otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Sportisti - invalīdi nosvin 10 gadu jubileju

Pievienots: 14.01.2019

Krāslavas novada invalīdu sporta un rehabilitācijas klubs „Krāslava”, kuram 5. janvārī apritēja desmit gadu, lepojas ar savu vēsturi un daudziem panākumiem dažādos sporta veidos. Pateicoties uzņēmējas Larisas Turutas atbalstam, klubs „Krāslava” ir izmitinājies bijušās speciālās pārvietojamās mehanizētās kolonnas ēkā Vasarnieku ielā 2, kur arī notika jubilejas pasākums.

Pasākumu atklāja invalīdu sporta un rehabilitācijas kluba „Krāslava” prezidents Anatolijs Lebedoks, kurš izstāstīja kluba „Krāslava” priekšvēsturi. Pirmsākumos mūsu sportistiem-invalīdiem nebija savas pastāvīgas organizācijas - līdz pat pagājušā gadsimta 90. gadiem Krāslavas invalīdu biedrības sportisti bija Daugavpils sporta kluba biedri. Kad mūsējie sāka izcīnīt godalgotas vietas, viņi pameta Daugavpils invalīdu sporta klubu un sacensībās piedalījās, pārstāvot Krāslavas invalīdu biedrību. Laikam ritot, aktīvākie sportisti nolēma dibināt savu nevalstisko organizāciju - tā tapa Krāslavas novada invalīdu sporta un rehabilitācijas klubs „Krāslava”, kurā sākotnēji bija 12 biedri. Šobrīd klubā ir deviņi biedri - Valentīna Žurņa, Santa Gintere, Marina Šlapina, Anatolijs Lebedoks, Viktors Savickis, Vladislavs Grundāns, Pēteris Suveizda, Edgars Lukaševičs un Vjačeslavs Lukaševičs, kurš ir viens no visaktīvākajiem un visvairāk panākumus izcīnījušais sportists. Viņš ir startējis kluba, novada, valsts, Eiropas līmeņa sacensībās un pat pasaules čempionātā.

Kluba „Krāslava” sportisti trenējas un izmēģina spēkus dažādos sporta veidos: šaušana mērķī no pneimatiskās pistoles un šautenes, galda teniss, novuss, dambrete, šahs, šautriņu mešana, boccia (sporta veids, kas paredzēts cilvēkiem, kuri ikdienā pārvietojas ratiņkrēslos), orientēšanās sports, vasaras makšķerēšana, vieglatlētika (diska un šķēpa mešana, lodes grūšana), skriešana. Spilgtākie Krāslavas sportistu invalīdu panākumi ir gūti tieši orientēšanās sportā. 
Desmit gadu laikā kluba sportisti izcīnījuši vairāk nekā 60 kausus komandu sacensībās, kā arī vairāk nekā 100 medaļas individuālajā vērtējumā atsevišķiem sportistiem. Daži sportisti spējuši izcīnīt kausus arī individuālajās sacensībās.  

Svinīgajā pasākumā tika sumināti visi deviņi kluba biedri, pasniedzot jubilejas medaļas un diplomus par aktīvu piedalīšanos kluba dzīvē, sacensībās un sasniegtajiem labajiem rezultātiem. Īpaši sumināja Vjačeslavu Lukaševiču, kurš saņēma jubilejas kausu, diplomu un jubilejas medaļu par aktīvu piedalīšanos sporta dzīvē un sasniegtajiem labajiem rezultātiem.

ISRK „Krāslava” prezidentam Anatolijam Lebedokam tika pasniegta novada domes atzinība par aktīvo darbību invalīdu sporta un rehabilitācijas kluba vadīšanā un spēju iedvesmot un atbalstīt līdzbiedrus sportisku panākumu sasniegšanā.

Jubilejas medaļas piemiņai tika pasniegtas visiem pasākuma dalībniekiem, arī viesiem. Sveikt jubilārus bija ieradušies viņu draugi - cilvēki ar ierobežotām iespējām - no vairākām Latvijas pilsētām.

Krāslavas novada invalīdu sporta un rehabilitācijas klubs „Krāslava” ar savām aktivitātēm cenšas mainīt sabiedrības stereotipus, jo diemžēl arvien daudzi veselie cilvēki vairās un neizprot invalīdus, vai izliekas neredzam, ka arī tādi cilvēki ir mūsu vidū. Krāslavas sportisti-invalīdi ir pateicīgi ikvienam par sniegto atbalstu viņu aktivitātēm.  

Dažādi stereotipi pastāv arī pašu invalīdu pulkā, tādēļ viņi ieraujas sevī un dzīvo, kā saka, četrās sienās. A. Lebedoks ar savu komandu aicina visus šos cilvēkus mainīties, un invalīdu sports ir tas, kas cilvēkiem ar ierobežotām vajadzībām var palīdzēt vismaz ieraudzīt savu dzīvi košākās krāsās. Invalīdu sportā ir savs cerību stars, ko nevajag novērtēt par zemu.

Juris Roga

Maldas Kristovskas un Anatolija Lebedoka foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde