otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Eduards Bergs: „Mums ir paveicies - apkārt ir daudz atsaucīgu cilvēku”

Pievienots: 17.09.2020

Jebkuru darbu vai ieceri uz priekšu virza aktīvi, iniciatīvas bagāti un atsaucīgi cilvēki. Viņi pulcina ap sevi domubiedrus un entuziastus, viņi prot dažādot ne tikai savu dzīvi, bet arī radīt kaut ko labu un interesantu visas sabiedrības labā. Tas būs stāsts par krāslavieti jau vairākās paaudzēs, zemūdens tūrisma kluba „Poseidon Krāslava” dibinātāju Eduardu Bergu.

Eduards ir no tiem krāslaviešiem, kas sāka mācīties Krāslavas 2. vidusskolā, bet absolvēja jau Varavīksnes vidusskolu. Pēc vidējās izglītības iegūšanas viņš lolojis sapni kļūt par fizkultūras skolotāju un mēģināja iestāties Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā. Taču konkurss bija ļoti nopietns un veiksmīgi nokārtot visus iestājpārbaudījumus viņam neizdevās, tāpēc vienu gadu Eduards nostrādāja celtniecības sfērā un tad iestājās Policijas akadēmijā. Vēlāk piecus gadus strādāja Ceļu policijā, bet nolēma uzsākt darba gaitas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Un Iekšlietu ministrijas sistēmā Eduards strādā jau 28 gadus.

Uz jautājumu - vai jums patīk jūsu darbs – viņš atbildēja šādi: „Jā, man patīk palīdzēt cilvēkiem”.  

Pateicoties darbam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Eduards apguvis prasmi strādāt ar zemūdens peldēšanas aprīkojumu. Tā arī radies hobijs, kuram viņš ir uzticīgs jau 12 gadus – tās ir zemūdens medības. Peldēšana ar speciālu aprīkojumu Eduardam ne ļoti patīk, viņu īpaši saista sporta komponente – niršana ar akvalangu, aizturot elpu. Pēc principa – cik ilgi organisms ļauj atrasties ūdens dzīlēs, tik ilgi cilvēks ir zem ūdens.

„Zem ūdens es varu aizturēt elpu vidēji vienu minūti. Un ar to pilnīgi pietiek,” pastāstīja Eduards. „Starp citu, kļūdās tie, kas domā, ka mēs ezerā peldam kā akvārijā, kas ir pilns ar zivīm. Tas neatbilst patiesībai. Piemēram, pēdējās zemūdens mednieku sacensībās daudzi dalībnieki, kas ir labi profesionāļi, divu dienu laikā nenomedīja nevienu zivi. Svarīgs priekšnosacījums veiksmīgām zemūdens medībām ir ūdens caurspīdīgums. Mūsu novadā ir tikai divi ezeri ar labu redzamību zem ūdens – Sīvers un Drīdzis. Daugavā, piemēram, vispār neko nevar redzēt.”

Zemūdens dzīlēs var būt ne tikai interesanti atradumi, bet arī negaidītas tikšanās. Piemēram, medību laikā var piepeldēt bebrs. Un, kad viņš, aizsargājot savu teritoriju, sit pa ūdens virsmu ar savu spēcīgo asti, zemūdens makšķernieks piedzīvo ne visai patīkamas izjūtas. Ir bijuši gadījumi, kad bebri, jūtot briesmas, kļūst agresīvi, uzbrūk un kož.

Zemūdens tūrisma klubam „Poseidon Krāslava” šogad aprit jau 10 gadu. Pašlaik tajā ir 15 aktīvu biedru.

Eduards: „Tagad var teikt, ka mēs bijām spiesti nodibināt savu klubu. Ja ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, tad ir daudz vairāk iespēju īstenot savas idejas un rīkot pasākumus.”

Kluba dalībnieku ilggadējā tradīcija – talkas organizēšana. Kamēr pilsētnieki tīra un sakopj dažādas vietas pilsētā, meža takas, parkus un tml., poseidonieši sakopj ūdenstilpju krastus un attīra arī ezeru gultni. Regulāri tiek sakārtotas pludmales pie Persteņa ezera un Zirga ezera. Pagājušajā gadā talka notika pagasta pludmalē pie Sīvera ezera. Sadarbībā ar Aulejas pagasta pārvaldi no Sīvera ezera krasta tika savākti un izvesti atkritumi, kas krājušies tur gadiem.

Visplašākā mēroga publiskais pasākums, kuru jau vairāku gadu garumā, sākot no 2014. gada, veiksmīgi organizē klubs „Poseidon Krāslava”, ir zemūdens medību starptautiskās sacensības „Sīvera kauss”. Uz šo pasākumu makšķernieku sacensību dalībnieki ierodas kopā ar savām ģimenēm, un aktivitāšu klāstā ir ne tikai sacensības, divu dienu programma ir piesātināta un interesanta. Un katru reizi Eduards un viņa domubiedri, pieliekot daudz pūliņu un veltot daudz laika pasākuma sagatavošanai, nāk klajā ar kaut ko jaunu.

Pastāvīgie sacensību dalībnieki – Latvijas un Lietuvas pārstāvji, bet kopš pagājušā gada tiem pievienojās arī zemūdens makšķernieki no Igaunijas. Vienmēr aktīvi piedalījās Baltkrievijas un Krievijas pārstāvji, bet šogad sakarā ar Covid-19 pandēmiju šo valstu pārstāvji piedalīties nevarēja.

Uzkrājis pieredzi ģimenes pasākumu organizēšanā, Eduards uzdrošinājās un nolēma projekta ietvaros organizēt bērnu nometni, un tagad jau otro gadu bērni varēja atpūsties veselīgi. Šogad nometnē piedalījās 30 bērnu. Nedēļas laikā no rīta nometnes dalībniekus veda ar autobusu uz kempingu pie Sīvera ezera, bet vakarā bērni atgriezās mājās. Eduards uzsvēris, ka mobilos telefonus bērni atstāja īpašā atvilktnē, bet vakarā daži nometnes dalībnieki pat aizmirsa par savu mobilo telefonu.

,,Ideja rīkot nometnes, izmantojot dažādu fondu finansējumu, ir laba tāpēc, ka mēs, pirmkārt, piedāvājam bērniem iespēju lietderīgi pavadīt savu vasaras brīvlaiku, un tas ir ļoti aktuāli mūsdienās. Otrkārt, inventārs, kas tika iegādāts projekta ietvaros, paliek kluba rīcībā. Līdz ar to mums jau ir izveidojusies laba materiālā bāze, kuru mēs varēsim izmantot citos sabiedriskajos pasākumos, ko organizēs mūsu klubs,” pastāstīja Eduards.

Eduards apgalvo, ka īpašu problēmu ar pasākumu organizēšanu viņam nav, izņemot pārmērīgu birokrātiju, ar ko jāsaskaras, izstrādājot un iesniedzot projektus.

Eduards: „Bez entuziastu komandas mēs nespētu realizēt mūsu pasākumus. Mums ir paveicies - apkārt ir daudz atsaucīgu cilvēku, kas ir gatavi palīdzēt. Iespējams, tagad ir tādi laiki, ka cilvēkiem nepatīk bezdarbība, viņi vēlas interesanti pavadīt savu brīvo laiku. Kas vada konkrēti mani? Es un sieva domājam, ka šāda aktīva dzīves pozīcija ir labs piemērs mūsu desmitgadīgajam dēlam.

Elvīra Škutāne


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
otrdiena, 19.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde