ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Krāslavas pašvaldība meklē iespējas pieaugušo tālākizglītībai

Pievienots: 20.02.2018

Nesen Krāslavu apmeklēja Ministru prezidents Māris Kučinskis. Ministru kabineta vadītājs tikās ar Krāslavas novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku un apmeklēja Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) Krāslavas teritoriālo struktūrvienību, kur apskatīja nesen iegādāto aprīkojumu auto virsbūves remontam, kas ir iegūts, pateicoties dalībai projektā, kā arī telpas, kurās notiek metinātāju praktiskās nodarbības.

Māra Kučinska iepriekšējās vizītes laikā Krāslavā tika izskatīts jautājums par pieaugušo tālākizglītības iespējām. Toreiz Krāslavas pašvaldības vadība prezentēja Ministru prezidentam savas ieceres īstenošanas variantus un saņēma mutisku apstiprinājumu, ka jautājums par pieaugušo profesionālo izglītību Krāslavā tiks virzīts uz priekšu.

Pašlaik RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības telpās sadarbībā ar Krāslavas novada domi un ar ES projektu atbalstu tika organizēti metinātāju kursi pieaugušajiem strādājošiem cilvēkiem. Projekta ietvaros ir paredzētas 80 mācību stundas, par ko kursantam ir jāmaksā tikai 10% no kopējās summas, t.i., 36 eiro.

„Profesionālās izglītības kvalitāte - tas ir nacionālais jautājums, tāpēc esam parādījuši Ministru prezidentam, kā Krāslavā tiek realizēts pieaugušo tālākizglītības projekts, tā ietvaros strādājošie var paaugstināt savu kvalifikāciju,” uzsvēra Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. „Šādi kursi ir laba iespēja darba iemaņu pilnveidošanai, tie ir noderīgi, piemēram, gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem.”

Tikšanās laikā Gunārs Upenieks aktualizējis arī citus jautājumus, kas saistīti ar profesionālo izglītību. Piemēram, Krāslavas novada pašvaldības priekšsēdētājs un Krāslavas teritoriālo struktūrvienību direktors Aivars Andžāns, uzskata, ka nav pareizi izsniegt profesionālo izglītības iestāžu absolventiem diplomus ar vienādu kvalifikācijas līmeni. Profesionālo prasmju sadalījums vairākās kategorijās palīdzētu darba devējiem noteikt, kāda veida darbs ir piemērots konkrētam speciālistam. Savukārt studentiem iespēja iegūt noteiktu kategoriju būtu laba motivācija mācīties apzinīgāk.

Par vēl vienu trūkumu izglītības sistēmā mūsu novada pašvaldības vadītājs uzskata arī to, ka stundu skaits dažu mācību priekšmetu apguvei profesionālās izglītības iestādēs ir mazāks nekā vispārizglītojošajās skolās, taču valsts eksāmenus audzēkņi kārto ar vienādiem nosacījumiem.

Tikšanās laikā ar Ministru prezidentu Gunārs Upenieks vēlreiz atgriezās pie jautājuma, ko vairākkārt uzdevis, tiekoties ar dažādu valsts institūciju pārstāvjiem, – kā vienkāršot noteikumus, kas dotu studentiem iespēju pārdot pašu izgatavotus amatniecības izstrādājumus.

Runājot par rezultātiem pēc tikšanās ar Ministru prezidentu, Gunārs Upenieks atzinis, ka Krāslavas pašvaldības mērķis – panākt, lai būtu nodrošināts regulārs finansējums, kas dos iespēju organizēt tālākizglītības kursus - pieaugušo pārkvalifikācijai vai kvalifikācijas celšanai.

Elvīra Škutāne, autores foto


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde