otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Pozitīvi novērtē investīcijas ceļa izbūvē

Pievienots: 29.07.2021

Jau rakstījām, ka, realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu „Krāslavas un Dagdas novadu ceļu tīkla rekonstrukcija uzņēmējdarbības veicināšanai degradētajās teritorijās”, Skaistas pagastā rit būvdarbi uz pašvaldības ceļa „Bogdāni – Ornicāni”. Jaunizbūvētais asfalta segums 205 metrus garā ceļa posmā ved uz kokapstrādes uzņēmumu SIA „Skaistas dārzi”.

Uzņēmuma iecirkņa vadītāja Valentīna Martinkeviča pauž prieku un gandarījumu par šo jauno ceļa posmu, kas ir būtiski svarīgs uzņēmuma sekmīgai darbībai un tālākai attīstībai. Agrāk šeit bija nolietots grants ceļš, kas apgrūtināja gatavās produkcijas izvešanu transportēšanai uz ostu.

„Ja mežizstrādātāji ar savu tehniku tomēr var izbraukt gandrīz visur un spēja mums piegādāt kokmateriālu, tad autovilcienu šoferi ar jūras kuģu konteineriem nebija sajūsmā par šo nelielo ceļa posmu,” stāsta Valentīna. „Neesam tik bagāti, lai ceļa izbūvē atļautos ieguldīt lielas investīcijas. Bet šis ceļa posms mums ir ļoti svarīgs, tālab esam neizsakāmi priecīgi, ka sapnis piepildījies. Mūsu uzņēmums ražo ļoti kvalitatīvu kamīnmalku Eiropas un ASV tirgum. Lielākais tirdzniecības partneris ir ASV, turp ir mūsu galvenās piegādes. Otra valsts, kurp nonāk mūsu produkcija, ir Anglija.”

SIA „Skaistas dārzi” šobrīd nodarbina 21 cilvēku, ziemā ražošanas apjomi nedaudz sarūk un strādājošo ir mazāk - apmēram 17. Darbinieku kontingents ir sen nostabilizējies, pārsvarā to veido Kalniešu un Skaistas pagasta iedzīvotāji. Mūsdienās jebkuram uzņēmumam nepieciešami apzinīgi un zinoši strādnieki, jo prasības gatavajai produkcijai ir augstas. Valentīna apgalvo, ka ražotni katru nedēļu apmeklē ASV firmas pārstāvis, lai pārliecinātos, vai šeit, uz vietas, viss notiek atbilstoši viņu prasībām. Sevišķi liela uzmanība tiek pievērsta mitruma saturam gatavajā produkcijā, bet tā nebūt nav vienīgā, visas prasības jāizpilda atbilstoši līgumiem un normatīviem.

Lai arī uzņēmuma darbība saistīta ar kokapstrādi, tas netirgo malku vietējiem iedzīvotājiem, jo saražotās augstās kvalitātes malkas cena mūspusē ne katram ir pa kabatai. Koncentrējoties tikai uz ASV un Anglijas tirgu, var saražot pietiekošu kamīnmalkas apjomu, lai samaksātu algas strādniekiem, nodokļus valstij un domātu par nākotni.

No malas raugoties, viss ir vienkārši: mežizstrādāji atved un izkrauj kokmateriālu, uzņēmuma strādnieki ar automatizētu malkas skaldīšanas iekārtu to sagarina, saskalda un sapilda metāla kastēs. Tādas mūsdienīgas iekārtas uzņēmumā ir trīs. Tās rada daudz trokšņu, tāpēc iekārtu operatori lieto austiņas. Malkas kastes nogādā žāvētavā, lai atbrīvotu no liekā mitruma. Vasarā šis process aizņem vidēji trīs dienas, ziemā - septiņas dienas. Izžāvētā malka ceļo uz fasētavu, kur strādājošie to sapilda nelielās pakās, kas savukārt tiek novietotas uz paletes un atkal iepakotas. Paletes nonāk konteinerā, kas pa jūru nonāk līdz pasūtītājam. Uzņēmumā ir realizēts bezatkritumu tehnoloģiskais process - ražošanas procesā iegūtās skaidas, atgriezumi un citādi nekam nederīgais kokmateriāls tiek sadedzināts žāvētavas katlā.

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde