otrdiena, 23. aprīlis, 2024Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris
crest1 crest2

Latvijas literatūras gada balva

Pievienots: 27.04.2017

Nu jau par tradicionālu vērtību latviešu literatūras pasaulē ir kļuvusi ikgadējā Latvijas literatūras gada balva (LaLiGaBa), kur tiek apbalvots labākais prozas un dzejas darbs, tulkojums, oriģināldarbs bērniem un sveikts arī kāds spilgts debitants literatūras pasaulē.

Arī šogad literatūras cienītāji un draugi pulcējās 21. aprīlī mūzikas namā „Daile”, lai atraktīvā vadītāja Toma Treiberga pavadībā noskaidrotu 2016. gada labākos darbus pēc žūrijas vērtējuma.

„Vairāk par vārdiem” bija šī pasākuma moto un kā pirmo apbalvoja – labāko dzejas krājumu. Jau pēc nominantu paziņošanas šī bija apspriestākā kategorija, jo daudziem lasītājiem likās, ka žūrija ir izvēlējusies ne īstos dzejas krājumus, kādu aizmirsusi, bet kādu nominējusi nepamatoti. Jebkurā gadījumā par 2016. gada pieciem labākajiem Latvijas dzejniekiem atzītie – Juris Kronbergs, Edvīns Raups, Ronalds Briedis, Ruta Štelmahere un Māris Salējs – varēja vērot, kā kurlmēmā aktrise Jolanta Znotiņa deklamē viņu dzeju bez vārdiem. Par gada labāko krājumu atzina Jura Kronberga „Uz balkona”.

Sekoja ne mazāk saspringta uzvarētāja noskaidrošana – gada prozas darbs. Apbrīnojami, ka starp tādiem latviešu mūsdienu rakstniecības smagsvariem kā Gundega Repše, Pauls Bankovskis un Laima Kota, par uzvarētāju kļuva Jana Egle ar savu debijas stāstu krājumu „Gaismā” (stāstu krājums ieguva arī portāla “Delfi” lasītāju simpātijas balvu).

Par labāko bērnu oriģināldarbu tika atzīts Ulda Ausekļa krājums „Kaķēns margrietiņās”, iedzinējos atstājot Kārļa Vērdiņa „Tēti”, Leldes Stumbres „Pūcīti ar zeltainajām acīm” un Lilijas Berzinskas „Lamzaks meklē Lamazaku”.

Par gada debiju kļuva policists ar dzejnieka dvēseli jeb Jānis Tomašs, kura dzejas krājums „Melnie darba cimdi” neatstāja vienaldzīgu pilnīgi nevienu lasītāju. Savukārt citi šī gada veiksmīgākie debitanti – Ilga Račevska, Dace Vīgante un Svens Kuzmins bija motivēti turpināt darboties literatūras nevienkāršajā radīšanas jomā.

Par gada labāko tulkojumu atzina Ērvina Velša romānu „Porno”, kuru latviski pieejamu padarīja Zigurds Skābardis.

Īpaša specbalva šogad tika piešķirta literatūrzinātniecei Anitai Rožkalnei par Kārlim Zariņam veltīto monogrāfiju, bet balvu par mūža ieguldījumu latviešu literatūrā saņēma joprojām dzīvespriecīgais un asprātīgais dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš.

Drīzumā ar šīm grāmatām visi interesenti varēs iepazīties arī Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā un Bērnu literatūras nodaļā.

Svetlana Ļaksa-Timinska,
komplektēšanas un apstrādes nodaļa


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde