otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Konference „IT joma – kompetencēm un karjeras izaugsmei”

Pievienots: 10.01.2020

Kādas prasmes, iemaņas un izglītība ir nepieciešama, lai skolēns kļūtu veiksmīgs darba tirgū? Ar šādu jautājumu Jaunā 2020.gada 3.janvārī Krāslavas pamatskolā sākās Krāslavas novada pedagogu metodiskā konference „IT joma – kompetencēm un karjeras izaugsmei”, kas ir pirmā šāda veida pieredze novadā. Konferenci atklāja Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija  Miglāne, kas apsveica klātesošos Jaunajā gadā un mudināja skolu vadību un skolotājus izvērtēt IT nozīmi kompetenču pieejā mācību procesā.  Konferencē uzstājās pieredzes bagātie IT jomas speciālisti.

SIA „IVIKS” direktora un mūsu skolēnu vecāka Ivara Stivriņa uzstāšanās tēma bija „Ja tev informācijas tehnoloģijas (IT) vienlaikus ir hobijs un darbs”.  Viņš iedvesmoja pedagogus apgūt IT un stāstīja par digitālajām tendencēm, kas valda pasaulē, uzsverot, ka IT jomā ir nepārtraukti jāpilnveidojas. I.Stivriņš atgādināja, ka pašlaik informāciju tehnoloģiju sfērā tiek izmantota integrētā pieeja, kas paredz, ka ikviens IT uzdevums tagad prasa arvien plašāku prasmju komplektu, un tas ne vienmēr piemitīs vienam cilvēkam, tāpēc mākslīgā intelekta attīstība ir neizbēgama. Skolā galvenais – iemācīties domāt!

SIA „Geidans Solutions Latvia” izpilddirektore un mūsu skolēna vecāks Jana Žagotska uzstājās ar tēmu „Sievietes karjera IT jomā”. J.Žagotskas darba pieredze nemaz nesākās ar IT, bet, kāpjot pa karjeras kāpnēm, viņa sāka darboties šajā jomā. Viņas piemērs iedrošina arī sievietes darboties IT jomā. Skolotājiem tika sniegta informācija par mūsdienu populārākajiem un veiksmīgākajiem šīs jomas uzņēmumiem Latvijā. Kompetentu programmētāju tagad ir maz, tāpēc uzņēmums iet uz priekšu un meklē darbiniekus jau augstskolās, bet jāstrādā jau arī ar vidusskolēniem. Jauniešus jau skolā vajag motivēt attīstīt IT prasmes un mācīt strādāt komandā.

Daugavpils Universitātes 2. kursa students, programmēšanas inženieris Dāvids Babrovskis ir Krāslavas pamatskolas absolvents. Par skolu viņam ir palikušas tikai patīkamas atmiņas - patika matemātika, informātika, vizuālā māksla. Dāvidam ir darba pieredze arī citās jomās – darbs „Labiekārtošana D” un veikalā par krāvēju. Šie darbi lika saprast – intelektuālais darbs tiek augstāk vērtēts un labāk atalgots nekā fizisks darbs. Daudzi domā, ka būs viegli, bet – augstākā matemātika liek pasvīst un pārbauda tavu profesijas izvēli. Viss jāpamēģina, lai saprastu, kas visvairāk patīk!

Krāslavas pamatskolas karjeras konsultante Skaidrīte Gasperoviča stāstīja par jaunākajām karjeras tendencēm un kā palīdzēt skolēnam atrast savu ceļu darba pasaulē. Mūs sagaida būtiskas pārmaiņas – informācijas apjoma un ātruma pieaugums, nepārtraukti uzlabojumi, darba sarežģītība/vienkāršošanās un jaunas sadarbības formas. Nebūs tradicionālā darba, veidos personiskos zīmolus un pārdos savas kompetences. Tehnoloģiskie sasniegumi būtiski uzlabos nodarbināmības iespējas, ja tos cītīgi un visu laiku apgūs. Tehnoloģijas mūs vieno, nevis šķir! Jo pasaule tagad ir kā vienota mācību telpa.

Krāslavas novada Tehnoloģiju mācību jomas koordinatore Jeļena Japiņa sniedza informāciju par VISC īstenotā ESF projekta „Kompetenču pieeja mācību saturā” jeb „Skola 2030” aktualitātēm un projekta ietvaros pieejamiem mācību satura resursiem. Lai palīdzētu sākumskolas un tehnoloģiju jomas skolotājiem labāk sagatavoties jaunā satura īstenošanai, J.Japiņa skaidroja jaunā projekta būtību.

 Sākumskolas skolotājiem būs liels izaicinājums integrēti pasniegt datoriku, jo tam ir nepieciešams regulāri pilnveidot savas IT prasmes.

 Orientēšanās spēle grupās „Piektais elements” Drošā interneta vēstneses Jeļenas Japiņas vadībā parādīja, kā var veidot stundu, izmantojot spēļu elementus un starppriekšmetu saikni, kas ir kompetenču būtiska sastāvdaļa. Krāslavas pamatskolas datorikas skolotāja Daiga Kušnire un matemātikas skolotāja Ligita Pelnika dalījās sava darba pieredzē un demonstrēja kolēģiem  karjeras spēles un robotikas prasmes.  

Pirmā pedagogu konference Krāslavas pamatskolā ir veiksmīgi noslēgusies! Konferences mērķi ir sasniegti. Skolotāji padziļināja zināšanas un izpratni par pilnveidoto kompetenču mācību saturu, uzlaboja kompetenci karjeras atbalsta īstenošanai un popularizēja inovācijas skolotāju darbā.

Paldies par atbalstu konferences organizēšanā Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītājai Lidijai Miglānei un viņas vietniecei Sņežanai Petrovičai, kā arī Krāslavas pamatskolas direktorei Vijai Koncevičai. Īpašu pateicību vēlamies izteikt konferences IT jomas speciālistiem, kuri dalījās sava darba pieredzē un zināšanās – I.Stivriņam, J.Žagotskai un D.Babrovskim.

 Krāslavas novada aktīvākie pedagogi no Krāslavas pamatskolas, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Indras pamatskolas, Robežnieku pamatskolas un Krāslavas grāfu Plāteru v.n. poļu pamatskolas līdzvērtīgi darbojās un apliecināja savu profesionalitāti un gatavību pilnveidot savas prasmes un dalīties pieredzē. Jūtamies gandarīti par paveikto!

Konferences organizatori – Krāslavas novada
Tehnoloģiju mācību jomas koordinatore Jeļena Japiņa un  Krāslavas pamatskolas direktora vietniece, karjeras konsultante Skaidrīte Gasperoviča

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde