piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Slavina Krāslavu caur mākslu

Pievienots: 24.02.2017

Gaidot Latvijas simtgadi, Krāslavas Kultūras namā svinīgi atklāta gleznu izstāde „Krāslava. Radošā.”, kurai savus darbus piedāvāja 20 Krāslavas mākslinieki. Tas ir tikai sākums, noteikti līdz simtgadei izstādes būs daudz un dažādas, tās iepriecinās katru, un katrs atradīs tajās kaut ko tuvu un skaistu sev.

Krāslavas novada domes vārdā māksliniekus sveica ārējo sakaru organizators Jāzeps Dobkevičs: „Šodien aiz loga ir drēgns laiks, varbūt kādreiz mēs neesam apmierināti ar laika apstākļiem, bet paskatīsimies apkārt, kādā vietā dzīvojam, – skaistā, lepnā, jaukā un mīļā pilsētā, te ir daudz cilvēku, kuri prot novērtēt šo vietu, un cilvēku, kuri mums var parādīt šo skaistumu, kas ir mums tepat blakus un visapkārt. Domes vārdā izsaku sirsnīgu pateicību māksliniekiem, kuri saglabā šo skaistumu gan nākamajām paaudzēm, gan visiem tagadējiem Krāslavas iedzīvotājiem. Paldies tiem cilvēkiem, kuri slavina Krāslavu caur mākslu!”

Katra izstāde nozīmē, ka ir mākslinieks, ir skatītājs un ir galerists, kurš visus vieno. Šoreiz „inkvizitora” lomā bija Anatols Kauškalis, kurš daļu darbu nolika maliņā, jo daudzi neiekļāvās koncepcijā. Dažs ar to nebija apmierināts, tālab Anatols skaidroja, ka atliktie darbi nebūt nav slikti, vienkārši tie skatāmi citā variantā.

Anatols Kauškalis: „Bija lielas grūtības izstādes noformēšanā, jo katrs mākslinieks strādā kādā konkrēta žanrā, tēmā un, saliekot visus kopā, ir svarīgi atrast vienojošu elementu. Daļa šo darbu ir redzēti citās izstādēs, bet, kas notiek, kad saliekam visus vienā ar pārējiem? Šie darbi sāk savā starpā strīdēties un konkurēt. Izstāde ir nepieciešama ne tikai pilsētniekiem, kuri nāks to skatīties, bet katram māksliniekam, jo viņš attīstās caur to, ka tauta nāk, skatās un apspriež darbus, vērtē tos un reizēm atsaucas ne tik pozitīvi, kā vēlētos. Bet svarīgi, ka to darbu ierauga. Lai top jauni darbi! Krāslava rullē! Nākotnē katram ir jāpadomā, kā viņš izprot Latvijas simtgades tēmu, ko varētu piedāvāt nākamajā izstādē.”

Mākslinieks Andrejs Gorgocs: „Izstādē lieliski parādīta Krāslavas mākslas dzīve, kas nemitīgi attīstās un aug! Es nudien negaidīju ieraudzīt vienkopus tik daudzveidīgus un talantīgus darbus. Prieks, ka te piedalās arī jaunā mākslinieku paaudze un, atļaušos sacīt, ir pat unikāli darbi.”

Kā jau kultūras namā pieņemts, māksliniekus sveica ar savām dziesmām Krāslavas mūzikas skolas vokālais ansamblis „Krāslaviņa”, kas šonedēļ svin 40 gadu jubileju. Publikai tika paziņots, ka „Krāslaviņā” ir dziedājuši arī daži mūsu pilsētas mākslinieki, kuri atrodas šeit zālē.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija:  http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/gleznu-izstade-kraslava-radosa.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde