ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Rekordliels dalībnieku skaits rudens pārgājienā uz Veckaplavu

Pievienots: 05.10.2022

Šogad, 2. oktobrī, Krāslavas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centrs (TIC) jau trešo reizi rīkoja rudens pārgājienu. Šo pārgājienu mērķis ir ne tikai būt kustībā un baudīt dabu, kas tieši rudenī iekrāsojas neparasti krāšņās krāsās, bet arī iepazīt tūrisma objektus, būt kopā un vairot pozitīvismu.

Liels prieks un gandarījums, ka katru gadu dalībnieku skaits kļūst arvien kuplāks. Ja 2020. gadā pārgājienā uz Piedruju piedalījās 36 dalībnieki, 2021. gadā uz Tartaku kājām devās 55 cilvēki, tad šogad pārgājienā uz Veckaplavu norunātajā laikā Krāslavas pils kompleksā sapulcējās 77 dalībnieki no Krāslavas, Dagdas, Preiļiem, Balviem, Ludzas, Daugavpils, Jelgavas un Liepājas.

Lai gan visu nedēļu laika prognozes svētdien solīja lietainu laiku, tomēr šajā dienā laika apstākļi pasākuma dalībniekus patiešām lutināja – no rīta pat uzspīdēja saulīte, bet visu pārgājiena laiku noturējās mierīgs, bezvējains un bezlietains laiks. Pārgājiena dalībnieki varēja ar pilnu krūti izbaudīt dabas parka „Daugavas loki” rudenīgi krāšņās ainavas un neatkārtojamos skatus uz Daugavu, pa kuru graciozi peldēja gulbji.

Šajā reizē dalībnieki iepazinās ar pieciem objektiem, kas atrodas Daugavas kreisajā krastā. Pārvarot pirmos divus kilometrus, pārgājiena dalībnieki varēja nedaudz atpūsties vai arī uzkāpt Priedaines 32 metru augstajā skatu tornī. Tālāk, sekojot reģionālā velomaršruta Nr.35 un pavisam nesen nomarķētās Latgales Ezertakas norādēm, lielā kompānija nosoļoja 8 km līdz zirgu sētai „Klajumi”. Šeit dalībniekus sagaidīja viesmīlīgie saimnieki Ilze ar Viktoru un iepazīstināja klātesošos ar zirgu sētas piedāvājumu, kā arī pacienāja ar zāļu tēju un garšīgiem „zirga” cepumiem. „Klajumi” saviem viesiem piedāvā četras mājas nakšņošanai, „Klajumu ķēķi” Latgales kulinārā mantojuma ēdienu baudīšanai un dažādu pasākumu rīkošanai, ekskursijas pa saimniecību, un, protams, izjādes ar kādu no 12 zirgiem un vizināšanos ratos vai kamanās.

Tālāk ceļš veda cauri neaprakstāmi skaistam rudens mežam un dalībnieki nonāca pie atpūtas kompleksa „Vaclavi”. Atpūtas kompleksa teritorijā atrodas astoņi dīķi, divas atpūtas mājas un senlaicīga divstāvu viesu māja ar banketu zāli 100 un vairāk cilvēkiem. Saimnieki Vaclavs un Tatjana sagaidīja dalībniekus un iepazīstināja ar atpūtas kompleksa piedāvājumu. Dalībnieki, savukārt, izmantoja šo lielisko iespēju nedaudz atvilkt elpu, padzert kafiju ar līdzi paņemtajām maizītēm, kā arī nofotografēties skaistu un sakoptu ainavu fonā.

Nākamais sakrālais objekts, kas pēc 2,5 km sagaidīja gājējus, bija Kaplavas pareizticīga baznīca. Tā ir grezna, majestātiska sarkanu ķieģeļu un lielakmeņu celtne, kas lepni slejas virs Daugavas upes. Dalībniekiem bija iespēja apmeklēt baznīcu, iepazīties ar iekšējo interjeru un uzlikt svecīti, ko daudzi arī labprāt izdarīja.

Pēdējais apskates objekts, ko pēc 2,5 km bija paredzēts apmeklēt, ir Lielbornes muiža, kas atrodas nu jau Augšdaugavas novadā. Aptuveni pirms 5 gadiem šo muižu savā īpašumā iegādājās vidzemniece Nora Poiša ar vīru. Šo gadu garumā, pateicoties milzīgajam ieguldītajam darbam, muiža ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Šobrīd renovētajā muižas ēkā mājīgos, standarta augstas kvalitātes numuros vienlaikus var izmitināt 25 cilvēkus, bet muižas 1.stāvā darbojas restorāns, kurā var izbaudīt arī Latgales kulinārā mantojuma ēdienus. Arī muižas teritorija ir sakārtota, izstrādātas un labiekārtotas pastaigu takas, bērniem tiek piedāvāts rotaļu laukums, trošu trase, kāpšanas siena un citas aktivitātes. Pārgājiena dalībniekus sagaidīja muižas saimniece Nora, kura detalizēti iepazīstināja klātesošos ar muižas piedāvājumiem.

Pārgājiena finišs bija netālu no Kaplavas pareizticīgo baznīcas, skaistā vietā ar skatu uz Daugavu un lielu koka lapeni ar garu galdu. Šeit pasākuma dalībnieki tika pacienāti ar garšīgu zupu un citiem vietējiem Krāslavas novada gardumiem. Katrs par piemiņu saņēma medaļu un daudz, daudz pozitīvu iespaidu, smaidu un prieka. Rezultātā septiņās stundās tika noieti 23 km un apmeklēti 5 objekti.

Krāslavas novada TIC kolektīvs
Edītes Lukšas un Viktora Kalviša foto
Fotogalerija



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde