ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Psiholoģes Diānas Zandes otrais lekciju bloks Krāslavā

Pievienots: 22.01.2018

Pagājušā gada rudenī Krāslavā viesojās psiholoģe Diāna Zande ar lekciju bloku, kas bija domāts plašai mērķa grupai - mammām, sievietēm, pāriem. Šoreiz, 3. februārī, Krāslavas māmiņu kluba „Jauno vecāku skolā” vairāk uzmanības veltīsim problēmām, ar kurām saskaras  jaunākā vecuma bērnu vecāki. Aicinām ikvienu topošo un  jauno vecāku noklausīties 3 lekciju bloku, kuru vadīs zinoša psiholoģe ar doktora grādu klīniskajā psiholoģijā, kura vienlaikus ir piecu bērnu mamma.

Lekcijas, kā jau ierasts, notiks Krāslavā, Skolas ielā 7, 3. stāva zālē, un apmeklētājiem pasākums  būs bez maksas. Nodarbības droši var apmeklēt kopā ar bērniem, jo tiks sagatavots bērnu stūrītis. Starp lekcijām paredzētas kafijas pauzes.

Lai katrs varētu izvēlēties, kuru lekciju apmeklēt, katrai lekcijai norādīts savs laiks.

  • 12.00 - Mazuļa miedziņš.
  • 14.00 – Divgadnieks.
  • 16.00 – Temperaments.

Lekcijās noderīgas atziņas darbam un dzīvei radīs arī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi, mediķi, sociālajā sfērā strādājošie, vecvecāki, citi interesenti. Īpaši iesakām lekciju par temperamentu.

 Diāna Zande pastāstīja par jauno lekciju bloku.

 Mazuļa miedziņš

 „Miegā mēs pavadām apmēram 1/3 daļu no savas dzīves, bet pirmajos dzīves gados bērni guļ apmēram pusi no visa diennakts laika. Vecāki zina, ka, ja bērns ir labi izgulējies, tad diena visiem šķiet labāka, bet, ja mazulis guļ slikti, tas iespaido gan viņa labsajūtu, gan visu ģimeni. Arī vecāku miegs ir svarīgs, jo tikai izgulējies tētis spēj labi koncentrēties darbam, un mammai jācenšas pēc iespējas pagulēt, lai varētu visu dienu (un arī naktī) rūpēties par mazuli. Nodarbībā par vienu no cilvēka fizioloģiskajām pamata vajadzībām – miegu runāsim par dažādiem jautājumiem.

-   Kā mēs guļam?
-   Kā atšķiras mazuļa miegs no pieaugušo miega?
-   Cik daudz miega vajag bērniem un pieaugušajiem?
-   Kā mainās mazuļa miegs no dzimšanas līdz divu gadu vecumam?
-   Kā sekmēt veselīgus miega ieradumus mazajiem un lielajiem?
-   Jautājumi un atbildes par miegu un miedziņu.

 Divgadnieks

 Ar apzīmējumu „divgadnieka krīze” mēdz raksturot bērna vecuma posmu, kas ilgst apmēram no  pusotra līdz trīs ar pusi gadiem. Šajā vecuma posmā mazuļa uzvedībā parādās krasa nepakļaušanās vecākiem, bieži emociju izvirdumi, savas gribas un varēšanas izpaušana visnegaidītākajos veidos un brīžos. Lai cik ļoti vecāki mīlētu savu bērniņu, dažreiz mazuļa uzvedība sekmē izsīkuma sajūtu vecākiem un bažas par to, vai atvasi audzinām pareizi. Lai iedrošinātu vecākus un labāk saprastu savu divgadnieku, nodarbībā runāsim par attīstības aspektiem.

-   Kā attīstās bērna galvas smadzenes no dzimšanas līdz pirmsskolas vecumam un kā smadzeņu attīstība ietekmē viņa uzvedību?
-   Ko prot divgadnieks (bērna motorā, kognitīvā, emocionālā attīstība), ko no bērna var un ko nevar sagaidīt šajā vecumā?
-   Kā samazināt bērna dusmu izvirdumus?

 Bērna raksturs un temperaments

 Teorētiski visi vecāki zina, ka katrs bērns attīstās savā individuālā veidā un tieši tāpat kā pieaugušie, arī bērni atšķiras. Tomēr praksē mēs bērnus mēdzam salīdzināt. Vai mūsu mazulis sāk staigāt tad, kad kaimiņu bērns, vai runā agrāk vai vēlāk nekā citi? Kāpēc viens brālis allaž ir labā omā, bet otrs ātri satraucas un ilgi nespēj nomierināties? Dažreiz dusmojamies uz lēnīgu mazuli vai tieši otrādi, jūtamies izsīkuši, dzīvojot ar ļoti aktīvu bērnu. Bērnu uzvedību nosaka iedzimtība, veselības stāvoklis, audzināšana ģimenē un kultūra. Nodarbībā pievērsīsimies bērnu iedzimtajām atšķirībām – temperamenta faktoriem. Klausītājiem būs iespēja iepazīties ar mūsdienu teorētiskajiem temperamenta modeļiem un praktiskām idejām. Kopā iegūsim atbildes uz jautājumiem.

-   Kas ir un kas nav temperaments?
-   Kā vecāki var atpazīt dažādas temperamenta pazīmes?
-   Kā temperaments nosaka to, kā bērns (un arī vecāki) piedzīvo dažādas situācijas?
-   Vai tiešām „ābols nekrīt tālu no ābeles” un kāpēc tā ir?
-   Kā palīdzēt bērnam, kuram ir izteikts jutīgums / aktivitāte/, nomierināties?
-   Kā sekmēt bērnu (un arī pieaugušo) pašregulācijas spējas?

Nodarbība būs noderīga vecākiem un vecvecākiem, pedagogiem, mediķiem un sociālajiem darbiniekiem.

Izglītojošo pasākumu ciklu finansē Krāslavas novada dome ESF projekta 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros.

Ieva Maļinovska, Krāslavas māmiņu klubs


Jauna aptauja

Janvāris - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
pirmdiena, 01.01.2024
pirmdiena, 08.01.2024
piektdiena, 19.01.2024

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde