piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Krāslavu apmeklēja labklājības ministre

Pievienots: 19.06.2020

Šodien, 19. jūnijā, labklājības ministre Ramona Petraviča pēc Krāslavas novada vadības uzaicinājuma ieradās vizītē Krāslavā. Ministre iepazinās ar problēmām sociālajā jomā un uzņēmējdarbībā, gan novadā, gan pierobežas reģionā kopumā.

Vizīte sākās ar Ramonas Petravičas tikšanos ar domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku. Sanāksmē piedalījās un aktuālus jautājumus apsprieda pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Vija Bārtule, Krāslavas novada bāriņtiesas vadītāja Ilona Bidzāne, NVA Krāslavas filiāles vadītāja Ilona Šlapina, kā arī sociālās rehabilitācijas centra „Mūsmājas” direktore Ērika Geka.  

Tikšanās laikā ministre pastāstīja par gaidāmo reformu, kas ir saistīta ar bāriņtiesu darbu, tā var stāties spēkā līdztekus administratīvi teritoriālās reformas ieviešanai.

Spriežot par bezdarba līmeņa pieauguma jautājumu, ministre norādīja, ka daudzi iedzīvotāji, kuriem jau vairāku gadu garumā ir bezdarbnieka statuss un kuri regulāri saņem pabalstu, faktiski nav motivēti meklēt darbu. Ramona Petraviča pievērsa īpašu uzmanību tam, ka šobrīd maznodrošinātajiem ir iespēja pieteikties sezonālajos darbos (ne ilgāk kā trīs mēnešus), saņemt darba algu, kas nepārsniedz minimālās algas summu, kas ir noteikta valstī, saglabājot maznodrošinātās personas statusu.

Labklājības ministre informēja arī par to, ka valstī ir paredzēti papildu finanšu līdzekļi, lai samaksātu par pagaidu sabiedriskajiem darbus, un aicināja Sociālo dienestu piedāvāt cilvēkiem darbu ne tikai tādās vietās, kur ir nepieciešams primitīvs darbs, bet arī iesaistīt iedzīvotājus darbā sociālajā jomā. Piemēram, šāda darbavieta varētu būt veco ļaužu pansionāts.

Pēc tikšanās domē ministre apmeklēja sociālās rehabilitācijas centru „Mūsmājas” un viesojās veco ļaužu pansionātā „Priedes”.

Pansionātā ministre tikās ar iestādes klientiem un pajautāja, kā viņi jūtas un vai ir apmierināti ar apkalpošanu. Par pansionāta darbiniekiem tika izteiktas tikai pozitīvas atsauksmes. Iestādes iemītnieki uzdeva ministrei savus jautājumus. Piemēram, vai ir iespējams izdzīvot ar pensiju, ko saņem pirmās grupas invalīds?

Ramona Petraviča apliecināja, ka darīs visu iespējamo, lai nākamā gada budžetā nodrošinātu lielāku finansējumu, kas ir paredzēts pensiju izmaksai un sociālajiem pabalstiem.

Labklājības ministre Krāslavā uzzināja un bija ļoti patīkami pārsteigta par to, ka mūsu pašvaldības teritorijā ir spēkā veselības apdrošināšanas sistēma, no šī gada pakalpojumu nodrošina uzņēmums „Balta” sadarbībā ar Krāslavas slimokasi. Ramona Petraviča bija neizpratnē par to, kāpēc citas pašvaldības līdz šim neizmanto šādu sistēmu, un uzsvēra, ka tas ir labs piemērs visai Latvijai.

Savas vizītes noslēgumā ministre apskatīja Krāslavā ražošanas zonu Indras ielā.

Kā paskaidroja Ramona Petraviča, Labklājības ministrijas darbs ir cieši saistīts ar Ekonomikas ministrijas darbību. Ja valstī netiks nodrošinātas jaunas darba vietas, tad nebūs arī nodokļu ieņēmumu un arī līdzekļu sociālajiem pabalstiem.

Apskatot ražošanas ēkas Indras ielas, ministre dalījās ar savu viedokli: „Es ar interesi apskatīju šo ražošanas zonu, kas drīz tiks nodota ekspluatācijā. Priecē tas fakts, ka pašvaldība dara visu iespējamo un neiespējamo, lai radītu jaunas darba vietas, piesaistot vietējos uzņēmējus, kuri tādējādi iegūst sava veida palīdzību no pašvaldības. Labklājības ministrija ir izstrādājusi jaunu mehānismu, lai atbalstītu bezdarbniekus, atbilstoši tam darba devējiem plānots piešķirt subsīdijas 50% apmērā no darbinieka mēneša darba algas trīs mēnešu garumā (bet ne vairāk kā 430 eiro mēnesī).”

Saskaņā ar šī jaunā atbalsta piešķiršanas noteikumiem darba devējs varēs saņemt algu subsīdiju noteiktam bezdarbnieku skaitam, kas nepārsniedz 50% no kopējā uzņēmuma darbinieku skaita. Tas nozīmē, ka uzņēmēji, kuri tikai uzsāk savu biznesu un kuriem vēl nav savu darbinieku, uz šo atbalstu pretendēt nevar.

Ramona Petraviča atzīmēja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, Krāslavā ir aktīvi jaunieši, kas ir gatavi uzsākt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darba vietas. Ministre pauda savu nodomu iesniegt priekšlikumu Ekonomikas ministrijai un ieviest papildu kritērijus, lai paplašinātu to uzņēmēju loku, kas varētu saņemt algu subsīdijas.

Atvadoties ministre uzsvēra, ka reģionālās vizītes ir ļoti svarīgas ministriju sekmīgākajam darbam. Lai pieņemtu pareizos lēmumus, ir svarīgi uz vietas redzēt, kā dzīvo cilvēki un kādas problēmas viņiem ir īpaši aktuālas.

Elvīra Škutāne, autores foto

 Fotogalerija


Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde