otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Latvijas valsts simtgades notikumu izlase Latgalē

Pievienots: 14.11.2018

Vēl tikai dažas dienas atlikušas līdz notikumam, kuram esam gatavojušies jau vairākus gadus – šonedēļ, 18. novembrī, ar plašu programmu visā Latvijā un pasaulē svinēsim Latvijas valsts dibināšanas 100. gadadienu. Daudzveidīgs pasākumu klāsts tiek piedāvāts gan Rīgā, gan Latvijas reģionos, bet pasaulē Latvijas vārdu godinās starptautiskā diplomātiskā programma. Svētku dienās gaidāmi vairāk nekā 900 daudzveidīgi notikumi, no kuriem lielākā daļa būs apmeklējami bez maksas. Veidojot pasākumu programmas, rūpīgi domāts, lai ikvienam cilvēkam būtu aktīvas līdzdalības iespējas un lai valsts dzimšanas diena ir personīgi īpašs notikums ikvienam. Ierosmei – ieteikumi, kas palīdzēs orientēties plašajā 18. novembra piedāvājumā Latgalē.

18. novembra saullēktā, plkst. 8.11, ikviens aicināts pievienoties Latvijas rīta ieskandināšanai, kopā iesākot Latvijas valsts dzimšanas dienu un simboliski vēlot Latvijai saules mūžu. Šajā rītā ikkatrs aicināts ģimenes vai draugu lokā godināt Latvijas valsts karogu, nodziedāt Latvijas valsts himnu, kopā muzicēt un ieskandināt Latviju tās lielajā jubilejā. Kopīga Latvijas rīta ieskandināšana notiks daudzviet Latvijā un pasaulē, arī Rāznas ezera krastā Čornajas pagastā pie viesu nama „Rāznas ezerkrasti” kopā ar Rēzeknes novada folkloras kopām „Rāzna”, „Rāznaviņa”, „Mākoņkalns”, „Ausmeņa”, „Rateņš”,  deju kolektīviem „Rasa” un „Kaunata”, „Juris” un „Kūzulis”, Rēzeknes novada jaukto kori „Ezerzeme” un Kaunatas vidusskolas kori.

 Daugavpils valsts svētkus sāks svinēt 17. novembrī, kad no plkst. 11.00 līdz 17.00 Patriotu nedēļas ietvaros Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs sadarbībā ar biedrību „2play” Daugavpils cietoksnī rīkos kvestu „Es esmu tik kareivis…” Tā gaitā dalībniekiem būs iespēja iejusties kāda Latvijas armijas karavīra lomā, kurš dienēja, vai, iespējams, būtu varējis dienēt Daugavpils cietoksnī starpkaru posmā (1920–1940). Ceļojot pa cietoksni, būs iespēja ne tikai izstaigāt vēsturiskās ielas un izjust cietokšņa dārza rudenīgo noslēpumainību, bet arī ienākt tādās ēkās, kuras mūsdienās vairs netiek izmantotas.

Savukārt 18. novembrī Daugavpils pilsētas dome īpaša ceremonijā un koncertā Daugavpils teātrī pasniegs Gada balvas, bet plkst. 20.30 Vienības laukumā daugavpiliešus priecēs profesionālā pūšaminstrumentu orķestra „Daugava” koncerts, kam sekos svētku salūts Daugavmalā.

 Rēzeknē dažādi 18. novembra pasākumi gaidāmi jau no paša rīta, kas sāksies ar Svēto Misi Latvijai un turpināsies ar dažādām radošām, sportiskām un muzikālām aktivitātēm visai ģimenei. Tie, kas būs labi iesildījušies, plkst. 14.00 aicināti piedalīties Tautas skrējienā „Ieelpo Rēzekni”. Atbrīvošanas alejā projekta „Brīvības ielu stāsti” ietvaros līdz ar krēslas iestāšanos būs apskatāmi gaismas objekti, bet plkst. 16.00 pie Latgales kongresa pieminekļa jaunsargi stāvēs goda sardzē „Brīvības sardzē”, lai parādītu, ka Latvijas jaunā paaudze ir gatava Latvijas nākotnes veidošanai. Turpat sāksies arī svētku gājiens no pieminekļa „Latgales kongresam 100” līdz piemineklim „Vienoti Latvijai”, kur pēc gājiena notiks Svētku saiets „Daudz laimes, Latvija!” ar apvienotā jauktā kora, pūšaminstrumentu orķestra „Rēzekne”, Rēzeknes un novada dejotāju un skolu jaunatnes piedalīšanos, svētku uguņošana un Dzimšanas dienas balle ar svētku dižtorti, tēju un postfolkloras grupas „Rikši” spēlēto mūziku.

 Preiļu Kultūras namā plkst. 17.30 gaidāms svinīgs sarīkojums „Es savai Latvijai no visas sirds!”, kura ietvaros notiks Preiļu novada domes pateicības rakstu pasniegšana, Preiļu novada kultūras centra tautas mākslas kolektīvu teatrāli muzikāls uzvedums „Dievs, daba darbs”, ekoloģiskās mūzikas grupas „Ducele” koncerts un svētku balle kopā ar pašmāju muzikantiem. Bet no 15.00 līdz 18.00 Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju zālē būs iespēja piedzīvot jaunās ekspozīcijas „Muzeja stāsti Latvijai” un „Mana vectēva dzīve vecajā līdumā” pirmās svinīgās atvēršanas stundas.

 Līvānos tiks turpināta kāda iemīļota 18. novembra tradīcija, kas ik gadu rada svētku sajūtu vietējiem un pilsētas viesiem. Ātra trase, mazpilsētas šarms, pieklājīga konkurence, naudas balvas ātrākajam sešiniekam, Latvijas čempionāts veterāniem – tas viss un vēl vairāk būs piedzīvojams šī gada Līvenhofas skrējienā 18. novembrī no plkst. 11.00 ar startu un finišu pie Latgales Mākslas un amatniecības centra.

 Krāslavā valsts svētkus ieskandinās muzikālā apvienība „Raxtu raxti” ar koncertu Krāslavas Kultūras namā 14. novembrī plkst. 18.00.

 Tiem, kuri vēlas nomodā sagaidīt arī jaunās simtgades pirmo dienu, no plkst. 23.00 būs iespēja dejot Simtgades klubu nakts pasākumos, kur tiks atskaņota tikai pašmāju mūzika. Simtgades klubu nakts aktivitātēm pievienosies gan Daugavpils, gan Dagdas novada Ezernieku Tautas nams. Sekojiet līdzi informācijai savā iecienītajā izklaides vietā!

 18. novembrī ikviens aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100. Plašāka svētku programma un informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem Latgalē un citviet: www.LV100.lv/18novembris, kā arī pasākumu portālā kurp.es.


Jauna aptauja

Novembris - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde