otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Debašu klubs „Sokrāts” ceļā uz ģimnāzijas jubileju

Pievienots: 18.01.2018

 Krāslavas Valsts ģimnāzijas tēlu nacionālajā mērogā jau 20 gadus spodrina debašu klubs „Sokrāts”.  Pa šo laiku veiksmīgas karjeras dažādās dzīves jomās ir sasnieguši bijušie debatētāji Olga Procevska, Stanislavs Lopatinskis, Elīna Maslova, Evija Vagale, Kristīne Dzalbe, Iveta Uzula, Ilona Sakoviča, Austris Ļaksa, Ilze Andžāne, Evelīna Puzo un daudzi citi.

Debates ir kultūrizglītojoša programma, kas māca valodas kultūru, debates palīdz apgūt māku gan izteikties, gan uzklausīt. Gatavojoties debašu tēmām, kas valstī ir aktuālas un nozīmīgas, debatētāji padziļināti izzina tās, apzinoties tēmu nopietnību un svarīgumu, uzzinot daudz jaunas un noderīgas informācijas, ko vēlāk var prasmīgi izmantot arī ikdienā.

Debates ir saruna noteiktā laikā, kurā piedalās divas komandas (apstiprinošā un noliedzošā) trīs cilvēku sastāvā, tās tiesā viens vai vairāki debašu tiesneši. Ikvienas debates mērķis ir pārliecināt tiesnešus par savu argumentu pārākumu pār oponentu argumentiem. Debatēs notiek viedokļu, bet ne personību sadursme!

Ģimnāzijas debašu klubam sevišķi veiksmīgi ir bijuši pēdējie 5 gadi. Latgales reģiona debatēs ir gūtas 7 uzvaras, taču vislielākais prieks ir par panākumiem Latvijas mērogā. Nacionālās debates notiek 2 reizes mācību gada laikā - rudenī un pavasarī, tajās visbiežāk piedalās 20 līdz 30 komandas no dažādām Latvijas pilsētām.

Pirmo lielāko panākumu pēdējo 5 gadu laikā 2013. gada pavasarī skolai uzdāvināja Sabīne Mikulāne, Jūlija Sprance un Samanta Lisecka, uzvarot „ES mājas” rīkotajā projektā, kā rezultātā 24 ģimnāzijas skolēniem bija iespēja doties uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā un piedalīties diskusijās kopā ar citu ES valstu skolēniem.

Tā paša gada rudenī cita komanda, kuras sastāvā bija Viktors Urkauskis, Inta Bukovska un Renāte Šroma, nacionālajās debatēs, uzvarot 3 kārtās, spēlēja pusfinālā un ieguva 3.vietu valstī. Lūk, ko par debatēm raksta Viktors, kurš tagad studē tieslietas: „Debates pamatprincips - stipri argumenti un ticami fakti. Līdz ar to debatēšana attīsta prasmes pierādījumu izvērtēšanā. Debatēšana ir prasme pārliecināt oponentu, un, studējot tieslietas, šī prasme palīdz arī precīzāk iztulkot tiesību normas.”

Panākumiem bagāts bija arī 2015. gada pavasaris. Nacionālajā debašu turnīrā, debatējot par to, vai Latvijas sabiedrība ir ieguvēja no Latvijas prezidentūras ES padomē, Ingūna Vorslava, Ieva Jokste un Aivars Dunskis 24 komandu konkurencē ieguva 2.vietu, piekāpjoties tikai Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komandai.

Martā ģimnāzistu komanda (Ņina Pizāne, Ieva Jokste, Aivars Dunskis) piedalījās starptautiskajā debašu turnīrā „RigaGo!” Iecavā. Šajā turnīrā tika debatēts par preses un vārda brīvības nozīmi un drošības aspektiem, kas ar to saistīti. Mūsu komanda pierādīja, ka ir spējīga debatēt ne vien nacionālā, bet arī starptautiskajā līmenī. Mājās tika pārvestas bronzas godalgas.

2016. gada aprīlī ģimnāzisti pierādīja, ka ir spēcīgākie valstī, un, jau iepriekš minētie – Ņina Pizāne, Ieva Jokste un Aivars Dunskis, kļuva par nacionālā debašu turnīra uzvarētajiem, šoreiz pieveicot arī rīdziniekus. Ieva tagad studē vēsturi Latvijas Universitatē, savās pārdomās raksta: „Darbošanās debašu klubā pilnīgi noteikti ir bijusi viena no vērtīgākajām un reizē arī interesantākajām pieredzēm, mācoties KVĢ. Tā palīdzēja apgūt māku formulēt, prezentēt un aizstāvēt savu viedokli par sabiedriskajiem procesiem. Medijpratība un spēja darboties komandā ir tās prasmes, ko var apgūt tikai darot. Protams, darbošanas debašu klubā nav vienīgi nopietna un bezgala intelektuāla nodarbe. Kopīga speķa pīrādziņu ēšana autobusā sešos no rīta ceļā uz turnīru, smiekli par savām neveiklībām un prieks par panākumiem ir svarīga debatētāju dzīves sastāvdaļa.”

2016. gada rudenī 2.vietu nacionālajās debatēs, debatējot par to, vai Latvijas sabiedrība ir pilsoniski aktīva, izcīnīja Uldis Aišpurs, Viktorija Neverovska un Edvards Beinarovičs.2017./2018.mācību gada debašu tēmas ir saistītas ar medijpratību. Šīs kompetences apguve ir aktuāla jauniešu vidū, kuri aktīvi izmanto sociālos tīklus. Lai nekļūtu par viltus ziņu un propagandas upuriem, ir jāmācās orientēties mūsdienu informatīvajā telpā. Pēc uzvaras Latgales reģiona debatēs 2017. gada novembrī, devāmies uz Jelgavu, kur notika Nacionālais debašu turnīrs. 12.c klases komanda, kuras sastāvā ir Samanta Sozvirska, Emīls Stivriņš un Sintija Skerškāne, kļuva par debašu čempioniem. Ģimnāzisti 3 kārtās, debatējot par to, vai Latvijas sabiedrībā ir pieprasījums pēc kvalitatīva mediju satura, uzvarēja debatētājus no Rīgas un Liepājas, pusfinālā pārspēja Cēsu Valsts ģimnāzijas komandu un finālā bija pārāki pār Jelgavas Valsts ģimnāzijas komandu.

Samanta un Sintija secina: „Debates mūs iemācīja uzdrošināties, pārvarēt bailes no publikas, tās iemācīja aizstāvēt savu viedokli un prast to argumentēt. Svarīgi ir ne tikai izveidot savu runu, bet arī prast uzklausīt oponentu. Debates iemāca pašdisciplīnu un darbu komandā, jo debatēs nedrīkst domāt tikai par sevi, jo tieši komandas saliedētība nosaka, cik labi veiksies debatē.  Prasmes, ko apguvām debatējot, ļoti noderēs turpmākajā dzīvē, jo spēja runāt argumentēti, pārliecinoši, darboties komandā ir viena no svarīgākajām mūsdienu kompetencēm.”

Ģimnāzijas debašu klubā savas gaitas ir iesākuši arī 10. klases skolēni, kuri ir apņēmības pilni turpināt priekšgājēju tradīcijas.

Viktorija Nalivaiko,
Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolotāja,
debašu trenere



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde