ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Ekskursija pa Krāslavas apkārtni

Pievienots: 19.06.2019

Maijs ir īpašs mēnesis skolēnu dzīvē. Absolventi kārto eksāmenus, atvadās no skolas un gatavojas patstāvīgai dzīvei. Tie, kas vēl turpinās mācības savā dzimtajā skolā, ar nepacietību gaida vasaras brīvlaiku. Pēdējās mācību dienās parasti notiek ekskursijas un pārgājieni. Mācību gada noslēgumā, 29. un 30. maijā, Krāslavas gr. Plāteru v.n Poļu pamatskolas audzēkņi apmeklēja vietējo vēstures un mākslas muzeju, kā arī Valda Pauliņa keramikas darbnīcu, kur var izjust māla pieskārienu rokām.

Ekskursija sākās ar Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja apmeklējumu. Muzeja pedagogs aizraujoši stāstīja skolēniem par vienu no izplatītākajiem un garšīgākajiem produktiem mūsu novadā – par kartupeļiem. Bērni uzzināja, ka šis dārzenis tiek lietots cilvēku uzturā jau vairāku gadsimtu garumā. Leģenda vēsta, ka uz Krāslavu kartupeļus atveda grāfi Plāteri. Gids paziņoja, ka pasaulē ir vairāk nekā 4000 kartupeļu šķirņu. Šī produkta vērtība dažādos laika posmos bija dažāda. Amerikā zelta drudža laikos, lai varētu izdzīvot, cilvēki mainīja kartupeļus pret zelta sauju. Pirms 400 gadiem, bada laikā Īrijā, kad kartupeļu bija ļoti maz, nomira miljons iedzīvotāju. Bērni uzzināja arī par pasaulē dārgākajiem kartupeļiem, to kilograms maksā līdz pat 500 eiro. Kara laikā kartupeļi tika vērtēti ļoti augstu, jo tajos ir daudz C vitamīna, kas palīdz turēties pretī dažādām slimībām. Šis unikālais dārzenis ir spējīgs augt un attīstīties pat uz Marsa. Tika veikti eksperimenti, kuru ietvaros kartupeļus audzēja Marsa videi pietuvinātos apstākļos siltā telpā. Pārsteidzošākais bija tas, ka dārzenis sāka augt.

Tālāk skolēni apskatīja latgaļu, poļu, baltkrievu, ebreju un krievu virtuves piederumu ekspozīciju. Izmantojot interaktīvo ierīci, bērniem bija iespēja pašiem pagatavot baltkrievu un poļu tradicionālos ēdienus – kartupeļu sacepumu (babku) un bigosu.

Ekskursijas noslēgumā skolēni devās pie Krāslavas podnieka V. Pauliņa. Bērni apskatīja māla izstrādājumu izstādi un izmēģināja savus spēkus šajā amatā. Keramiķis piedāvāja skolēniem uztaisīt sev piemiņas suvenīru - šķīvi kļavu lapas formā. Bērnu aktivitātes darbnīca bija ļoti interesantas! Skolēni labprāt pašu rokām darināja izstrādājumus un gandarīti un priecīgi par izdevušos pasākumu devās mājās. Krāslavas gr. Plāteru v.n Poļu pamatskolas audzēkņi pavadīja pēdējās mācību dienas labvēlīgā un izzinošā vidē. Tiem, kas vēl nesteidzas atvadīties no skolas, bija iespēja piedalīties vasaras nometnē, kas norisinājās no 3. līdz 15. jūnijam. Skolas gadi ir neaizmirstams laiks! Bērnība paiet ļoti ātri, tāpēc ir vērts jebkuru savas dzīves mirkli pavadīt harmoniski un lietderīgi!



Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde