ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Vēsture, maksla un inovācijas

Pievienots: 12.06.2019

Mācību gada pēdējā nedēļā Indras pamatskolas 4.klases skolēni devās izzinošā ekspedīcijā uz Preiļiem, lai rastu atbildes uz daudziem jautājumiem, kuri parādījās sagatavošanas stadijā: kāpēc Preiļu ģerbonī ir attēlots krauklis, kas tādi ir Borhi un kā tie ir saistīti ar šo pilsētu, kur dzīvo baltā Dāma, vai leļļu radīšana ir māksla un vai jāizmet veca mopēda detaļas?

Iniciatīva «Latvijas skolas soma» deva mums iespēju klātienē saņemt atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par vienu no Latgales skaistākajām pilsētām

Iepazīšanās ar pilsētu sākās  Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, kur  krājumā ir vairāk nekā 20 000 vienības, kas atspoguļo novada vēsturi, saimniecisko, izglītības un kultūras attīstību, ievērojamu personību lomu dažādos novada un valsts vēstures notikumos.

Muzejā skolēniem tika piedāvāta radošā nodarbība «Pogaļa», kuras mērķis ir  sniegt un padziļināt zināšanas par  svarīgu Latgales lauksaimniecības nozari – linapstrādi, iepazīstināt ar linu pārstrādes produktu dažādību, to izmantošanu. Darbības  rezultātā visi bērni kļuva par pašveidota laimes amuleta īpašniekiem, kā arī nogaršoja lauku maizi ar linu eļļu.

Muzeja otrajā stavā mēs aplūkojām gleznu izstādi un  izpildījām vairākus gides uzdevumus, lai pārbaudītu, vai esam uzmanīgi apmeklētāji.

Un tad mēs nokļuvām pasakā! Tiešām, reālajā dzīvē tik daudz neparastu leļļu neviens nebija redzējis! Mazās galma dāmas, fejas un troļļi, čigāni, austrumu princeses un pazīstamu pasaku varoņi šeit raud un smejas, tenko un koķetē, dzied un dejo. Noskatoties nelielu filmu par galerijas īpašnieci un mākslinieci  Vladlenu Mihailovu , mēs uzzinājām, kā viņa veido savus darbus un ka katra lelle ir prototips kādam mākslinieces dzīvē sastaptam cilvēkam.

No smalkas leļļu pasaules mēs devāmies uz inovāciju pasauli – jaunatklāto Metāla galeriju. Mūs sagaidīja galerijas īpašnieks un galvenais inovators Aleksandrs Nesterjuks un viņa sieva datorgrafikas dizainere Alīna, kuri parādīja, ka no vecām, liekas nevajadzīgām detaļām, metāla gabaliem arī var izdarīt mākslas darbu. Mazie apmeklētāji bija sajūsmā un sāka kalt plānus, ko viņi taisīs no mājās esošām detaļām.

Viss šajā dienā redzētais un piedzīvotais veicināja skolēnu interesi gan par Latgales vēsturi, gan par mākslas un inovāciju daudzveidību, kā arī rosināja vasaras brīvlaikā pašiem radoši darboties.

Indras pamatskolas 4.klases audzinātāja Ilona Beitāne-Špaka



Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde