piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Pirmsskolas izglītības iestādei „Pīlādzītis” - 35 (I)

Izvēle – palikt Krāslavā!

Pievienots: 05.11.2021

Liktenis ir nevis gadījums, bet gan izvēles rezultāts - tā arī man 2004. gada augustā liktenis lēma sākt vadītājas darba gaitas Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādē (PII) „Pīlādzītis”. Atceros apjukumu, uztraukumu, ar kādu sākās pirmā darba diena, jo bērnudārzā īsti nezināju, kurp iet. Izpētot situāciju iestādē, atklāju, ka darāmā ļoti daudz - kā iekšējo normatīvo aktu izstrādē, tā arī saimnieciski organizatoriskajā darbā. Biju nesapratnē par dažādām saimnieciska rakstura problēmām, arī kolektīvs tobrīd nebija cieši saliedēts. Toties pedagoģiskā darba organizācija bija labā līmenī, pedagoģisko darbu vadīja Jeļena Vorošilova, tolaik - metodiķe.

Nebija viegli, taču jutu jauno kolēģu atbalstu. Izveidojās stipra vadības komanda, kuras sastāvā bija Jeļena Vorošilova, Janīna Matuševa, Marita Škerškāne, Zinaīda Duka, Marija Kukjāne un Jeļena Rukmane, tāpēc pakāpeniski visu sakārtojām. Laikam ritot, komandas sastāvs mainījās, šobrīd tajā strādā Jeļena Vorošilova, Janīna Matuševa, Zinaīda Kucina, Jūlija Lazučenoka, Kristīna Aļehno, Laurita Stikute.

Pedagogu saimē ir bērnus mīlošas, profesionālas skolotājas, kuras prot piemeklēt īsto atslēdziņu katram audzēknim. Skolotājas labprāt dalījās savā pieredzē, organizējot dažādas aktivitātes. Spilgtākie iespaidi bija, apmeklējot Ziemassvētku dekoru darināšanas darbnīcu (vadīja Žaneta Moiseja), T-kreklu apgleznošanas radošo darbnīcu (vadīja skolotājas Aija Trunoviča-Stivriņa un Inta Stivriņa), ādas rotu darināšanas darbnīcu (vadīja Jeļena Vorošilova).

Tehnisko un virtuves darbinieku vidū bija un paliek sava darba meistari, kuriem es uzticos. Ar pateicību atceros remontstrādnieku Juriju Komļevu (kurš ir jau aizsaulē), kuram piemita labsirdīgs un atklāts smaids. Viņa prasmīgo roku darbs vēl tagad priecē mūs. Lielu daļu sava mūža darbam „Pīlādzītī” veltīja Anna Bartkeviča, Valentīna Krumpāne, Valentīna Stašāne, Valentīna Lune, Agnese Dundare, Reģīna Seļavina, Lilija Puhaļska, Anele Vrubļevska, Jaņa Aleksejeva, Zinaīda Duka, Anastasija Škutāne, Inna Ļevša, Iveta Aļžanova. Vairāk par 30 gadiem bērnudārzā savu misiju īsteno: Ināra Menicka, Antoņina Brice, Ilona Kalinka, Aina Rihlicka, Džeina Vīksna, Jeļena Vorošilova.

Iestādes darbinieku labbūtības nodrošināšanā, atpūtas pasākumu organizēšanā liela loma bija un paliek arodbiedrības priekšsēdētājām - manas vadības laikā tās bija Maija Plivča, Žaneta Moiseja, Vija Barševska; tagad - Velta Bernāte. Patīkamas atmiņas ir par kolektīva ekskursijām uz Rīgu (Brīvdabas muzejs, teātra izrādes apmeklējums), Rundāli, Rēzekni, Naujeni, Preiļiem, Daugavpili (skrošu rūpnīca, cietoksnis). Neparasts pasākums bija, kad kopā ar dažiem Zemessardzes jauniešiem piedalījāmies talkā, sakārtojot un remontējot pakāpienus Adamovas takā. Toreiz sestdienā ne tikai aktīvi pastrādājām, bet arī atklājām dabas ainavu neparasto greznumu un to, cik garda kopīgi ieturētā maltīte.

 Lepojos, ka kolektīvs saliedēts, šeit ikdienā valda lietišķas attiecības, taču ir vieta arī jokiem un humoram. Ar kolēģiem kādreiz vienojāmies - atverot bērnudārza vārtiņus, visas rūpes un sliktu omu atstājam aiz vārtiem, bet bērnudārzā ieejam ar smaidu, darbu darām - ar mīlestību.

Sirdi priecē, ka kolektīvā iedzīvojās tradīcija aprīli izveidot par Talkas mēnesi. Šajā mēnesī, aktīvi iesaistoties visiem kolektīva darbiniekiem, lielai daļai bērnu un viņu vecāku, izdodas paveikt daudzus darbiņus, lai PII „Pīlādzītis” būtu vēl vizuāli pievilcīgāks. Ļoti vērtīgs ieguvums bija citu Latvijas pirmsskolas izglītības iestāžu „Pīlādzītis” salidojumi no 2014. līdz 2018. gadam. Ļoti ceru, ka izdosies pārveidot salidojuma formātu, lai turpinātu gan paši dalīties pieredzē, gan pārņemt kolēģu pieredzi no citiem Latvijas PII „Pīlādzīšiem”.

Vislielāko gandarījumu sniedz mūsu bērnudārza audzēkņi. Ar prieku vēroju, kā no maziem knēveļiem viņi izaug par patstāvīgiem jauniešiem. Īpaši patīkami, ka mūsu bērnudārza absolventi pēc gadiem atgriežas savā „Pīlādzītī” jau darbinieku statusā, piemēram, skolotāja Diāna Andžāne.

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” attīstībā vienmēr liela loma bija iestādes Padomei. Aktīvi Padomes darbu vadīja Igors Ostrovskis, Artūrs Pavļukevičs, šobrīd to veiksmīgi turpina Oksana Mateja. Ar lielu iniciatīvu un aktīvu darbību tiek realizēti dažādi projekti!

Mūsu bijušie, esošie darbarūķi! Pateicos katram par personīgo ieguldījumu Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” attīstībā! Mūsu bijušie, esošie audzēkņi! Paldies, ka jūs mums esat! Ceru, ka atradīsiet savu sapņu piepildījumu mūsu dzimtajā Krāslavas novadā! Mūsu bērnu vecāki! Paldies par sapratni, veiksmīgu sadarbību! Visiem – veselību pašiem un veselus mīļos, ieceru piepildījumu!

Svetlana Rukmane,
Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” vadītāja
Foto no autores personīgā arhīva



Jauna aptauja

Novembris - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde