piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Diegu fantāzija

Pievienots: 14.03.2018

12. martā Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā atklāta divu novadnieču - Aldonas Rukmanes un Venijas Kozlovskas - krustdūriena tehnikā izšūto gleznu izstāde „Diegu fantāzija”.

Pasākumu ieskandināja vokālais ansamblis „Varavīksne” Tatjanas Vagales vadībā. Klātesošos uzrunāja novada centrālās bibliotēkas vadītāja Valentīna Magidas, kura akcentēja, ka izšūšanas tehnika, kas ir pazīstama jau no seniem laikiem, tagad palikusi īpaši moderna un ienāk jebkurā mājas interjerā.

Šādā tehnikā darinātu gleznu izstāde novada bibliotēkā nav pirmā, bet šoreiz tika uzaicinātas divas kundzes no Kalniešiem, kurām vaļasprieks ir izšūšana. Gan Venijai, gan Aldonai ir sava piemājas saimniecība, bet katrs brīvais brīdis vienmēr tiek veltīts ar rokdarbiem, kurus mēs visi apgūstam no saviem vecākiem, savām mammām, vecmāmiņām un tām iespējām, kuras piedāvā skola, lai pēc tam izmantotu savā dzīvē.

Šī izstāde bagāta dažādiem motīviem, te ir gan ainavas, gan ziedi, gan simpātiski pārīši, gan zirgs, gan kaķītis, gan burinieks, gan bāka, viss šeit ir. Darbu autores piekrita atstāt darbus bibliotēkā uz mēnesi. Pēc apsveikumu saņemšanas plašāk par savu daiļradi pastāstīja Venija, kura izšūšanai krustdūrienā pievērsās pirms aptuveni septiņiem gadiem.

„Mana vīramāte arī šuva krustdūrienā, lai gan agrāk nebija pieejami atbilstoši materiāli,” turpina Venija. „Šuva lieliem krustiņiem uz maisu materiāla. Vīramātes izšuvums ar lielu zirgu karājās uz sienas kā tepiķis. Uz to raugoties, man arī gribējās izšūt, bet uzreiz neizdevās. Tagad ar vienu aci skatos televizoru, ar otru – izšuvumā. Divi mani darbiņi šajā izstādē nav izšūti, bet veidoti ar kristāliņiem – tā ir jauna tehnika. Bet jebkurā gadījumā vajag lielu pacietību. Kad reiz esi pamēģinājusi, velk kā ar magnētu - nāku mājās un jau zinu, ka tūlīt sēdīšos izšūt. Mazbērniem šie izšuvumi arī ļoti patīk. Izmantoju mulinē diegus, agrāk izšuvu ar lielākiem krustiņiem, bet tagad - ar maziem, jo ir daudz lielāks efekts. Tas gan ir lēni, šuju pēc krāsainas shēmas, pēc melnbaltas ir grūti panākt vēlamo rezultātu.”

Viens no mīļākajiem darbiem Venijai ir „Skūpsts” – iztālēm uz to raugoties, izšuvums atgādina senu fotogrāfiju. Darba ierāmēšanai iztērējusi 20 eiro - vairāk nekā par diegiem un audumu. Ja vien tas ir iespējams, Venija savus izšuvumus ierāmē pati, tomēr vairākumā gadījumu darbs jāved uz Daugavpili un jāmaksā par pakalpojumu. Tai paša laikā savus rokdarbus kundze nepārdod, lai arī bijuši tādi piedāvājumi, vienīgi četrus ir uzdāvinājusi.

Pretēji Venijai, viņas novadniece Aldona izrādījās mazrunīgāka. Tomēr klātesošie uzzināja, ka Aldona agrāk nodarbojās ar grozu pīšanu no klūgām, bet ar izšūšanu tikai pēdējos piecus gadus. Šajā laika posmā viņa radījusi 12 gleznainus rokdarbus. Aldona uzsver: „Jo vairāk tu izšuj, jo dziļāk tevi tas ievelk!”

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde