otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Karjeras nedēļas pasākumos Krāslavas novada skolēni iepazīs IKT nozari un citas profesijas

Pievienots: 11.10.2021

Šonedēļ, no 11. līdz 15. oktobrim, Latvijas skolās notiek Karjeras nedēļa, kuru jau devīto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar partneriem reģionos. Papildus centrālajiem notikumiem īpaši pasākumi notiks skolās visā Latvijā. Krāslavas novada pirmsskolas izglītības iestādē „Saulīte” bērni iepazīsies ar profesijām, un vispārējās izglītības iestādēs notiks zīmējumu izstādes jaunākiem skolēniem, tikšanās ar skolu absolventiem vecākiem skolēniem, mācību priekšmetu stundās skolotāji stāstīs par karjeras iespējām savā mācību priekšmetā.

Karjeras nedēļas pasākumi sākās 11. oktobra rītā, kad 7.–9. klašu skolēniem bija iespēja izmēģināt radošo programmēšanu „Learn IT” skolas pasniedzējas vadībā. Izglītojošais materiāls pieejams VIAA „youtube” kontā un īstenojams vienas mācību stundas ietvaros visu Karjeras nedēļu un arī pēc tās.

Karjeras nedēļas turpinājumā ikvienam ir iespēja piedalīties tiešsaistes pasākumos – divās diskusijās, kā arī vērot ideju hakatona atklāšanu Tavai karjerai „facebook” kontā un portālā „TVNET”.

Pirmdien, 11. oktobrī, plkst. 19.00 notika tiešsaistes diskusija vecākiem „Tehnoloģijas ģimenē - draugs vai svešinieks?”. Diskusijas moderatore, uzņēmēja un „Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone ar viesiem pārrunāja, kādu lomu tehnoloģiju izmantošana ieņem ģimenes ikdienā, kā tas vēlāk var ietekmēt jauniešu karjeras izvēli un kā atbalstīt bērnus tādu nozaru iepazīšanā, kas pašiem vecākiem nav tuvas un pazīstamas. Diskusijā piedalījās Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pedagoģe karjeras konsultante Sarmīte Stikāne un Pusaudžu resursu centra speciāliste, jauniešu mentore Romija Krēziņa, bet vecāku viedokli pārstāvēja un pieredzē dalījās stiliste, divu dēlu mamma Indra Salceviča un „TechHub Rīga” līdzdibinātājs, fonda „Change Ventures” vadošais partneris, četru bērnu tētis Andris K. Bērziņš.

Otrdien, 12. oktobrī, plkst. 14.00 notiks diskusija jauniešiem „Iedvesmas stāsti - kā es nokļuvu IKT nozarē?”, kurā pieredzes stāstos dalīsies IKT nozares profesionāļi. Diskusiju vadīs uzņēmēja, bijusī „CityBee Latvija” vadītāja un „Forbes 30 under 30” laureāte Egija Gailuma. Pieredzes stāstos par nokļūšanu IKT nozarē dalīsies „Java” programmētāja uzņēmumā „Accenture” Anastasija Volkova, „Web” produktu īpašniece tehnoloģiju un izklaides uzņēmumā „Tet” Karīna Korotkova, Saldus tehnikuma IT programmas pasniedzējs Artūrs Jaunzems, IKT jaunuzņēmuma „Exponential Technologies” līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs, kā arī zinātnes komercializācijas eksperts Ģirts Smelters un SIA „Physical Software” līdzdibinātājs un „Covidwallet.lv” idejas autors Kārlis Upītis.

Mūsu novada Andrupenes pamatskolas, Dagdas vidusskolas, Ezernieku vidusskolas, Indras pamatskolas, Krāslavas ģimnāzijas, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas un Priežmalas pamatskolas atbildīgie plāno organizēt kopīgu/vienlaicīgu skatīšanos un motivēt jauniešus iesaistīties diskusijā.

Karjeras nedēļas izskaņā, no 14. līdz 15. oktobrim, vidusskolēniem un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem būs iespēja izmēģināt savus spēkus jauniešu ideju hakatonā „Manas karjeras kods”, meklējot atbildes un piedāvājot risinājumus, kā ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām efektīvi palīdzēt jauniešiem karjeras izvēlē. Hakatona atklāšanas tiešraide notiks 14. oktobrī plkst. 10.00. Hakatonā jaunieši ne vien izstrādās savus risinājumus, bet arī iegūs vērtīgas zināšanas ambiciozas domāšanas, prototipu veidošanas un ideju prezentēšanas meistarklasēs. Visa hakatona laikā jauniešiem būs pieejamas zinošu nozares pārstāvju un ekspertu konsultācijas, bet hakatona izskaņā idejas nāksies aizstāvēt žūrijas priekšā, kura lems par interesantākajiem un vērtīgākajiem risinājumiem. Hakatona uzvarētāji iegūs tehnoloģiju balvas no „Accenture”, bet visas komandas par dalību hakatonā saņems gardas veicināšanas balvas no SIA „Skrīveru saldumi” un SIA „Cido Grupa”, kā arī jaunieša ikdienā noderīgas dāvanas no Eiropas Komisijas Karjeras konsultēšanas un informācijas tīkla – „Euroguidance”.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad Karjeras nedēļa ar saukli IKT tavai karjerai” notiks sadarbībā ar pasākuma organizatoriem reģionos gan vispārējās, gan profesionālās izglītības iestādēs, un, kā ik gadu, izglītības iestādes organizēs ar tēmas izpēti saistītus izzinošus pasākumus - diskusijas, tematiskas mācību stundas, radošās darbnīcas, tikšanās ar uzņēmumu un augstskolu pārstāvjiem, skolu absolventiem, skolēnu vecākiem un nozares pārstāvjiem.

Vairākas izglītības iestādes izmantos Daugavpils Būvniecības tehnikuma piedāvātas nodarbības 1.-3., 4.-6. un 7.-9.klašu skolēniem, kurās būs iespēja iepazīst IKT profesiju sasaisti un tehnoloģiju pielietojumu būvniecības, lauksamniecības, mašīnzinību, arhitektūras nozaru profesijās.

Plānots pievērst uzmanību IKT tēmai mācību priekšmetu stundās, aktualizējot dažādus akcentus un jautājumus. Piemēram, kā tehnoloģijas ietekmējušas mūsu dzīvi pēdējo 3 gadu laikā - gan ģimenē, gan skolā, gan uz ielas, gan veikalā, aptiekā, poliklīnikā, vilcienā, koncertā, teātrī (pirms un pēc - zīmējumi, karikatūras, projekciju izstādes utt...) vai kāda ir mācību priekšmeta (ķīmijā, bioloģijā, literatūrā, sportā, mūzikā) saistība ar informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, vai palīdz/traucē/uzlabo.

Notiks pasākumi dažādu profesiju iepazīšanai ar akcentiem uz IKT prasmēm ikvienā

no tām (ārsts, pastnieks, mūziķis, uzņēmējs, vadītājs, pārdevējs, lauksaimnieks, pavārs, viesmīlības speciālists, žurnālists utt. - vai kāds no viņiem var iztikt bez IKT prasmēm?) un „Mani palīgi nākotnes karjeras izvēlē” (1.-12.klašu skolēniem). Klases audzinātāja stundas ar pedagogu karjeras konsultantu par to, kur meklēt palīdzību nākotnes karjeras izvēlē. Klases stundas var notikt attālināti. Testi - www.niid.lv, www.profesijupasaule.lv, www.profolio.lv.

Pasākuma aktualitātēm un programmai aicinām sekot līdzi sociālajos tīklos - „Tavai karjerai” facebook lapā un twitter kontā, kā arī VIAA tīmekļvietnē

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, kura laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt iespējamo nodarbošanos  nākotnē, uzklausīt dažādu profesiju pārstāvjus un saņemt karjeras konsultācijas. Karjeras nedēļas laikā papildus VIAA organizētajiem pasākumiem vispārējās un profesionālās izglītības  iestādēs visā Latvijā notiks arī dažādi citi ar profesijas izvēli saistīti pasākumi. Šogad Karjeras nedēļa veltīta IKT nozares iepazīšanai. Ievērojot epidemioloģisko situāciju valstī, lielākā daļa pasākumu būs tiešsaistē, savukārt daļa pasākumu vienas klases vai vienas komandas ietvaros notiks klātienē, ievērojot epidemiologu rekomendācijas un atbildīgo iestāžu rīkojumus.

Karjeras nedēļu VIAA īsteno projekta „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros ar Eiropas Sociālā fonda un valsts finansējumu.

Informāciju sagatavoja:
Snežana Petroviča, Krāslavas novada Karjeras nedēļas koordinatore


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde