otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Dagdā izskanēja latgaliešu hip-hop pēcpusdiena

Pievienots: 10.08.2021

Šī gada 31. jūlijā Dagdas pilsētas svētku „Annas Dagdā” ietvaros izskanēja latgaliešu hip-hop pēcpusdiena jauniešiem, piedāvājot auditorijai baudīt reperes Ūgas, hip-hop deju grupas „STOP TIME” un grafiti mākslinieka Wraitera Kvāpa sniegumu. Pasākums tapa ar Valsts kultūrkapitāla fonda, a/s „Latvijas Valsts meži” un biedrības „Latgales reģiona attīstības aģentūra” piešķirto atbalstu Latgales kultūras programmas projektam.

Mūsdienās Latgale vairs nav tikai zilo ezeru zeme, bet arī jaunu, talantīgu hip-hopa mākslinieku kalve, ko apliecina Rēzeknes apvienība „Ausmeņa Records” ar savu reperu, bītmeikeru un grafiti mākslinieku komandu. Repo ne tikai vīrieši, bet arī meitenes. Rēzeknes pusē dzimusī repere Ūga ir unikāla ar to, ka viņa repo latgaliski, saglabājot hip-hopa kultūras oriģinālvērtības un latgalisko identitāti Rēzeknē un visā Latgalē. Lai varētu saglabāt un popularizēt, ir nepieciešams iepazīt. Tāpēc Dagdas jauniešiem un pilsētas viesiem Latgales kultūras programmas ietvaros tika piedāvāts aizraujošs un latgaliskām vērtībām piepildīts brīvdabas pasākums, aicinot dalībai Rēzeknes apvienības „Ausmeņa Records” komandu ar reperi Ūgu un grafiti mākslinieku Wraiteru Kvāpu, kā arī profesionālu hip-hop deju studiju „STOP TIME” no Daugavpils.

Grafiti meistarklases tika piedāvātas interesentiem individuāli, ievērojot spēkā esošos epidemioloģiskās drošības noteikumus. Tika apzīmēta Dagdas kultūras centra saimniecības ēkas siena. Interesenti grafiti radīšanas procesu varēja vērot gan klātienē, gan arī „facebook”  video tiešraidēs.  Meistarklašu rezultātā radītais mākslas darbs būs vērojams ilgtermiņā, jo atrodas kultūras centra pagalmā, patīkamāku padarot sabiedrībai pieejamo publisko telpu kā demokrātiskas mākslas pieskāriens pilsētvidei.

Pasākums izvērtās vizuāli iespaidīgs un saturīgs. Ar interesi skatītāji vēroja latgaliešu reperes Ūgas koncertu un aktīvi apguva dejas soļus kopā ar deju studiju „STOP TIME”. Hip-hop deju flešmobs un studijas audzēkņu paraugdemonstrējumi izraisīja sajūsmu publikā.

Projekta īstenošana sniedza lielu ieguldījumu latgaliskuma nostiprināšanā un latgaliešu laikmetīgās kultūras attīstīšanā un popularizēšanā. Tas aizsāka arī laikmetīgās kultūras izpausmes Latgales mazpilsētā Dagdā, nākotnē to pozicionējot par radošu pilsētu ar latgaliskām vērtībām laikmetīgā kultūrā.

Latgaliešu hip-hop pēcpusdiena Dagdas pilsētas svētku ietvaros deva arī lielu efektivitāti, jo to apmeklēja plaša sabiedrības daļa, gan piedaloties klātienē ar Covid-19 sertifikātiem, gan vērojot norises attālināti uz LED ekrāniem pilsētā un kultūras centra „facebook” lapā.

Inese Plesņa,
projekta vadītāja



Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde