otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Lauksaimniecības tehnikas iegāde internetā – riskanta

Pievienots: 11.03.2019

Lai novērstu traktortehnikas zādzības, Valsts policija sadarbībā ar Zemkopības ministrijas, biedrību „Zemnieku saeima” un „Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” pārstāvjiem 2018. gadā apzināja problēmjautājumus un identificēja riskus lauksaimniekiem. Par nepieciešamajiem pasākumiem traktortehnikas drošai glabāšanai lauksaimnieki tika plaši informēti, un veikto profilaktisko pasākumu kompleksa rezultātā Latvijā ir samazinājies traktortehnikas zādzību skaits.

Diemžēl vienlaikus ir nozīmīgi augusi globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) zādzība no traktortehnikas, kā arī konstatēti vairāki gadījumi, kad lauksaimnieki ir kļuvuši par krāpšanas upuriem, pērkot traktortehniku ārvalstu tīmekļvietnēs.

Hāgā (Nīderlandē) 2019. gada janvārī notika iestādes „Eurojust” organizēta darba sanāksme, kurā vairākas ES dalībvalstis iezīmēja vienādi veiktas krāpšanas shēmas: personām, piedāvājot iegādāties lauksaimniecības un celtniecības tehniku, tika izkrāpta nauda. Līdzīgas shēmas novērotas interneta tirdzniecībā arī Latvijā. Mūsu cilvēki, vēloties nopirkt lauksaimniecības tehniku ārvalstu tīmekļvietnē, veic priekšapmaksu, bet kāroto tehniku tā arī nesaņem.

Pēc Valsts policijas informācijas sludinājumi par traktortehnikas pārdošanu tikuši izvietoti šādās tīmekļvietnēs: www.butlersales.co.uk, www.auto24.fi, www.mascus.com, www.mobile.de, www.autoline.lv, www.sales@cv-solutions.eu, www.mascus.de, www.ss.com, www.agriaffaires.co.uk, www.trade-plant-equipment.com, www.auto.de, www.eatonvehicles.net, www.ballyduffplantsales.co.uk, www.autoplius.lt, www.machinio.com, www.dektermachinerysales.co.uk.

Lai izvairītos no krāpšanas, iegādājoties lauksaimniecības tehniku ārvalstu tīmekļvietnēs, pircējam noteikti jāpārliecinās par tehnikas pārdevēja un traktortehnikas esamību, kā arī jāizsver visi iespējamie attālinātā darījuma riski.

Pavisam drīz sāksies aktīvie zemes darbi, tiks likta lietā lauksaimniecības tehnika un agregāti. Zemkopības ministrija aicina zemniekus uzmanīt savus traktorus un piekabināmo lauksaimniecības tehniku. Pēc Valsts policijas ieteikuma lielāka uzmanība ir jāpievērš atbilstošai tehnikas glabāšanai, turot to slēgtā un vēlams apsargātā teritorijā.

Tāpat arī sabiedrībai kopumā ir jābūt modrai, un cilvēkiem nav jāpaliek vienaldzīgiem, redzot ko aizdomīgu notiekam kaimiņa sētā. Aizdomu par zādzību situācijā ir jāzvana uz tālruņa numuriem 112, 110 vai jāziņo elektroniski kanc@vp.gov.lv. Arī iedzīvotājiem, īpaši pierobežas zonā, lūgums ziņot par aizdomīgiem gadījumiem un piefiksēt automašīnu numurus. Valsts policija saņemto informāciju izvērtēs un risku gadījumā sazināsies ar kaimiņvalsts policiju.

Informāciju sagatavoja:
Rūta Rudzīte,
ZM Sabiedrisko attiecību speciāliste


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde