otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Aizvadītas apmācības ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem

Pievienots: 08.10.2021

Vadot savu uzņēmumu, ir svarīgi nepārtraukti attīstīties: interesēties par nozares jaunākajām tendencēm, uzlabot darbības kvalitāti, papildināt savu piedāvājumu ar ko jaunu, kā arī tikties ar nozares speciālistiem, lai diskutētu un runātu par svarīgiem jautājumiem. Ēdināšanas iestādes nav izņēmums. Arī šajā darbības jomā viss mainās un virzās uz priekšu. Darbs šajā nozarē nav tikai kafejnīcas atvēršana. Tas ir garšīgs, skaists un kvalitatīvs ēdiens, labas darba komandas izveidošana, piemērota aprīkojuma iegāde, produktu iegāde un pārstrāde, darbs ar klientiem utt. Darbības lauks ir ļoti plašs, tāpēc ēdināšanas iestāžu vadītājiem ir svarīgi tikties ar nozares profesionāļiem, lai runātu par svarīgākajiem jautājumiem.

Septembra izskaņā projekta „Local foods” ietvaros tika organizētas apmācības Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem. Apmācības tika rīkotas Krāslavas novadā.

Apmācību dalībniekus sagaidīja viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Tomass Godiņš. Viņš ir strādājis vairākos restorānos, bet šobrīd strādā uzņēmumā „Vairāk saules – Catering” par šefpavāru un ražošanas vadītāju. Ir strādājis par skolotāju Rīgas Restorānu servisa skolā. Paralēli darbam restorānā Tomass vada dažādus seminārus un meistarklases gan pieredzējušiem pavāriem, gan iesācējiem un gatavošanas entuziastiem.

Apmācības tika rīkotas divās daļās. Pirmajā daļā šefpavārs Tomass Godiņš stāstīja par nacionālo ēdienu gatavošanas tradīcijām un mūsdienu tendencēm, specifiku un atšķirībām, kā arī par ēdienu gatavošanas aprīkojumu. Šefpavārs minēja dažādu valstu piemērus, tādējādi tos salīdzinot ar Latvijai raksturīgo ēdienu gatavošanu un pasniegšanu.

Spraiga diskusija izvērtās lekcijā „Ēdināšanas uzņēmumu „izdzīvošana”, aspekti un „veiksmes formulas”, ņemot vērā esošo situāciju valstī, Eiropā un pasaulē”. Sapulcējušies ēdināšanas iestāžu vadītāji stāstīja par savu pieredzi, nekautrējoties runāja par sev neērtiem jautājumiem, kā arī viens otram deva padomu no savas pieredzes.

Turpinājumā izskanēja vērtīga un aizraujoša lekcija „Dienas ēdienkartes prezentācija un gatavošana, izmantojot reģionālos un sezonas produktus”.

Otra apmācību daļa norisinājās virtuvē. Te Tomass Godiņš vienkāršas sastāvdaļas pārvērta unikālos un neparasti garšīgos ēdienus. Šefpavāra rokās produkti acumirklī ieguva citas garšas un izskatu. Tomasam piemīt laba humora izjūta, kas darbošanos virtuvē padarīja vieglu un atraisītu. Virtuvē Tomass izmanto tikai pārbaudītas kvalitātes sastāvdaļas, priekšroku dodot Latvijā ražotiem produktiem un izejvielām.

Virtuves darbos tika aicināti iesaistīties arī apmācību dalībnieki, kas aizgūtnēm klausījās šefpavāra padomos un rūpīgi pierakstīja receptes. Vairākkārt dalībnieku sarunās izskanēja secinājums – cik svarīgi ir zināt, kas ar ko sader! Tā tiešām ir taisnība, jo šefpavāra gatavoto ēdienu īpašo garšo piešķir sastāvdaļas, par kurām ēdienu baudītāji pat nenojauš. Kaut kur īpašo garšu piešķir timiāns, kaut kur cidonija vai vasabi, vēl citā ēdienā – zaļumu eļļa. Un tieši šīs sastāvdaļas ir tas, kas restorānos un citās ēdināšanas iestādēs radītos ēdienus izceļ un dod iespēju kļūt par citādāku ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju. Bet tam visam pamatā – zinošs un prasmīgs pavārs.

Apmācību laikā šefpavāra ēdienkarte bija ļoti plaša un daudzveidīga. Viņš demonstrēja, kā pagatavot ceptu ķirbju krēmzupu ar cidoniju sukādēm, kvinoju un pētersīļu eļļu; pastinaku-kastaņu krēmzupu ar aļņa gaļu, kaņepju krēmu. Tika pasniegti krāsnī ceptu krāsaino biešu salāti ar karamelizētu kazas sieru, riekstu-apelsīnu mērci, krāsnī vītinātiem tomātiem un sēklām. Dalībnieki ar lielu interesi vēroja kā pagatavot vistas gaļas-sēņu terīni ar mārrutku krēmu, seleriju un graudu sinepju remulādi, karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Vienlaicīgi krāsni tika cepts asaris sāls garozā un gatavoti citi izsmalcināti ēdieni.

Uzņēmēji, kas piedalījās apmācībās, augstu novērtēja iespēju darboties virtuvē ar šefpavāru Tomasu Godiņu, gūt pieredzi un jaunas prasmes, kas ļaus pilnveidot savu darbu.

Projekta ietvaros drīzumā tiks organizētas apmācības ēdināšanas uzņēmumu pavāriem, akcentējot ēdienu no putnu gaļas un dārzeņiem, siera un piena produktu izmantošanu, kā arī organizēta vizīte gaļas pārstrādes uzņēmumā.

Pasākumu organizē biedrība Eiroreģions „Ezeru zeme” sadarbībā ar Augšdaugavas un Krāslavas novadu pašvaldībām un Rēzeknes valstspilsētu, īstenojot projektu Nr.LLI-416 „Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.

Inga Pudnika-Skerškāne,
autores foto

 

 

 

 

 

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde