ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Sveicam jubilejā un gaidām tikšanos!

Pievienots: 25.02.2021

„Folkloras kopa „Rudzutaka” - tā ir dzīvā vēsture. Visas vienpadsmit dalībnieces ir daudzpusīgas personības, kuras vieno mīlestība pret tautasdziesmu un vienotības gars”, Diāna Maksimova, visjaunākā kolektīva vokāliste, ar drebošu balsi stāsta par Ūdrīšu Tautas nama folkloras kopas „Rudzutaka” dalībniecēm.

Šogad kolektīvs svin 25 gadu jubileju. Toreiz, tālajā 1996. gadā, kad radās „Rudzutaka”, tajā dziedāja 11 sievietes. Un līdz šim laikam dalībnieču skaits nav mainījies, turklāt sešas no viņām šajā kolektīvā ir kopš pirmās dienas.

Folkloras kopas dibināšana bija likumsakarīgs solis. Kolektīvs tika izveidots, lai pārstāvētu Ūdrīšu pagastu rajona pasākumā „Cildens mans novadiņš”, ar to arī sākās folkloras kopas radošā darbība. No pirmās dienas un jau 25 gadu garumā folkloras kolektīvu vada Antoņina Tuča, ko sievietes mīļi un draudzīgi sauc par Mūsu Maestriņu.

Folkloras kopas vecākajai dalībniecei ir 90 gadu, bet vai tad vecums ir šķērslis aizrautīgiem cilvēkiem? Pirms pandēmijas dziedošās dāmas tikās mēģinājumos katru nedēļu, bet, gatavojoties priekšnesumiem festivālos un svētkos, arī biežāk.

Visu organizatorisko jautājumu risināšanu, kas rodas kolektīva darbības gaitā, uzņēmās folkloras kopas dalībniece un Ūdrīšu pagasta Augstkalnes bibliotēkas bibliotekāre Diāna Maksimova.

„Mēs esam ļoti pateicīgas Ūdrīšu pagasta pārvaldes vadībai par atbalstu. Visu šo gadu garumā mums nekad nebija atteikts. Daudzas kolektīva dalībnieces ir jau cienījamā vecumā, un pagasta administrācija vienmēr nodrošina transportu, lai nogādātu mūsu dziedātājas uz mēģinājumu,” uzsvēra Diāna Maksimova.

Pateicībā par aktīvu dzīves pozīciju Ūdrīšu pagasta pārvalde katru gadu organizē „Rudzutakas” dalībniecēm ceļojumu pa Latviju. Taču arī pieredzējušās dziedātājas nekad nepaliek parādā – viņas vienmēr labprāt piedalās ne tikai pagasta pasākumos, bet arī svētkos, ko organizē Krāslavas Kultūras nams. Turklāt kolektīvs regulāri pārstāv Krāslavas novadu dažādos valsts mēroga folkloras festivālos.

Nebūs pārspīlēts, ja teiksim, ka šo divdesmit piecu gadu garumā visas kolektīva sievietes ļoti satuvinājās. Viņas zina praktiski visu par folkloras kopas dalībnieču bērniem un mazbērniem, dalās savos pārdzīvojumos un priecīgos brīžos.

Diāna Maksimova: „Folkloras kopā „Rudzutaka” es ne tikai izbaudu dziedāšanu, mani kolēģi dāvā man saskarsmes prieku, es kļūstu gudrāka, apgūstu aktīvu dzīves pozīciju un augstu atbildības izjūtu."

Visu šo gadu laikā ir bijušas situācijas, kad nepārvaramas varas apstākļu dēļ kolektīvam paziņoja par nepieciešamību uzstāties tikai dažas stundas pirms pasākuma. Un neviena no dalībniecēm nekad nepievīla. Visas iznāca uz skatuves pilnā „kaujas” gatavībā – greznos, baltos, iecietinātos kreklos un ar labu garastāvokli.

Pašlaik viņas ar nepacietību gaida, kad dzīve atgriezīsies vecajās sliedēs, un atkal varēs satikties, mēģināt, atcerēties vecās labās dziesmas, mācīties jaunas, uzvilkt tautas tērpus un doties uz skatuves. Un mēs, skatītāji, gaidām, kad atkal varēsim dzirdēt melodiskas tautasdziesmas folkloras kopas „Rudzutaka” izpildījumā.

Ūdrīšu pagasta pārvalde sveic folkloras kopu „Rudzutaka” - tās vadītāju Antoņinu Tuču un personīgi katru dalībnieci: Annu Spilu, Antoņinu Subatoviču, Stefāniju Mileiko, Valentīnu Plintu, Lidiju Saksoni, Lidiju Lastovsku, Diānu Maksimovu, Intu Babinu, Viktoriju Maļotovu, Janīnu Plintu - 25 gadu radošās darbības jubilejā un novēl veselību un možu garu!

Elvīra Škutāne



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde