ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Četru valstu mākslinieku upes redzējums

Pievienots: 16.05.2017

Pagājušo piektdien Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā svinīgi atklāta Baltijas valstu un Baltkrievijas mākslinieku gleznu izstāde „Upe”, kurā apskatāmi 20 darbi. Šīs starptautiskās izstādes iniciatore, kuratore un organizatore ir Latvijas gleznotāja Agnija Ģērmane, bet mākslas darbus šim projektam ir radījuši profesionāli mākslinieki Giedre Riškute (Lietuva), Agnija Ģērmane (Latvija), Antanas Obcarskas (Lietuva), Peeter Krosmann (Igaunija), Viktorija Krupskaja (Baltkrievija), Viktors Nikolajevs (Baltkrievija), Natālija Demšova (Baltkrievija) un Leonīds Medvedskis (Baltkrievija).

Par atbilstošu noskaņu pasākumā gādāja slavenais seno Latgales mūzikas instrumentu meistars un muzikants Aleksandrs Maijers. Muzeja direktors Valdemārs Gekišs apsveica klātesošos sakarā ar starptautiskas izstādes atklāšanu, kas mūsu muzejā ir vēl nebijis pasākums. Viņš uzsvēra, ka mūsu novadā ir daudz mākslinieku, tālab 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā muzejs sāka rīkot tradicionālās rudens izstāde, kurās vidēji piedalās ap trim desmitiem mākslinieku. Taču šāda starptautiska līmeņa izstāde muzejā apskatāma pirmoreiz. Klātesošajiem viesiem - māksliniecei Agnijai Ģērmanei un darbu autoriem Viktorijai Krupskajai un Viktoram Nikolajevam – Gekiša kungs pasniedza ziedus un uzdāvināja Valentīna Zlidņa darbu katalogu.

Arī Krāslavas Mākslas skolas pedagoģe Maija Šuļga pauda prieku, ka mūsu pilsētas iedzīvotājiem ir radusies iespēja skatīties mūsdienu lielās mākslas izstādi: „Krāslavas novadā mākslinieku daudz, bet ne visiem ir iespēja izbraukt kaut uz Rīgu vai Daugavpili un apskatīt mūsdienu mākslas darbus. Paldies gleznotājiem, bet īpaša pateicība mūsu muzejam, ka dod mums tādu iespēju, ka atrod cilvēkus, kuri grib pie mums izstādīt savus darbus.”

Līdzīgas domas pauda Latvijā pazīstamais gleznotājs Andrejs Gorgocs: „Esmu ļoti pateicīgs mūsu pilsētas vadībai un muzeja vadībai par mākslas diapazona paplašināšanu. Pats interesantākais, ka arvien vairāk cilvēki sāk interesēties par mākslu. Šīs izstādes darbi ir ļoti interesanti un daudzveidīgi.”

Agnija Ģērmane izstādes anotācijā norādījusi, ka katrs autors izvēlējās individuālu tēmas traktējumu, savu stāstu jeb naratīvu, pakļaujot tam arī eksponēšanas veidu. Upe ir ietilpīgs tēls un pasaules mitoloģijā izplatīts un nozīmīgs simbols: laika un dzīves tecējums, robežšķirtne, garīgās enerģijas plūsma un attīrīšanās, nepārtrauktība, kustība. Upes tecējumu var uztvert arī kā iztēles, pilnveides, mainības un radīšanas procesu. Glezna vienmēr ir mākslinieka dvēseles attēls, kura tapšanas stadijas varētu nosacīti sadalīt trīs daļās, izmantojot upes simboliku.

Uzrunājot klātesošos, Agnija pastāstīja, ka izstādes dalībnieki ir viņas draugi, profesionāli mākslinieki, kurus viņa ļoti ciena un ar kuriem iepazinās un sadraudzējās plenēros Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā: „Šie mākslinieki, manuprāt, ir brīnišķīgi cilvēki, visi savas jomas profesionāļi, kas sevi jau apliecinājuši kā labi meistari. Ideja apvienoties kopīgā izstādē radās, piedaloties mākslas simpozijos Lietuvā, Latvijā un Indijā, sajūtot radniecīgi tuvu un nopietnu attieksmi pret tēmu, profesionālismu un spēju sadarboties kopīgā projektā. Paldies Krāslavas muzejam, kas uzņēma šo izstādi. Es biju domājusi, kur tā Upe varētu tecēt? Tad, protams, iedomājos par Daugavu un brīnišķīgo vietu tās krastā - Krāslavu, kur divas reizes biju plenērā un par kuru palika ļoti siltas atmiņas.”

Viktorija Krupskaja mūsu pilsētā ieradusies pirmoreiz un priecājās par labvēlīgajiem krāslaviešiem un lielisko uzņemšanu: „Mūs satika sirsnīgi, kā labus draugus un kaimiņus, var sacīt – mājīgi. Patīkami ieraudzīt, kā jūs dzīvojat, parādīt savus un ieraudzīt citu mākslinieku darbus. Mans darbs saucas „Citi krasti” - ne tik svarīgi, kurā upes krastā mēs katrs dzīvojam, bet svarīgi, kas mēs esam un ko mēs pārstāvam. Katrs cilvēks grib nodzīvot interesantu dzīvi, nest pasaulē prieku un laimi citiem.“

Viktors Nikolajevs: „Izstādes tēma ir viena, taču cilvēki darbus radīja dažādās valstīs, un šodien tie visi kopā savākti vienā zālē. Ir iespēja paraudzīties uz savu darbu starp citu darbiem. Man Latvijā vienmēr patikusi jūsu attieksme pret upi, cilvēkiem, kuri dzīvo tās krastā, un tīrradņi, kas šeit ir un ar ko lepojaties. Paldies par patīkamu tikšanos!”

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/baltijas-valstu-un-baltkrievijas-makslinieku-gleznu-izstade-upe.html

                                                                                            

                                                



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde