ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Uzņēmējdarbībai jābūt asinīs!

Pievienots: 31.08.2020

Sadarbībā ar biedrību „Krāslavas rajona partnerība” un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) LEADER atbalstu, vienā no Krāslavas uzņēmumiem ir sekmīgi realizēts inovatīvs projekts „Akustisko sienas paneļu ražošanas uzsākšana SIA „Papa Wood””. Uzņēmuma vadītājs Oļģerts Fjodorovs akustisko sienas paneļu ražotni izvietojis bijušās Krāslavas kokapstrādes rūpnīcas teritorijā un plāno šai vietai iedvest jaunu dzīvību.

- Lūdzu, iepazīstiniet lasītājus ar sevi un uzņēmuma vēsturi!

- Es esmu krāslavietis, pēc mācībām Krāslavas ģimnāzijā 18 gadu vecumā devos uz Rīgu, kur Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātē apguvu bakalaura studiju programmu „Uzņēmējdarbība un vadība”. Šīs studijas izvēlējos ļoti mērķtiecīgi - nodarboties ar uzņēmējdarbību sapņoju jau kopš skolas gadiem. Vēl skolēns būdams, tirgoju grāmatas un savas zināšanas. Man neliels bonuss, draugam - daudzmaz normāla atzīme. Uzņēmējdarbībai jābūt asinīs. Mana vecmamma ir grāmatvede, tētis savulaik nodarbojās ar uzņēmējdarbību, mēdza sacīt, kas tas par uzņēmēju, ja nav miljonārs? Mamma ir pretējos uzskatos – ej mācies, strādā algotu darbu, jo tā ir stabilitāte. Es meklēju vidusceļu – šodien miljona man vēl nav, bet pelnu vairāk nekā algots darbinieks.

Kā jau ikvienam mazpilsētas jaunietim, arī man gribējās dzīvot lielā pilsētā, bet pēc dažiem gadiem es sapratu, ka mājās ir labāk, pat daudz labāk! Vienīgais, kas mani mulsināja ātrāk atgriezties, bija tas, ka Krāslavā biznesa iespējas saskatīju tikai sezonāli – jā, vasarā nav problēmu nopelnīt, bet ko darīt pārējā laikā? Piecus gadus loloju dažādas idejas. Nolēmu piedalīties jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā, lai realizētu vienu no savām iecerēm, par pārvietojamās pirts mucas nomu Latgalē. Pirtsmucai iedevu savdabīgu nosaukumu – „Papa Sauna”, un pieprasījums pārsniedza manas iespējas izīrēt pirti visiem gribētājiem. Uz konkursa brīdi man jau bija nodibināts uzņēmums SIA „Ēdienu piegāde”, kas būtu aktuāla nodarbe šodien Covid-19 pandēmijas laikā, bet, tā kā pievērsos citam, arī uzņēmuma nosaukumu nomainīju pret savai darbības jomai atbilstošāku - SIA „Papa Wood”. Sāku ražot arī pirts mucas (kubls jeb baļļa). Kopš tā laika dzīvē viss strauji mainījās uz labo pusi.

- Kā tieši šis pavērsiens uz labo pusi notika?

- Savulaik, kad studēju un strādāju Rīgā, ieguvu plašu paziņu un draugu loku. Daudzi no viņiem šobrīd strādā ārzemēs, turklāt nevis kā vienkārši strādnieki, bet ir top menedžeri dažādos uzņēmumos. Viens no maniem seniem sadarbības partneriem savam bosam parādīja fotogrāfijas ar manām pirts mucām. Boss, ilgi nedomājat, jautāja, vai var viņam saražot šādus kublus? Kāda runa – var! Pirmais pasūtījums uzņēmuma iespējām bija nenormāli liels, turklāt termiņi bija ļoti īsi. Protams, biju, pārvērtējis savas tā brīža iespējas, un pasūtījumu pilnībā neizpildīju, tomēr uzskatu, ka starts izdevās ļoti labs. Tiesa, mucas tapa piecreiz mazākā apjomā, nekā vienojāmies, turklāt trīs nedēļu vietā bija nepieciešami trīs mēneši. Pirmā partija nebija veiksmīga, vajadzēja daudzas izmaiņas konstrukcijā, bet tika gūta milzīga pieredze un šodien joprojām ražojam pirts baļļas eksportam. Apgūstam arī jaunu produkciju – mucveidīgu kempingu. Pirmo gatavo eksemplāru novietoju uz savas zemes Aulejā pie Ārdavas ezera. Man nekad nebija zināšanu, kā kaut ko tādu uzbūvēt, līdz ar to negribēju atdot klientam pirmo pusgatavu pīrāgu. Aprobēsim, novērsīsim trūkumus, nākamā, kas cehā jau ir apskatāma, būs pilnībā gatava pārdošanai. Laika posmā, kamēr rit šis inovatīvā kempinga aprobācijas process, tam bija pieteikušies pieci potenciāli pircēji, kuriem visiem nācās atteikt. Šobrīd man primārais ir akustisko paneļu ražošana, jo šis pasūtījums jau apmaksāts.

- Kā radās ideja sākt ražot akustiskos sienas paneļus?

- Pagājušogad viens no mūsu sadarbības partneriem atsūtīja akustisko paneļu paraugu un jautāja, vai varam tādus saražot par viņa piedāvāto cenu? Principā tas ir salīdzinoši jauns produkts tirgū, bet ļoti perspektīvs. Paneļu izpildījums var būt visai atšķirīgs, bet pamatā tos izmanto iekštelpās, kur tie nodrošina skaņas izolāciju, akustisko īpašību uzlabošanu, kā arī pilda dekoratīvu funkciju – praktiski siena vai griesti gatavi ekspluatācijai uzreiz pēc paneļu montāžas. Tiem vairs nav nepieciešama vēl kaut kāda apdare, kā tas ir rīģipša gadījumā.

Šobrīd ražojam sienas akustisko paneļu divus dažādus veidus. Paneļu montēšana ir vienkārša – plāksne pie plāksnes blakus, šuve paslēpjas, un sanāk monotona bezšuvju siena.

Visu izejmateriālu saņemam lielās loksnēs, pēc tam sazāģējām uz iekārtas, kuru nopirkām, pateicoties projektam, kas saņēma ELFLA LEADER pieejas atbalstu. Tobrīd uzņēmumam jau bija 100% apmaksāts pasūtījums, vajadzēja steigties uzsākt darbu, tālab iekārtas nopirkām par savu naudu, nesagaidot rezultātu – atbalstīs projektu vai nē.

- Kāpēc tad jāpiedalās projektu konkursos, ja ir pieejami savi līdzekļi?

- Uzņēmējam nemitīgi trūkst gan laika, gan finanšu, gan citu resursu. Finansējuma jautājumu var risināt dažādi – ieguldīt savu naudu, paņemt aizdevumu bankā, bet, ja paveras iespēja saņemt finansējumu no Eiropas fondiem, tad tas ir jādara. Tā var izbrīvēt finanšu resursus citiem mērķiem, jo ideju daudz, plāni ir lieli, darāmā - jūra.

- Pastāstiet, kā veicas ar projekta atskaitēm un kāds ir plānotais efekts?

- Man ir iespēja salīdzināt - jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā bija viegli izpildāmas prasības. Tur pat nav, ko piebilst. Savukārt, ja runājam par Eiropas fondiem, tas ir krietni sarežģītāks process. Uzņēmējiem gribētos mazāk birokrātijas, vairāk skaidrības prasībās un plānākas iesniedzamo dokumentu mapītes. No otras puses - finansiālais atbalsts projektiem veido lielas summas un nepieciešama stingra kontrole ir pašsaprotama lieta. Nezinu, vai es būtu startējis uz Eiropas fondu atbalstu, ja nebūtu biedrība „Krāslavas rajona partnerība”, kur varēja saņemt kvalitatīvas konsultācijas.

Projekts tapa pirms Ziemassvētkiem un gadu mijas, diemžēl man bija pārāk maz laika, lai apjēgtu visu, ko tieši vajag un cik daudz varu atļauties. Ja laika būtu vairāk, es noteikti startētu ar projektu uz lielāku finansējumu, būtu saņēmis arī lielāku atbalstu. Es iesniedzu projektu uz 45000 eiro, vienu iekārtu neattiecināja, atbalsts samazinājās līdz mazliet vairāk nekā 24000 eiro.

Kas attiecas uz sasniedzamajiem mērķiem, tad mums šajā projektā jānodrošina viena darbavieta un trešajā darbības gadā apgrozījumam jāpārsniedz 130000 eiro. Jauna darbavieta būs jau šī gada septembrī, nepieciešamo apgrozījumu sasniegsim un pārsniegsim, domāju, ātrāk nekā trīs gados. Pieprasījums pēc šīs produkcijas pārspēj mūsu šī brīža iespējas - ir jāiet uz priekšu!

- Kur pārdosiet saražoto produkciju?

- Apmēram 95% uzņēmuma saražotās produkcijas tiek eksportēta. Piemēram, Dānijā šos paneļus pielieto plaši, jo klients uzreiz iegūst gan skaņas izolāciju, gan gatavu vizuālo risinājumu. Par rīģipša loksnes montāžu tur jāmaksā krietni vairāk nekā Latvijā, plus pēc tam nepieciešams špaktelēt, krāsot vai līmēt tapetes. Lielas darbaspēka izmaksas. Savukārt Latvijas gadījumā pircējam sienas akustiskie paneļi šķiet dārgs produkts un vismaz pagaidām šeit dod priekšroku rīģipša loksnēm. 

- Vai nebaidāties no lielās konkurences šajā tirgus segmentā?

- Uzskatu, jo lielāka ir konkurence, jo mazāks ir risks, ka konkrētais produkts tirgū netiks pieprasīts. Ja izgudrosim velosipēdu no jauna, tad kam to pārdosim? Labāk, lai velosipēds jau ir izgudrots, atliek tikai to uzlabot, uztaisīt lētāk un kvalitatīvāk.

- Ko jūs ieteiktu topošajiem uzņēmējiem, kas vēl tikai plāno savu biznesu, bet nejūtas droši un pārliecināti par izdošanos?

- Vienkārši ej un dari! Tev nevar neizdoties, ja pie sava darba devēja esi čakli strādājis no rīta līdz vakaram gadiem ilgi. Arī savā uzņēmumā strādāsi no rīta līdz vakaram, varbūt pat vairāk, bet šī darba augļi pilnībā būs tavi. Nav svarīgi, vai tu esi zinošs izvēlētajā nozarē, vai nē, uzņēmējdarbībā primārais ir uzņēmība, atbildības sajūta un darbs. Tikt pie liela biznesa var tikai tad, ja čakli strādā. Savulaik es nebūtu iedomājies, ka ar pirts lietām var labi pelnīt. Tā taču nav nafta, piekritīsiet! Izrādās – var, un ne tikai ar to vien!

- Jūs pirmsākumos atbalstīja tuvinieki, draugi?

- Jā, man šāds atbalsts bija, arī tagad tas ir, un par to tikai priecājos. Bet reti kuram ir tuvinieku atbalsts, taču tas nav šķērslis, lai gūtu panākumus. Esmu pārliecināts, ka panākumi būtu arī bez šī atbalsta, tikai temps būtu gausāks. Starp citu, pirms pāris gadiem man nebija gribētāju strādāt, tagad zvana turpat katru dienu un lūdz darbu. Dzīvē viss ir dinamikā, viss mainās, tie, kas visvairāk aprēja un sacīja, ka izputēšu, tagad klusē, jo redz, ka viņu prognozes nepiepildījās un ir vērojama izaugsme. Savulaik nācās īrēt telpas Latgales ielā, šodien uzņēmums ievācies milzīgajā Krāslavas kokapstrādes rūpnīcas teritorijā un es pieļauju, ka pēc dažiem gadiem mums šeit būs par šauru. Plāns ir piesaistīt Eiropas fondus un savest teritoriju pilnīgā kārtībā. Te šis tas ir jānojauc, kaut kas jāsalabo, komunikācijas jāpievelk, jānosiltina ēkas utt. Lai samazinātu izdevumus pļaušanai, turu dažas aitas, bet ar tām nepietiek, lai noganītu visu platību. Nākamgad šo ganāmpulku papildināšu. Lai cik liels ir bizness, nauda jāskaita vienmēr un nedrīkst pieļaut nepamatotus un nepārdomātus tēriņus.

Tas, ko šeit darām, ir tikai sākums lielām pārmaiņām. Vispār man ir ideja izveidot tādu kā mūsu vietējo jauno uzņēmēju industriālo parku, pats esmu gatavs tajā investēt, lai jaunieši realizē savas inovatīvās idejas, sadarbojas un ieguvums būtu visiem. Starp citu, Emīls Ronalds Puzo, kurš ar savu projektu startēja jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā, iegādājās vienu man nevajadzīgu ēku. Jaunais uzņēmējs piedāvās CNC plazmas griešanas pakalpojumus. Es noteikti sadarbošos ar viņu un esmu gatavs izvietot pasūtījumu, līdzko tas būs iespējams. Varbūt šis būs industriālā parka pamatakmens? Redzēsim.

- Jums nav sava darba kabineta, jūs esat darba apģērbā un strādājat plecu pie pleca ar citiem. Daudzi cilvēki uzņēmēja tēlu savā iztēlē zīmē pavisam citādāku…

- Man svarīgi pašam iziet cauri ražošanas procesam, lai saprastu, ko varu prasīt no darbinieka, ko nē, kas jāuzlabo utt. Iedodu darbu, cilvēks saka: „Man 2-3 dienas vajadzēs, lai to paveiktu...” Stājos blakus, viņš visu dara pirmoreiz, es arī. Vienādos apstākļos man pietika ar pusi dienas, pēc mēneša jau sapratu, ka konkrēto darbu var paveikt pāris stundās. Nākotnē gribas visu optimizēt tā, lai strādnieks dara savu darbu kvalitatīvi un labi nopelna, savukārt es nodarbotos ar kontroli, loģistiku, vadību. Šobrīd nākas visu savietot.

- Informatīvā telpa pārpilna ar ziņām par Covid19 pandēmijas negatīvo ietekmi uz uzņēmējdarbību. Kāda ietekme ir uz jūsu biznesu?

- Manā darbības jomā Covid-19 ir ar plusa zīmi, bet es nevaru strauji attīstīties un paplašināties, jo šī pandēmija pamatīgi iedragāja piegādātājus. Pasūtījumu netrūkst, bet nevaru to uzņemties, jo piegādes notiek lēni vai vispār nav.

- Paldies par interviju! Lai piepildās visas labās ieceres!

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde