otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Tikai neaizmirstot pagātni, mums var būt nākotne…

Pievienots: 03.12.2019

No 4. līdz 8. novembrim Krāslavas Varavīksnes vidusskolā noritēja Vēstures un sociālo zinību nedēļa. Vēsture ir dzīves skolotāja, tāpēc ikvienam ir svarīgi apzināties tās mācības, veidojot vienotu un spēcīgu Latvijas nākotni. Mūsu pasaule ir mainījusies. 21. gadsimtā informācijas apjoms, tās plūsmas ātrums ir pieaudzis, kas bieži rada apmulsumu cilvēkos, jo viņi nespēj izvērtēt saņemto informāciju.

Ir zināms, ka jaunais ir labi aizmirstais vecais! Tieši šo atziņu izmantojām, plānojot Vēstures nedēļu. Lai raisītu skolēnu interesi, akcentējām stundas satura un jēgas nozīmi. Mūsdienu jauniešiem bieži vien pietrūkst iespēju izrunāties, uzdot jautājumus, diskutēt par aktuālo viņu dzīvē, izaicinājumiem un problēmām. Un vēl - ikvienam svarīga piederības izjūta konkrētai grupai – ģimenei, tautai, valstij. To iespējams veicināt, runājot par vērtībām saprotamā valodā un veidā, kā arī rosinot aktīvi piedalīties sabiedrības dzīvē. Tā kā novembris ir dažādiem pasākumiem un konkursiem bagāts mēnesis, daudzas piedāvātās iespējas arī izmantojām!

6. klases skolēniem piedāvājām dalību zīmējumu konkursā „Brīvs cilvēks neatkarīgā Latvijā.” Skolēni iepazinās ar Satversmē ietvertajām pamattiesībām. To, kā viņi šīs lietas uztver un saprot, jaunieši atspoguļoja savos darbos.

5.-9. klašu audzēkņi izpaudās radoši - Vēstures un sociālo zinību nedēļā savus darbus veltīja valsts dzimšanas dienai. 9. klases skolēniem bija iespēja izteikt savu viedokli, izklāstot to domrakstā „Kāpēc Latvijai ir svarīgas manas Satversmē ietvertās pamattiesības?”.

Vēsture un sociālās zinības iet roku rokā, tāpēc 6. novembra rīts aizsākās ar nelielu pētījumu, kura mērķis - noskaidrot skolēnu un skolotāju garastāvokli jaunās darba dienas sākumā. Rezultāts patīkami pārsteidza, jo 69% aptaujāto jutās labi, gatavi darboties un sadarboties.

11. novembris – Lāčplēša diena, laiks, kad atceramies kritušos karavīrus, kuri cīnījās par Latvijas valsts neatkarību un brīvību. 6.-9.kl.skolēni stundās noskatījās vairākus fragmentus no filmām un raidījumiem par 1919. gada notikumiem, latviešu karavīru likteņiem, lai apzinātos, ka arī maza valsts spēj aizstāvēt sevi. Neizpalika arī darbs grupās. Tas bija radošs darbs – plakāta veidošana par tēmu „Kāpēc Latvijā svinam 11. novembri?”

Nedaudz neierasti šajā nedēļā noritēja audzināšanas stundas 5.-12. klasē. Tika prezentēta Krāslavas novada pašvaldības jauniešu iniciatīvu projekta ietvaros 10.a klases jauniešu grupas izveidotā filma „Stāsts vienā kadrā”. Gan skolotāji, gan skolēni uzzināja četru senioru, Skuķu aprūpes centra iemītnieku, dzīves stāstus, pieredzi un atmiņas.

Mīļš paldies visiem mūsu skatītājiem par atbalstu, jo tā bija mūsu filmas pirmizrāde. Paldies jauniešiem par atsauksmēm, emocijām un siltajiem vārdiem, kurus veltīja filmas varoņiem – Skuķu aprūpes centra iemītniekiem.

Viens no īpašajiem pasākumiem bija konference „Vēsture top šodien, vai cilvēku (indivīdu) garīgums kā stipras un spēcīgas valsts pamats”. Pirmo reizi skolā satikās triju konfesiju - katoļu, pareizticīgo un protestantu - priesteri, lai vairāku stundu laikā sarunātos ar jauniešiem, atbildētu uz viņu jautājumiem, diskutētu un dažreiz pat strīdētos.  Garīgums, ticība, baznīcas problēmas, neiecietība, ateisms un zinātne, svētie raksti un daudzi jo daudzi jautājumi nodarbina mūsu jauniešu prātus. Ir zināms, ka strīdos dzimst patiesība. Tāpēc nezaudējam cerības… Par dalību konferencē pateicamies sv.Brigitas un sv.Katrīnas Romas katoļu baznīcas prāvestam Janušam Bulašam, Krāslavas sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas pārzinim Rostislavam Terehovam, Grāveru Ercenģeļa Mihaila pareizticīgo baznīcas pārzinim Viktoram Mjalikam, Krāslavas baptistu draudzes mācītājam Vjačeslavam Istratijam.

Mūsu rokās ir dārga dāvana - brīvā Latvija. Novēlu ikvienam izmantot augšanas iespējas, ko mums dāvā valsts. Lai visu Latvijas cilvēku attiecību pamatā ir savstarpējā cieņa, sapratne un dzīvošana saskaņā ar sirdsapziņu! Šīs morālās vērtības ir demokrātiskas sabiedrības stūrakmens.

Margarita Borodina-Ignatoviča,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas vēstures un politikas skolotāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde