ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Krāslava top ģimenei draudzīgāka

Pievienots: 05.05.2021

Krāslavas novada dome vairākus gadus pēc kārtas piedalās konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība”. Tā ir viena no valsts īstenotajām demogrāfijas programmām, kuras mērķis ir rūpēties par ģimenei labvēlīgu vidi.

2020. gada konkursā Krāslavas novada dome ieguva vienu no balvām, kā Goda ģimenēm draudzīgākā pašvaldība Latvijā, saņemot 5000 eiro.

Uz jautājumiem par naudas balvas izlietojumu un ģimenei svarīgiem vides uzlabojumiem kopumā atbild pašvaldības Attīstības nodaļas speciāliste Gunta Ahromkina.  

- Kā paredzēts izmantot konkursā iegūto naudas balvu?

Balva šajā nominācijā bija pārsteigums, jo parasti akcentējam Krāslavas novadu kā drošu, zaļu vidi, kā pašvaldību, kur katram bērnam ir vieta bērnudārzā, pieejama interešu izglītība, kvalitatīva pamata un vispārējā izglītība, brīvpusdienas skolēniem, iespēja sportot un piedalīties interesantos pasākumos. Šoreiz eksperti novērtēja tieši faktu, ka Krāslavas novadā darbojas atlaižu programma daudzbērnu ģimeņu bērniem profesionālās ievirzes skolās, dārziņos un baseinā. Mūsu pašvaldībā joprojām ir arī viens no Latvijā lielākajiem pabalstiem jaundzimušajiem.

Domājot par daudzajām idejām, kur piešķirto finansējumu varētu ieguldīt, pašvaldība ieklausījās sociālajos partneros par soliņu uzstādīšanu mūsu pilsētā. Soliņi ir vajadzīgi dažādām paaudzēm – no vecākiem ar maziem bērniem līdz senioriem. Sadarbojoties ar Senioru skolu, tapa karte, kurā akcentēti ģimeņu ikdienas maršruti uz skolu, poliklīniku, veikaliem, baznīcām. Pašvaldības komanda veica nepieciešamos priekšdarbus, un maija vidū tiks uzstādīti desmit jauni soli, kuru kādreizējais nosaukums sakrīt ar mūsu pilsētas vārdu - Krāslava.

Pašvaldībai ir laba prakse sadarboties ar novada nevalstiskajām organizācijām, atbalstot un līdzfinansējot attīstības projektus. Tādas iniciatīvas ietvaros, sadarbībā ar Krāslavas māmiņu klubu un ar LEADER programmas līdzfinansējumu, maijā taps jauns rotaļu stūrītis bērniem Plāteru pils kompleksā, blakus skaistajai pārvaldnieka mājai, kurā mīt Tūrisma informācijas un Kulinārā mantojuma centrs. Tā būs virvju un koka konstrukciju šķēršļu josla, kas tematiski iederēsies pils kompleksa saimnieciskajā zonā. Daļu konkursa naudas balvas izmantojām šī laukuma teritorijas labiekārtošanai – zemes darbiem. Laukumā ieguldīta arī domes talcinieku artava, iesējot zāli Lielās talkas laikā. Runājot mūsu Būvvaldes vadītājas Inetas Danovskas vārdiem – vēl viens stūrītis būs sakārtots.

- Balsojot par „Ģimenei draudzīgu pašvaldību”, iedzīvotāji jautāja par papildus bērnu un jauniešu atpūtas laukumiem, atpūtas iespējām ģimenei. Vai ir gaidāmas izmaiņas šajā jomā? 

Pagājušā gada rudenī vērienīgi darbi notika Adamovas takā, tur ieguldīts pašvaldības un LEADER projekta finansējums, kā arī milzīgs pašvaldības iestāžu darbinieku fizisks, radošs un garīgs darbs. Taka sabiedrībai atklāta šogad īsi pirms Lieldienām. Kā rāda tur uzstādītais skaitītājs, taka ir ļoti pieprasīta, triju nedēļu laikā fiksēti 1100 apmeklētāji. Populārākās dienas viennozīmīgi ir svētdienas, kad vidēji taku apmeklē pusotra simta gājēju. Taka atrodas Adamovas kraujā, tai ir sarežģīta konfigurācija, augstuma izmaiņas starp augšējo un lejas daļu ir ap 40 metriem. Tie, kas nebaidās grūtību, ir labi fiziski sagatavoti, parasti iet pilnu apli, savukārt mierīgas atpūtas cienītāji var izbaudīt Daugavas skatus takas lejas daļā. Diemžēl taka nav piemērota pastaigām ar bērnu ratiem, no pieredzes varu teikt, ka mazuļus nākas nest. Uz Adamovas taku jādodas pavasarī, tieši šobrīd tur zied zeme!

Nesen publiskajā telpā izskanēja informācija par Tatjanas Kozačukas un Dmitrija Duškina iniciatīvu sakārtot Zirga ezera pludmali, šobrīd ar pašvaldības atbalstu tiek veikti pludmales labiekārtošanas darbi, līdz pludmales sezonai tiks uzstādīts arī jauns rotaļu un trenažieru komplekss.

Nākotnē pašvaldībai ir ieceres uzstādīt vēl vairākus ielas trenažierus, šobrīd apzinām finansēšanas iespējas.

Pārmaiņas gaidāmas pilsētnieku iemīļotajā atpūtas vietā pie Persteņa ezera. Šobrīd pašvaldība sadarbībā ar ekspertu izstrādā funkcionālā zonējuma idejas, lai uzlabotu atpūtas iespējas dažādu vecumu ģimenes locekļiem. Pateicoties uzņēmīgam jaunietim, šogad tur taps veikparks.

Reaģējot uz vecāku ieteikumiem, šī gada aprīlī dome pieņēma lēmumu ieguldīt papildu līdzekļus Pīlādžu ielas bērnu rotaļu laukumā, to pilnībā noklājot ar mīksto segumu. Laukums atrodas daudzdzīvokļu māju pagalmos, tam ir liela noslodze, tāpēc konstrukcijas nolietojas ātri, jo īpaši ņemot vērā arī to, ka šo laukumu bieži un labprāt izmanto bērni, kuru vecums pārsniedz tam paredzēto.

Pašvaldība apzinās, ka arī pusaudžiem ir vajadzīga sava, piemērota aktivitāšu telpa. Lai veidotu vidi neformālai interešu izglītībai, pašvaldība uzsāka sadarbību ar jauniešu biedrību „Dagne”, kurai ir iespaidīga darba pieredze Dagdas novadā un plāns par Jauniešu mājas izveidi un darbības programmas īstenošanu Krāslavā.

Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe ir uzsākusi sadarbību ar apdrošināšanas kompāniju „BTA” par veloparka „Velozinis” izveidi. Iespējams, ka jau šogad veloparks papildinās Artilērijas ielas skeita laukuma kompleksu, veidojot vietu bērniem un jauniešiem speciāli izstrādātā trasītē pilsētvidi imitējošie elementi radīs lielisku mācību platformu bērniem un pieaugušajiem, iesācējiem un jau pieredzējušiem velobraucējiem ikdienā nepieciešamo braukšanas prasmju apguvei. 

Mazinoties pandēmijai, Krāslavas pils kompleksā ģimenēm būs iespēja uzspēlēt lielformāta spēles ar Krāslavas pils tematiku, kas ir izstrādātas Latvijas - Krievijas pārrobežu projekta ietvaros. Pils kompleksā top arī Amatniecības centrs, kur arī noteikti tiks mīļi gaidītas ģimenes ar bērniem. Jau tagad pils kompleksa staļļos darbojas jaunā uzņēmēja Veronika Parinova, kura guva atbalstu pašvaldības jauniešu biznesa ideju konkursā un izveidoja mājīgu ģimenes restorānu ar skanīgu nosaukumu – „Pils restorāns”.

Pilsētas vēsturiskajā centrā, skvērā pie ziedu salona „Kamēlija”, taps funkcionāls vides dizaina objekts, pie kura strādāju ar mākslinieku Folkmaņu ģimeni. Tajā tiks attēlots senais Krāslavas rātsnams, kura pirmo stāvu mēs vēl atceramies kā veco sporta skolu. Tā būs vieta izziņai un fotogrāfijai.  

- Mūs gaida daudz jauna pilsētvidē, bet vai ir domāts par satura ziņā jauniem piedāvājumiem ģimenēm?

Pašvaldības iestādes un sociālie partneri piedāvā kvalitatīvus pakalpojumus ģimenēm – pastaigu un izziņas maršrutus ar spēles elementiem, veselības pasākumus, jo īpaši Eiropas Sociālā fonda veselības veicināšanas un slimību profilakses projekta ietvaros, nometnes, lekcijas un nodarbības. Jaunums Krāslavā ir siltās smiltis veselībai un priekam, kuras piedāvā Krāslavas māmiņu klubs, tas arī ir pašvaldības, LEADER programmas un privāti finansēts pakalpojums. Senioru skola valsts atbalsta programmas ietvaros maijā uzsāks senioru apmācību digitalizācijas jomā, mācot izmantot viedierīces, to pamata programmas, aktuālākos pakalpojumus.

Līdz šim no āpusskolu nodarbību apmeklēšanas izkrita lauku bērni, pašvaldībai jādomā par kompensējošiem mehānismiem, arī jaunbūvējamā dienesta viesnīca būs iespēja palikt pilsētā un apmeklēt citas nodarbības.

Pievienotā vērtība dalībai „Ģimenei draudzīga pašvaldība” konkursā ir iedzīvotāju viedokļu apkopojums. Mūsu pašvaldībai ir kur augt - nepieciešami uzlabojumi pirmsskolas iestāžu infrastruktūrā, jāiegulda laukos dzīvojošajām ģimenēm vajadzīgajos pakalpojumos, jāpiesaista speciālisti bērnu un pieaugušo rehabilitācijai, jāveido attīstošās programmas maziem bērniem, bet pārsvarā pašvaldības sniegtie pakalpojumi iedzīvotājus vairāk apmierina, nekā neapmierina, tas priecē un iedvesmo.

Paldies par sadarbību, veidosim labāko vietu ģimenei Latvijā!

- Paldies par interviju, Gunta!

Jautāja Juris Roga


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde