ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Latgales kulinārā mantojuma biedri uzņem starptautiskos viesus

Pievienots: 02.08.2022

Karstās jūlija dienas bija kā radītas izbaudīt Latgales viesmīlību un izgaršot Latgales kulināro mantojumu. No 25. līdz 27. jūlijam biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs” kopā ar saviem biedriem uzņēma divas Turcijas delegācijas no Alanjas un Gaziantepas reģioniem. Šie reģioni, tāpat kā Latgale, ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedri.

Brauciens pa Latgali iesākās ar Šmakovkas muzeja un šmakovkas stāsta izziņu Daugavpilī, kā arī latgaļu ēdienkartes nobaudīšanu restorānā „Plaza”, kas atrodas viesnīcas „Park Hotel Latgola” 10. stāvā.

Otrā diena tika pavadīta Krāslavas novadā un dabas parkā „Daugavas loki”. Z/S „Kurmīši” saimnieks Ivars Geiba atklāja dziedinošos noslēpumus, kas slēpjas ziedu pļavās. Savukārt īstās latgaļu uzkodas tika nogaršotas Krāslavas Amatniecības centra kulinārajā darbnīcā. Šeit viesus sveica arī Krāslavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Gunārs Upenieks.

Keramiķa Valda Pauliņa māla darbnīcā tika izveidoti svilpavnieki, kas kļuva par ciemiņu pašu darinātajiem suvenīriem. Bagātīgās pusdienas no vietējām izejvielām tika pasniegtas zirgu sētas „Klajumi” lauku restorānā. Tālāk ciemiņi devās meklēt laimi Indras Laimes muzejā, bet vakaru pavadīja vienā no skaistākajām Latgales vietām - atpūtas kompleksā „Lejasmalas” Lejas ezera krastā. „Lejasmalas”, tāpat kā zirgu sēta „Klajumi” un Z/S „Kurmīši” ir vieni no pirmajiem Latgales kulinārā mantojuma biedriem, kas tīklā darbojas jau 18 gadus.

Latgales izziņas brauciens turpinājās Aglonas maizes muzejā, kurā sirsnīgā saimniece Vija Kudiņa pastāstīja par latviešu un latgaļu maizes godināšanas tradīcijām. Tālāk sekoja Daiņa Rakstiņa mājas alus „Kolnasāta” noslēpuma atklāšanas meistarklase un ekskursija mājas alus darītavā. Kā jau pienākas, atrodoties Latgalē, viesiem tika parādīts Latvijas lielākais ezers Lubāns, un lauku tūrisma saimniecībā „Zvejnieki” tika pasniegtas pusdienas ar zivju ēdieniem. Gunāra Igauņa mūzikas instrumentu muzejā viesi iepazinās gan ar plašu muzikālo instrumentu kolekciju, gan ar latviskām tautas dziesmām. Turpat atrodas arī „Balt Harmonia” šmakovkas muzejs. Diena noslēdzās ar pastaigu Ludzā, kas ir Latvijas senākā pilsēta, un vakariņām restorānā „Lucia”.

Turcijas viesi, kuri attīsta vietējās kulinārā mantojuma tradīcijas savos reģionos, bija pārsteigti par mūsu skaisto, zaļo dabu, nesteidzīgo dzīvesveidu, Latgaļu viesmīlību un labsirdību. Mēs savukārt pastāstījām saviem viesiem par vienu no mūsu tūrisma saukļiem: Best enjoyed slowly/Labākais tiek baudīts bez steigas! Tieši šis moto atspoguļo mūsu Latgaļu dzīvesveidu, ekoloģisko dārzeņu un augļu audzēšanu, dabas tuvību, miermīlību, atsaucību, viesmīlību!

Biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs”
www.kulinaraismantojums.lv
Foto no biedrības arhīva



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde