ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Krāslavā pirmizrādīta Viestura Kairiša spēlfilma “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes”

Pievienots: 13.01.2020

Latgales pirmizrādi 11. janvārī Krāslavā piedzīvoja Viestura Kairiša spēlfilma "Piļsāta pi upis". Filma demonstrēta vispirms Latgalē, tā izrādot pateicību par Latvijas skaistā reģiona iedzīvotāju milzīgo un entuziastisko atbalstu filmas tapšanā. Pirmizrāde Krāslavā tika uzņemta ar stāvovācijām. Rīgas pirmizrāde filmai notiks šonedēļ — trešdien, 15. janvārī kinoteātrī “Splendid Palace”, stundu vēlāk arī “Kino Citadele / Forum Cinemas”.

 Uz filmas Latgales pirmizrādi bija ieradušies gan filmas veidotāji, gan galveno lomu aktieri: Dāvis Suharevskis, Agnese Cīrule un Gundars Āboliņš. Savas lomas uz ekrāna Krāslavā pirmo reizi novērtēja arī vietējie mazāku un lielāku lomu tēlotāji, kuri filmējās Krāslavā, Ludzā, Piedrujā, Rēzeknē un Varakļānos. Kopumā masu skatos filmā iesaistījās gandrīz tūkstotis Latgales iedzīvotāju. Filmas aktieru atlases vadītāja Māra Liniņa ar pateicību atceras, ka daudzi no masu skatu dalībniekiem bijuši tik entuziastiski, ka pirms filmēšanās nemaz neesot uzdevuši parastos jautājumus par to, cik ilgi jāfilmējas, vai dos ēst un kas par to vispār būs.

 Pēc Krāslavas pirmizrādes vairāki skatītāji dalījās pirmajos iespaidos par redzēto. Dzejniece Anna Rancāne novērtē, ka filma ir lakoniska un režisoram ir izdevies “izstāstīt Latgales-Latvijas-pasaules vēstures stāstu bez tādām lielām pārspīlētām emocijām un patosa. Filmā nav tādas sataisītas etnogrāfijas, un latgaliešu valoda tur ir ļoti organiski”. Māris Susējs, Bites lomas atveidotājs, pēc filmas noskatīšanās teica: “Kairišs par vēsturi runā ar pieskārieniem, kuri cilvēkiem liks domāt.” Un vēl — filma atgādina, ka mums jābūt pateicīgiem, ka vairs nedzīvojam tādā laikā un "īstenībā mums nav tiesību daudz čakarēties". Valodniece un kultūrvēsturniece Lidija Leikuma par režisora darbu saka: "Viņš ir malacis. Dabūt tik īsā sižetā visu to blīvumu, lai nebūtu nomācošs iespaids, tā ir liela veiksme. Liela veiksme!"

 Savas sajūtas pēc filmas nodošanas Latvijas skatītājiem raksturoja arī režisors Viesturs Kairišs: "Bija satraucoši un ārkārtīgi emocionāli filmu parādīt Krāslavā. Un vispār palaist to cilvēkos. Jā, pāri visam tas ir satraucošs mirklis, to var saprast tikai tie, kas to piedzīvojuši — izlaist no sevis veselu savas dzīves posmu, sakoncentrētu nepilnu divu stundu mirklī. Lai filmai brīnišķīgs mūžs, kas iesākts gleznainajā Latgales pilsētā pie upes. Upe ietecēja pati sava avota gultnē."

 Vēsturisko attiecību drāmu par notikumiem Latvijā 20. gadsimta 30. un 40. gados režisors Viesturs Kairišs veidojis kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem – mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu. Studijā Ego Media producēto filmu finansē Nacionālais kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas; atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības, Latvijas Finieris, Circle K, Merrild, Salmo, Tvaikonis un citi.

 Filmas izplatītājs Latvijā ir ACME Film, kas arī piedalās filmas finansēšanā.

 Pirmās skatītāju atsauksmes
Foto no Krāslavas pirmizrādes
Filmas TREILERIS
Par filmu un tuvākajiem seansiem

 Informāciju sagatavoja Ego Media,
Ingas Pudnikas foto


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde