ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Zapti vārīja divos katlos…

Pievienots: 15.08.2017

Ievārījuma svētki Indrā arī šovasar pulcēja kopā lielu cilvēku skaitu, kuri, kā jau tas ierasts, varēja gan no sirds izpriecāties, gan nogaršot dažādus ievārījumus, piekožot baltmaizi vai pankūkas, netrūka arī citu gastronomisku gardumu.

Paši pirmie pie priekiem tika bērni – piepūšamās atrakcijas parkā pie kultūras nama sāka darbu drīz pēc pusdienlaika un turpināja izklaidēt mazos ķiparus līdz pat svētku koncertam parka estrādē, kur uzstājās solistes un amatierkolektīvi no Daugavpils, Krāslavas, Kalniešiem, Kaplavas, Robežniekiem, Grāveriem, Izvaltas, Indras, Kombuļiem un Piedrujas. Diemžēl šoreiz nebija neviena kolektīva no Svariņiem, jo šogad vienā dienā sakrita divi lieli pasākumi – svariņieši lustējās savās mājās „Zavaļinkā”.    

Pēc koncertētājiem uz skatuves kāpa Indras audējas, kuras prezentēja savu veikumu projektā „Krāslavas novada Indras audējas darina tautastērpu”. Šo projektu finansēja Krāslavas novada domes projektu konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” ietvaros.  

„Doma, ka Indras sievietēm ir vajadzīgs pašām savs tautas tērps, virmoja krietni sen,” pastāstīja Olga Jokste. „Pirms vairākiem gadiem kopā ar jauniešiem izveidojām lelli Indru un apģērbām to tuvāko pagastu tautas tērpā.  Pirms tam daudz pētījām, bet izrādījās, ka ne pagājušajā gadsimtā, ne agrāk, uz Indru nav atbraukusi neviena ekspedīcija, nav dokumentējusi, kādā apģērbā staigāja sievietes mūsu pusē. Tā kā visas esam no dažādām vietām nākušas, sapratām, ka varam izvelēties jebkuru tērpu no Latgales. Tehnisku iemeslu dēļ veidojām tieši svītrainus brunčus un tieši pirms gada festivāla „Latgales vainags” laikā ieaudām pirmos audus bruncī. Tagad var aplūkot rezultātu: noausti Istras, Bukmuižas, Daugavpils, Rēznas, Nautrēnu un Ozolmuižas tautas tērpa brunči. Pateicoties projektam, bruncim klāt tagad ir arī krekls un galvas auts, bet sapnis vēl nav īstenots līdz galam, šis tas vēl jāuzšuj.”

Pagriežot pulksteni nedaudz atpakaļ, jāatzīmē, ka svētku programma pieaugušajiem sākās ar tomātu izstādi Indras Kultūras nama foajē, realizējot izglītojošu dārzkopības programmu. Tomātus izstādei piedāvāja 10 pagasta iedzīvotāji, kuru siltumnīcās tomātu šķirņu patiesībā ir krietni vairāk, nekā 53 izstādē apskatāmās. Piemēram, viena saimniece audzē 11 šķirnes, izstādei piedāvāja septiņas. Līdzīgi arī citas, jo atnesa tās interesantākās šķirnes, savdabīgākās un tādas, kur nebija šaubu par šķirnes nosaukumu. Indriete, diplomēta agronome Valentīna Bārtule bija sagatavojusi izsmeļošu un aizraujošu lekciju par tomātiem, kas ir ne tikai garšīgi, bet pat ārstnieciski. Izstādes eksemplārus gan lūdza atstāt neskartus, bet gardēžiem bija sagatavots tomātu degustācijas galds, kā arī informatīvs materiāls par daždažādām tomātu šķirnēm. Lieki sacīt, ka interesentu šajā pasākumā netrūka.

Pa to laiku Blaževiča un Jaunciema ielu iedzīvotāji vārīja ievārījumu lielajā katlā, cepa pankūkas un gatavojās cilvēku pieplūdumam. Vienlaikus sākās arī Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas „Pats savam saimes galdam” projekta „Darbiņš man prieku deva Krāslavas novada Indras pagastā” dalībnieku vārītā ievārījuma degustācija. Tādejādi ievārījuma bija atliku likām, plus tam dalībnieku iepriekš savārītais tomātu un vēl citāds ievārījums.  

Degustatori saimniecēm nelika vilties un visu ēda gardu muti. Vienīgais, pēc kā drīz nācās gaidīt rindā, bija pankūkas – to kalni noplaka tik strauji, ka beigu beigās cepējas tās lika šķīvī tieši no uguns. Bet tā varbūt pat labāk – daudzi atcerējās savu bērnību, kad ievārījumu smērēja uz ellīgi karstām pankūkām, kas celtas tieši no plīts.

Blaževiča un Jaunciema ielu iedzīvotāji godam nopelnīja balvas un aplausus, kuri izskanēja pasākuma noslēgumā. Ievārījuma vārīšanas stafeti viņi nodeva lielākas - Jubilejas ielas iedzīvotājiem, kas būtībā ir ļoti simboliski – nākamais ir valsts jubilejas gads un maza jubileja Ievārījuma svētkiem Indrā.

Pasākums noslēdzās ar augļu koku stādīšanu labiekārtotajā Indras Zaptes dārzā. Pēc tam - groziņu vakars Indras Kultūras namā.

Juris Roga, autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/ievarijuma-svetki-indra.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde