piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Kultūras un mākslas iepazīšana programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros

Pievienots: 14.07.2022

Kopš 2018. gada rudens sākās programmas „Latvijas skolas soma” norišu īstenošana, kas ļauj visiem Latvijas skolēniem baudīt un iepazīt kultūras un mākslas jomu. Arī 2021./2022. mācību gada 2. semestris nebija izņēmums. Skolēni ir pieredzējuši daudz interesantu pasākumu, un jūlija sākumā veiksmīgi esam noslēguši atskaiti par šo periodu.

Šis semestris bija izaicinājumu pilns, jo programmu „Latvijas skolas soma” pārņēma Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Līdz šim tā darbojās Kultūras ministrijas Latvijas simtgades birojā. Radās sarežģījumi ar finansējuma pārskaitīšanu pašvaldībām, kuru rezultātā īstenot programmu skolās varējām uzsākt tikai aprīlī. Krāslavas novada skolu programmas koordinatori un klašu audzinātāji nepilnu divu mēnešu laikā tomēr spēja visu saplānot un organizēt, un visi bērni piedzīvoja vismaz vienu kultūras pasākumu.

Programmas saturu veido daudzveidīgas, profesionāli veidotas kultūras norises (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), ko piedāvā valsts un pašvaldību, kā arī neatkarīgās kultūras institūcijas un radošie profesionāļi. Kultūras norišu pieredzēšana sniedz skolēniem māksliniecisku baudījumu, raisa pārdomas par personīgi nozīmīgiem un sabiedriski aktuāliem jautājumiem, izklaidē un vienlaikus palīdz paplašināt redzesloku un apgūt mācību saturu.

Ja ierobežojumu dēļ šī mācību gada 1. semestrī gandrīz visas norises notika digitālā formātā, tad 2. pusgadā skolas, lielākoties, izmantoja iespēju kultūru un mākslu piedzīvot tomēr klātienē. Neapšaubāmi mākslas un kultūras baudīšana klātienē sniedz lielāku piepildījumu, pārdzīvojumu, izpratni un gandarījumu.

Patiess prieks, ka šajā pusgadā ļoti iecienīta vieta, kurp devās skolēni, bija mūsu pašu Krāslavas Amatniecības centrs. Radošās keramikas, aušanas, kokapstrādes un stikla mozaīkas darbnīcas ļoti ieinteresēja un aizrāva apmeklētājus. Tepat, Krāslavas novadā, vairākas grupas apmeklēja arī Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksu, Andrupenes lauku sētu, Indras Laimes muzeju. Protams, ka neiztika arī bez tālākiem braucieniem uz mums visiem jau iecienītajām vietām – Aglonas Maizes muzeju, Pasta muzeju, Aglonas Kara muzeju, Lūznavas muižu, Latgales Kultūrvēstures muzeju un Latgales vēstniecību „GORS”, Raiņa muzeju „Jasmuiža”, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, Alūksnes Bānīša staciju, Ernsta Glika Bībeles muzeju, Marka Rotko mākslas centru, Ludzas Novadpētniecības muzeju, kinoteātri „Forum Cinemas” u.c.  

Daži turpināja izmantot Latvijas Kinematogrāfistu savienības piedāvājumu un filmas skatījās skolās uz vietas. No digitālo piedāvājumu klāsta mūsu skolēni piedzīvoja izglītojošo nodarbību „Zinātne un māksla arhitektūrā”, grupas „Dagamba” koncertu, koncertlekciju „Es mīlu, Tevi, Latvija”, izzinošu nodarbību „Apavu stāsti”, radošo tehnoloģiju darbnīcu „Datoranimācijas darbnīca”, izrādi „Tēbu zeme”.

Citi atkal aicināja māksliniekus pie sevis – Robežnieku pamatskolā viesojās iluzionists Robijs Trankali ar performanci „Ilūzija kā īstenība”, Krāslavas ģimnāzijā – pašdarināto instrumentu meistars Aleksandrs Maijers.

Piedāvājumu klāsts tiešām ir bagāts, ir no kā izvēlēties. Taču diemžēl esam ierobežoti finansēs. Ar nākamo posmu, paredzamās naudas būs vēl mazāk, tas nedaudz sarūgtina. Bet ticu un ceru, ka, kopīgi domājot, radīsim risinājumu arī turpmāk. 

Regīna Pauliņa, programmas „Latvijas skolas soma”
koordinatore Krāslavas novadā
Ilzes Tukišas foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde