumā līdz 15 gadiem.
- Iedzīvotāji, kuri ir cietuši no vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, un cilvēktirdzniecības upuri, kuru statusu apliecina procesa virzītāja lēmuma kopija vai tiesībaizsardzības institūcijas izziņa (Ministru kabinets nosaka laikposmu, kurā minētie iedzīvotāji ir uzskatāmi par apdrošinātiem)
- Apcietinātie un notiesātie, kuri izcieš sodu brīvības atņemšanas iestādēs. 

Ja iedzīvotājs nav legālais darba ņēmējs, kurš veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā, un neatbilst kādai no valsts apdrošinātām iedzīvotāju grupām, lai saņemtu pilnā "groza" medicīnas pakalpojumus, nepieciešams veikt apdrošināšanas iemaksas:

2018. gadā – 51,60 eiro /gadā (1 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra)
2019. gadā – 154,80 eiro /gadā (3 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra)
2020. gadā – 258,00 eiro /gadā (5 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra)

Svarīgi! Veselības apdrošināšanas iemaksu par 2019. gadu var veikt vienlaicīgi ar maksājumu par 2018. gadu vai arī atsevišķi 2019. gadā (piemēram, janvāra sākumā). Veicot abas apdrošināšanas iemaksas vienlaicīgi, kopā ir jāmaksā 206,40 eiro.

Veselības apdrošināšanas iemaksu par 2020. gadu varēs veikt 2019. gadā.
Veselības apdrošināšanas iemaksu par konkrēto gadu nevar veikt pa daļām.

 Noskaidro, vai Tu jau esi apdrošināts!

Klientu apkalpošanas centrs - bezmaksas informatīvais tālrunis: 80001234, Latgales reģions (Daugavpils):  65422236.
Interneta vietnē www.apdrosinaties.lv ir iespēja aizpildīt tiešsaistes (online) testu apdrošināšanas statusa noteikšanai.


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde