piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

#dziedundejo2021 koncertu maratons LTV

Pievienots: 27.10.2021

30. oktobrī Latvijas Televīzijā būs skatāmi divi notikumi – no plkst. 11.55 ceļš „Saulesvija”, plkst. 16.25 mūsdienu dejas koncertstāsts „Augstāk par zemi” un plkst. 21.05 noslēgsies spēle „Lai top svētki!”. Visi #dziedundejo2021 koncerti un videostāsti ir ierakstīti skolēnu brīvlaikā – vasarā, kā arī septembrī, kad epidemioloģiskie noteikumi ļāva pulcēties uz mēģinājumiem un repertuāra filmēšanu. Visu videokoncertu un stāstu pamatā ir XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem veidotās mākslinieciskās koncepcijas un gatavotais repertuārs, kas tika pielāgots citam svētku formātam.  

Ceļš „Saulesvija”: Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale

Ja ierasti ir bijis, ka Svētku dalībnieku gājienā cauri Rīgas centram dodas visu Latvijas pašvaldību delegācijas ar saviem kolektīviem, pašvaldības vadību, karogiem un vimpeļiem, ceļa malā viņus uzmundrina un sveic skatītāji, kā arī īpaši sveicinātāji, Gājienu ievada svētku rīkotāju un valsts vadītāju rindas, kas vēlāk kādā vietā sagaida un visus dalībniekus sveicina, tad šovasar viss bija otrādi – delegācijas bija savās mājās, bet svētku organizatori un sveicinātāji devās uz novadiem ar svētku auto un ripināmiem objektiem – saulesripām. 7000 dalībnieku 42 pašvaldībās, satikšanās prieks vasaras karstumā, saulē un lietū - viss notika tieši tā, kā īstam Dziesmusvētku gājienam pienākas!

Ceļš „Saulesvija” ir veidots kā klātienes mirkļu un video fiksējums norisēs, kurā nepilnas stundas garumā ikvienā pašvaldībā īpašais Svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju – sveicinātāju nodeva svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apguva svētku repertuāru, veidoja aizraujošus videosveicienus un video priekšnesumus. 

Ceļa veidotāji mēroja 3729 kilometrus, kopā nofilmētas 105 stundas dokumentāla materiāla. Reportāžu, kas tika izvietota sociālajos medijos un sabiedriskā medija platformā „lsm.lv”, noskatījās vairāk nekā 300 000 reižu.

Mūsdienu deju koncertstāsts „Augstāk par zemi”

Ir 21. gadsimts - daudzi bērni un jaunieši grib būt moderni un vēlas būt uz skatuves, tomēr arī viņi reizi sāk ar „Kas dārzā”, „Vārīja pelei putru” un dejoja plaukstiņpolku. Mūsdienu deju koncertstāstā ir apvienotas rotaļas ar deju. Ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību izdzīvotas septiņas vērtības, kuras daudzu paaudžu garumā tiek audzinātas bērniem, lai tie būtu savā garā stipri un latviski. Katra no vērtībām -  augt atbildībā, augt radošumā, augt gudrībā un skaistumā, augt līdzjūtībā, draudzībā, kā arī augt mīlestībā - būs citādāka - gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna. Mēs saglabājam tradīcijas un radām ko jaunu – ilgdzīvotspējīgu, mūsdienīgu un latvisku. Koncertstāstu izdejoja 95 mūsdienu deju kolektīvi ar 1500 dalībniekiem, pārstāvot dažādus deju stilus, filmēšana notika 19 pašvaldībās.

Vakarā plkst. 21.05 izskanēs noslēdzošā Latvijas Televīzijas veidotā jauniešu dziesmu un deju spēle „Lai top svētki!”. Kopā ar Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu deju virsvadītājiem, virsdiriģentiem un īpašajiem viesiem noskaidrosim – kurš tad ir Latvijas zinošākais novads! Zemgales komandā sacentīsies Arvīds Platpers, Reinis Rešetins, Iveta Pētersone-Lazdāne un Māra Upmane-Holšteine; Latgales komandas godu pārstāvēs Ilmārs Dreļs, Edgars Vītols, Jevgeņijs Ustinskovs un Ieva Florence-Vīksne; Vidzemes komandā žilbinās Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Olga Freiberga un Mārtiņš Egliens. Arī šajā raidījumā, kā ierasts, par skaistu un muzikālu kopā būšanu rūpēsies vadītāji Māra Sleja un Dainis Grūbe, kā arī Katrīnas Dimantas orķestris.

Visus videomateriālus, kas tapuši #dziedundejo2021 ietvaros, var aplūkot šeit:

18. septembrī: Svētki esam mēs. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu atklāšana, skatāma ŠEIT.

18. septembrī LMT piedāvā: SAULESVIJA. Citāds Dziesmusvētku gājiens, skatāms ŠEIT.

19. septembrī: Folkloras koncerts „Rotā saule, rotā bite”, skatāms ŠEIT.

22. septembrī LMT piedāvā: Citādi Dziesmu svētki. Latgale, skatāms ŠEIT.

25. septembrī: spēle „Lai top svētki!” (pirmā epizode), skatāma ŠEIT.

29. septembrī LMT piedāvā: Citādi Dziesmu svētki. Zemgale, skatāms ŠEIT.

2. oktobrī: spēle „Lai top svētki!” (otrā epizode), skatāma ŠEIT.

6. oktobrī LMT piedāvā: Citādi Dziesmu svētki. Vidzeme, skatāms ŠEIT.

9. oktobrī: spēle „Lai top svētki!” (trešā epizode), skatāma ŠEIT.

12. oktobrī LMT piedāvā: Citādi Dziesmu svētki. Kurzeme, skatāms ŠEIT.

16. oktobrī LTV: spēle „Lai top svētki!” (ceturtā epizode), ŠEIT.

18. oktobrī Dziesmu un deju lieldraugs „Swedbank” piedāvā: „Dziesmā un dejā līdz ausīm” epizode ar koklētāju Jēkabu no Valmieras, skatāma ŠEIT.

20. oktobrī LTV: Tautas mūzikas koncertstāsts „Līdz pašām debesīm”, ŠEIT.

21. oktobrī LTV: Svētki esam mēs. Vidzeme (pirmā daļa), ŠEIT.

22. oktobrī LTV: Svētki esam mēs. Vidzeme (otrā daļa), ŠEIT.

22. oktobrī Dziesmu un deju svētku lieldraugs „Swedbank” piedāvā: „Dziesmā un dejā līdz ausīm” epizode par diriģenti Elīzu no Rīgas, skatāma ŠEIT.

23. oktobrī LTV: Tērpu kolekciju filma „Radi, rotājies Latvijai”.

23. oktobrī LTV: Pūtēju orķestru videostāsts „Skanēt”.

23. oktobrī LTV: Kokļu mūzikas koncertfilma „Es varēju lielīties”.

23. oktobrī LTV: spēle „Lai top svētki!” (piektā epizode).

26. oktobrī Dziesmu un deju svētku lieldraugs „Swedbank” piedāvā: „Dziesmā un dejā līdz ausīm” epizode par folkloras kopu „Ķocis” no Liepājas, skatāma  ŠEIT.

29. oktobrī Dziesmu un deju svētku lieldraugs „Swedbank” piedāvā: „Dziesmā un dejā līdz ausīm” epizode par deju kopu „Dancari” no Preiļiem, skatāma ŠEIT.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. Ar dziesmu un deju svētkiem saistītā bērnu un jauniešu mākslinieciskā jaunrade noris kultūrizglītības pulciņos un kolektīvos – koros, deju kolektīvos, pūtēju orķestros, mazajos mūzikas kolektīvos, tautas mūzikas ansambļos, vizuālās un lietišķās mākslas, kā arī teātra mākslas kolektīvos un bērnu un jauniešu folkloras kopās. XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājs – Valsts izglītības un satura centrs. Svētku lieldraugs – „Swedbank”. 

Inga Vasiļjeva,
Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu # dziedundejo2021
Sabiedrisko attiecību vadītāja



Jauna aptauja

Oktobris - 2021
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30 31
otrdiena, 19.10.2021

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde