piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Lidija Miglāne: „Mēs varam tikt galā ar visiem uzdevumiem un izvirzītajiem mērķiem!”

Pievienots: 31.08.2020

1. septembrī Krāslavas novada vispārizglītojošās skolās mācības uzsāks 1172 skolēni. Par to, kādi jauninājumi un pārmaiņas sagaida skolēnus, skolotājus un vecākus jaunajā mācību gadā, pastāstīja Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne.

- Esam gandarīti par to, ka šajā mācību gadā mūsu novadā nav samazinājies skolēnu skaits. Krāslavas Valsts ģimnāzijā pēc apvienošanās ar Krāslavas pamatskolu mācīsies 595 skolēni, bet Krāslavas Varavīksnes vidusskolā - 411. Audzēkņu skaits Krāslavas gr.Plāteru v.n. poļu pamatskolā palicis praktiski tajā pašā līmenī – tagad tur mācīsies par diviem skolēniem vairāk.

Divās lauku skolās darbosies pirmsskolas grupas – Indras pamatskolā (8 bērni) un Robežnieku pamatskolā (6 bērni). Krāslavas pilsētā ir divas pirmsskolas izglītības iestādes - PII „Pienenīte” apmeklēs 216 audzēkņu, bet PII „Pīlādzītis” - 169 bērni.

- Kopš šī mācību gada ir slēgta Izvaltas pamatskola. Kur mācīsies bērni, kas to apmeklēja?

- Lielākā daļa skolēnu tagad apmeklēs Krāslavas Valsts ģimnāziju, bet ir bērni, kas mācīsies Daugavpils un Daugavpils novada skolās.  

Izvaltas pagasta pirmsskolas vecuma bērniem ir nodrošināta iespēja braukt uz Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādēm ar skolas autobusu.

- Kā divu Krāslavas skolu – ģimnāzijas un pamatskolas – apvienošana ietekmēja darba vietu skaitu? Vai bija paredzēta štatu samazināšana?

- Pašlaik bez darba ir palikuši tikai divi nakts sargi, kas strādāja nepilnu darba laiku - 0,63 darba slodzes. Diemžēl nav darba, ko viņiem varētu piedāvāt. Visi pārējie darbinieki ir saņēmuši darba piedāvājumus un ir nodarbināti.

- Kā ir plānots izmantot ēku, kur agrāk atradās ģimnāzija?

- Šajā ēkā savu darbu turpinās Krāslavas Bērnu un jauniešu centrs. Tur norisināsies arī nodarbības ķīniešu valodā un valsts aizsardzības mācības (VAM) stundas.

- Kā tiks īstenots mācību process Covid-19 pandēmijas apstākļos?

- Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā trīs mācību procesa īstenošanas modeļus (A, B un C), atbilstoši kuriem skolas var organizēt savu darbu. A modelis paredz mācību procesa realizēšanu klātienē, B modelis paredz daļēji attālinātas mācības: 1.-6. klase mācās klātienē, savukārt 7.-12. klasē ir paredzēts, ka 40% mācību stundu varētu notikt attālināti.

Krāslavas novada domes sēdē tika pieņemts lēmums, atbilstoši kuram visas novada skolas, izņemot ģimnāziju, strādās saskaņā ar A modeli. Krāslavas Valsts ģimnāzijas darba organizēšanai kā rezerves variants ir izvēlēts B modelis. Pašvaldība ir pieņēmusi šādu lēmumu sakarā ar to, ka pagaidām nav skaidrs, kā norisināsies skolēnu pārvietošanās skolā, pēc kāda grafika darbosies garderobe, kā tiks sadalīta skolēnu plūsma uz skolu atbilstoši ieeju skaitam skolas ēkā, kur bērni atradīsies starpbrīžu laikā utt. Mācības attālināti tiks ieviestas tikai pēc nepieciešamības.

1. septembrī visas skolas plāno uzsākt mācību gadu klātienē. Svētku līnijas, ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus, notiks visās skolās. Ģimnāzija organizēs pasākumu pilsētas estrādē, kur ir pietiekami daudz vietas. Zinību dienas svinīgā līnija Varavīksnes vidusskolā tradicionāli norisināsies skolas pagalmā. Pārējām skolām pasākuma norises vieta nav tik aktuāla, jo skolēnu skaits ir neliels.

- Vai ir paredzētas kādas izmaiņas interešu izglītības jomā?

- Gan vispārējās un profesionālās izglītības iestādēm, gan interešu izglītības īstenotājiem Covid-19 izplatības laikā ir izstrādāti metodiskie ieteikumi, kā organizēt mācību procesu, ievērojot drošības pasākumus – distances ievērošanu, higiēnas prasības utt.

- Vai ir kādas izmaiņas pedagogu kolektīvos? Vai skolās parādījās jauni skolotāji?

- Diemžēl jauno pedagogu šogad nav. Tomēr izmaiņas ir, Krāslavas Varavīksnes vidusskolai ir jauna direktore – Marija Micķeviča, ar viņu skolas kolektīvs tiks iepazīstināts Zinību dienā, 1. septembrī.

- Ko jūs gribētu novēlēt skolotājiem, vecākiem un bērniem 1. septembra priekšvakarā?

- Pirmkārt, šis mācību gads ir īpašs ar to, ka 1., 4., 7. un 10. klasē sākas kompetenču pieejā balstīta mācību satura ieviešana. Tas ir jauns izaicinājums mums visiem. Nākamā aktualitāte – situācija, kas ir saistīta ar Covid-19 pandēmiju. Mums visiem jāiemācās sargāt sevi un apkārtējos. Aicinu vecākus būt saprotošiem un ievērot skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs noteikto kārtību. Ja jūs novērojat kaut kādus infekcijas slimības simptomus – klepu, iesnas un paaugstinātu temperatūru – lūdzam atstāt bērnu uz dažām dienām mājās. Vecākiem būs arī vēl viens pienākums - ja bērns neapmeklēs skolu vai bērnudārzu, obligāti būs jāsniedz informācija par bērna kavējuma iemeslu. Ir jāakcentē arī tas, ka ieeja skolā un bērnudārzā trešajām personām (ieskaitot vecākus) būs aizliegta. Izņēmums būs pirmsskolas izglītības iestādes, kad iestāsies auksts laiks. Vecāki varēs ieiet bērnudārzā, lai palīdzētu bērnam noģērbties, taču viņiem obligāti būs jāievēro visi nepieciešamie drošības pasākumi, ko noteiks mācību iestāde.

- Gribētos noslēgt interviju uz optimistiskas nots!

- Ja pagājušajā mācību gadā mums izdevās tikt galā ar attālinātā mācību procesa organizēšanu un veiksmīgi noslēgt mācību gadu, tad esmu pārliecināta, ka mēs varam tikt galā ar visiem uzdevumiem un izvirzītajiem mērķiem, sasniegsim iecerēto un iegūsim labus rezultātus arī šajā mācību gadā!

Elvīra Škutāne


Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde