otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Jaunieši aiziet pasaulē, neatstājot dzimtās mājas

Pievienots: 02.09.2020

LEADER projektu iesniedzēji īsteno mūsdienām aktuālus un inovatīvus projektus. Biedrības „Krāslavas rajona partnerība” darbības teritorijā viens no tādiem ir „Jaunas mobilās aplikācijas „Partly” attīstība, īstermiņa darbu platformas izveide”. Šis projekts ir triju jauniešu - Arņa Celitāna, Arta Ērgļa un Lienes Leikuma-Rimicānes (visi SIA „Partly” līdzdibinātāji), no kuriem divi ir mūsu novadnieki – kopdarbs. Viņu radītā aplikācija palīdz cilvēkiem, kuri meklē labu meistaru vai palīgu dažādu mājsaimniecības darbu veikšanai.

Projekta iesniedzējs ir izvaltietis Arnis Celitāns, kurš piekrita plašāk pastāstīt par savu komandu un projektu.

- Es un Liene esam izvaltieši, savukārt Artis par dzimto pusi sauc Vecvārkavu. Visi trīs esam pavadījuši bērnību un uzsākuši skolasgaitas laukos un pieaugot novērtējam tās iespējas, ko sniedz dzīve laukos. Ticam, ka Latvijas un Latgales laukiem ir nākotne, atbilstoši mainoties un piedāvājot to komfortu un mieru, pēc kā tiecas mūsdienu sabiedrība. Uzsākot studijas un darba gaitas Rīgā, esam pierādījuši sevi starptautiskā vidē gan studiju, gan darba ietvaros.

Visi trīs esam pārliecināti, ka Latvija ir lieliska valsts, kur radīt jaunas idejas un konkurēt pasaules mērogā. Latvija ir unikāla ar visa tradicionālā un inovatīvā pieejamību vienuviet. Lieliski sakari un burvīga daba, kas raisa idejas un ļauj strādāt no mājām – savām, savu vecāku un pat vecvecāku. Mūsu draugu vidū ir daudzi, kam fiziska lokācija lielā daļā veicamo darbu neietekmē pašu procesu un tā ražīgumu, līdz ar to mēs gribējām parādīt, ka tehnoloģiju uzņēmumi ir lauku iespēja arī Krāslavas novadā un pilsētā. Protams, ir lietas, kad nepieciešamas tikšanās klātienē, ir nepieciešama pilsētas vide, kur reāli testēt lietotni darbībā, tomēr pašu izstrādes un administrēšanas procesu iespējams veikt attālināti un kāpēc ne no sava dzimtā ciema, Izvaltas, kur var baudīt nesteidzīgus vasaras vakarus vai dzestrus rudens rītus? Sākumā, protams, daudzi bija skeptiski, it sevišķi tie, kas ar tehnoloģijām ir uz JŪS. Nācās daudz skaidrot, rādīt un pierādīt… Reāli iedziļinoties un izprotot pašu mobilās aplikācijas veidošanas procesu, izpratne un uzticēšanās mūsu komandai vairojās. Šeit jāuzsver biedrības „Krāslavas rajona partnerība” tālredzīgums, kas jau iepriekš stratēģiski bija saskatījusi nepieciešamību šādu inovatīvu uzņēmumu attīstībai lauku teritorijās.

- Ko šī mobilā aplikācija piedāvā lietotājiem un kādās ierīcēs tā darbojas?

- Šobrīd caur „Partly” piedāvājam elektriķa, santehniķa, mēbeļu montāžas, namdara, dažādu remontdarbu, pārvākšanās, kā arī telpu uzkopšanas pakalpojumus. Pavisam drīz tiks piedāvāti arī citi pakalpojumi, kā, piemēram, sadzīves tehnikas remonts un atslēdznieka pakalpojumi. Fokusējamies uz pakalpojumiem, kas ir saistīti ar mājsaimniecības vajadzībām. Aktīvi strādājam, lai mūsu risinājumu varētu izmantot aizvien lielākā Latvijas teritorijā. Paralēli veicam pārrunas un sadarbojamies ar apsaimniekošanas uzņēmumiem un saimniecības preču tīkliem, lai nodrošinātu to klientiem pakalpojumus caur „Partly”.

Lietotne darbojas uz mobilajām viedierīcēm ar Android vai iOS operētājsistēmām. Fokusējāmies uz „mobile first” stratēģiju, jo mobilais telefons ir vienīgā no digitālajām ierīcēm, kas mums vienmēr ir pa rokai.

- Kā dzima ideja par šīs lietotnes izveidi? Cik sena tā ir, ar ko viss sākās?

- Ideja par šādu risinājumu radās jau ap 2012. gadu, kad pašam pieauga interese par mobilajām viedierīcēm un lietotnēm. Bet šī ideja iegūla plauktā, jo tolaik tās realizācija būtu ļoti sarežģīta vairāku iemeslu dēļ. Viedierīču īpatsvars bija salīdzinoši neliels, kā arī līdzīgas „sharing economy” tipa lietotnes vēl nebija sasniegušas savu popularitāti. Protams, bija arī citi faktori, kā, piemēram, domubiedru trūkums un Latvijas sabiedrības „dari pats” gēns, kas joprojām ir spēcīgs attiecībā uz šādu pakalpojumu izmantošanu.

No 2012. līdz 2018. gadam es strādāju „Swedbank” ar dažādiem biznesa, inovāciju un stratēģiska rakstura projektiem, kas pastiprināja vēlmi šo ideju kādu dienu īstenot. Strādāju par FinTech (finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumu) analītiķi un skautu „Swedbank” grupā. Ikdienā komunicēju un strādāju ar jaunuzņēmumiem, kas piedāvā dažādus jauninājumus finanšu nozarē.

Šajā laikaposmā Artis piedāvāja man uzsākt kopīgu biznesu. Pirms viņš vēl bija pabeidzis izklāstīt savu ideju, es jau teicu: „Jā!” Tas bija īstais brīdis, jo mana profesionālā pieredze sniedza nepieciešamo pamatu un biju atradis domubiedru ar nepieciešamajām zināšanām un interesi. Arti pazinu jau iepriekš un zināju, ka viņam ir augsta darba ētika un mūsu vīzija saskan. Sākās lielais darbs – lasīšana, pētīšana, domu un ideju likšana uz papīra. Satikāmies katras brīvdienas, lai ideju virzītu uz priekšu, bet drīz vien sapratām, ka ar to nav pietiekami. Tāpēc 2018. vasarā abi nolēmām pamest darbu un veltīt šim projektam visu savu laiku un enerģiju.

Pavisam nejauši izklāstīju šo ideju arī Lienei, kura izrādīja interesi, jo arī viņai šī tēma un mainīgie sabiedrības trendi nebija sveši. Attiecīgi apspriežot šo ideju vairāk, pavisam organiski mūsu komandai pievienojās arī Liene, kas deva lielu atbalstu šī projekta realizācijā.

Drīz pēc tam kopīgi sākām zīmēt un analizēt vairākus prototipus, pamazām sākot ideju realizēt. Mūs uzņēma „Startup Wise Guys” akcelerācijas programmā. Pēc kāda laika tikām uzņemti arī LIAA Daugavpils biznesa inkubatorā, ar kura palīdzību apguvām vairākus grantus. Lietotnes jaunā risinājuma izstrādei piesaistījām arī ELFLA LEADER programmas atbalstu jaunajiem uzņēmējiem lauku teritorijās.

- Vai šajā ceļā bija kādi grūti pārvarami šķēršļi, kas kaut kā ietekmēja ieceri?

- Finansējuma piesaiste un komandas komplektēšana varētu būt līdz šim lielākie izaicinājumi, jo tie ir visa pamatā. Mums ļoti palīdzēja biedrības „Krāslavas rajona partnerība” izsludināto projektu konkurss, caur kuru mums izdevās apgūt LEADER programmas atbalstu jaunajiem uzņēmējiem lauku teritorijās. Šis bija lielākais un līdz šim nozīmīgākais atbalsts mūsu produkta izstrādē, bez kura projekta realizācija būtu grūti iedomājama.

Ja runājām par nākotnes izaicinājumiem, tad sarežģītākais uzdevums, pie kura mums būs jāstrādā ilgāk un kurš būtībā noteiks to, cik veiksmīgi būsim, ir paradumu maiņa. Lai mūsu risinājums kļūtu par cilvēku ikdienu, sabiedrībai ir jāmaina paradumi, kā šos pakalpojumus meklējam un izmantojam. Tas ir ļoti laikietilpīgs process, jo cilvēki nelabprāt pieņem pārmaiņas.

- Kā ir ar lietotnes drošības aspektu? Varbūt ir lietas, kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība, ja cilvēks izmanto šo rīku?

- „Partly” lietotnē visi procesi digitalizēti, līdz ar to piedāvājot klientam augstāku drošību. Meistari ir pārbaudīti, pirms sadarbības uzsākšanas izejot identitātes kontroli. Ja meistars to nav izgājis, viņš nevar pieteikties darbiem. Vēl viens svarīgs drošības aspekts – visi maksājumi ir digitāli. To novērtē gan meistari, jo var būt droši, ka saņems samaksu par savu darbu, gan klienti, kas problēmu gadījumā varēs pieteikt atlīdzību. Pirms darba veikšanas klients lietotnē apstiprina sagaidāmās izmaksas, bet, ja nav apmierināts ar saņemto cenas piedāvājumu, var to droši noraidīt. Klientam ir iespēja arī pieprasīt naudas atmaksu, ja pakalpojuma sniedzējs ir vecis savu darbu nekvalitatīvi vai ir pārkāpis lietošanas noteikumus. Darbu apstrādes process lietotnē ir caurspīdīgs un pārskatāms. Līdz ar to, manuprāt, šī ir drošākā platforma, kur pasūtīt šādus darbus, ne tikai Latvijā, bet, visticamāk, arī visā Baltijā.

- Cik strauji pieaug lietotāju skaits, vai spējat apkalpot visus savus klientus?

- Produkts ir jauns un šobrīd pieejams ļoti ierobežotā teritorijā, tāpēc klientu skaits pagaidām neaug tik strauji - spējam apkalpot visus. Liela interese bija aprīlī, kad šo produktu padarījām pieejamu klientiem. Pavisam nesen esam izveidojuši jaunas sadarbības, tāpēc plānojam septembrī veikt vairākas mārketinga kampaņas. Attiecīgās aktivitātes ļaus audzēt klientu skaitu daudz straujāk. Interesanti ir tas, ka ir liela atsaucība tieši no pakalpojumu sniedzējiem, kas mums bija neliels pārsteigums.

- Kādas ir lietotāju atsauksmes? Kādus piedāvājumus meklē visvairāk?

- Ar lietotājiem un pakalpojumu sniedzējiem komunicējam patstāvīgi, lai pilnveidotu pakalpojuma kvalitāti un lietotāja pieredzi. Atsauksmes pārsvarā ir pozitīvas, par to arī liecina fakts, ka tie, kas ir vienreiz pamēģinājuši, izmantojuši pakalpojumus arī atkārtoti. Protams, ir bijušas arī ne tik pozitīvas pieredzes, bet tās ir ļoti vērtīgas produkta pilnveidošanas procesā.

- Kādu pakalpojumu sniedzēji var pievienoties platformai, kā to paveikt?

- Pakalpojumu sniedzēji var aizpildīt pieteikumu anketu mūsu mājaslapā vai lietotnē. Pēc anketas aizpildīšanas mēs sazināmies ar pakalpojumu sniedzēju un uzaicinām uz klātienes apmācībām. Pēc apmācībām mēs pievienojam pakalpojumu sniedzēju platformai.

- Šis projekts jau ir uzraudzībā. Varbūt jau ir jauni plāni, ar kuriem gribat startēt nākamajos projektu konkursos?

- Iespējams. Šobrīd pamatfokuss ir uz „Partly” lietotnes tālāku attīstību, bet, protams, ideju un domu, ko varētu realizēt nākotnē, ir diezgan daudz.

- Paldies par atbildēm!

Jautāja Juris Roga
Foto no jauniešu personīgā arhīva



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde