piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Jābūt gataviem pašiem aktīvi darboties

Pievienots: 28.01.2022

Krāslavieši nereti jautā, kas ir iekļauts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekošanas maksā? Kā dzīvokļu īpašnieki var ietekmēt maksas apmēru un noteikt vēlamus darbus mājas apsaimniekošanā?

No SIA „Krāslavas nami” saņēmām šādu skaidrojumu: „Maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.408 „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Noteikumi ir piemērojami tam dzīvojamām mājam, kur dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu nav pārņēmusi pārvaldīšanas tiesības, un kur dzīvokļu īpašnieki likumā noteiktajā kārtībā nav lēmuši par pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un noteikuši maksu par to.

SIA „Krāslavas nami” apsaimnieko dzīvojamās mājas, kuru pārvaldīšanas tiesības nav pārņemtas, un apsaimniekošanas maksu aprēķina saskaņā ar augstākminētajiem noteikumiem. Katrai pārvaldīšanā esošai dzīvojamai mājai tiek sastādīta tāme, kur tiek iekļauti dzīvojamās mājas kopīpašuma uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumi, tajā skaitā administrācijas izdevumi, mājas kopīpašuma elementu kārtējas uzturēšanas izdevumi, avārijas dienesta pakalpojumu izdevumi, zemesgabala uzkopšanas izmaksas. Tāmes forma ir apstiprināta ar Ministru kabineta noteikumiem.

Par aprēķinātajiem pārvaldīšanas maksājumiem nākamajam kalendāra gadam pārvaldnieks rakstiski paziņo dzīvokļa īpašniekam līdz attiecīgā gada 15. oktobrim, un dzīvokļu īpašnieku kopība sešu nedēļu laikā no paziņojuma var pieņemt lēmumu par aprēķinātu pārvaldīšanas maksājumu apstiprināšanu vai noraidīšanu, pieņemot kopīgu lēmumu saskaņā ar minētajos noteikumos noteikto kārtību.

SIA „Krāslavas nami” katru gadu oktobra rēķinos dzīvokļu īpašniekiem sniedz informāciju par nākamajām gadam aprēķināto maksu, norādot veidu, kā var iepazīties ar sagatavoto tāmi.

Apsaimniekošanas maksā ir iekļautas tikai dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas (koplietošanas telpu, dzīvojamo māju apkalpojošo inženierkomunikāciju sistēmu, iekārtu un citu elementu, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma) kārtējās uzturēšanas izmaksas. Apsaimniekošanas maksā nav iekļauta atsevišķu dzīvokļu komunikāciju apkalpošana (izņemot koplietošanas stāvvadus, kas atrodas dzīvokļos). Ūdensapgādes vai kanalizācijas stāvvadus, elektroenerģijas padeves tīklus kāpņu telpās apkalpo pārvaldnieks, bet par dzīvoklī esošiem cauruļvadiem un elektroinstalāciju, kas ir atsevišķā dzīvokļa elementi, ir atbildīgs pats dzīvokļa lietotājs. SIA „Krāslavas nami” apsaimniekošanas maksas ietvaros likvidēs, piemēram, ūdens teci mājas koplietošanas stāvvadā vai kanalizācijas aizsērējumu mājas pagrābā, bet atsevišķā dzīvokļa komunikāciju remontus ir jāveic pašam dzīvokļa lietotājam. Apsaimniekošanas maksā ir ietverta regulāras māju elementu apsekošana un bojājumu novēršana.

Lielākiem (kapitāliem) ieguldījumiem dzīvojamo māju atjaunošanā vai remontā ir jāveido uzkrājumu fonds, nosakot līdzekļu uzkrāšanas mērķi (piemērām, jumta seguma nomaiņa, kāpņu telpu logu vai durvju nomaiņa, kāpņu telpu kosmētiskais remonts u.c.). Lēmumu par uzkrājuma fonda izveidošanu pieņem dzīvokļu īpašnieku kopība (dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja „par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem). Par mājas kompleksa atjaunošanu (siltināšanu) arī ir jāvienojas dzīvokļu īpašnieku kopībai, un jābūt gataviem pašiem aktīvi darboties un iesaistīties projekta realizācijā.

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašnieki ir visi mājas dzīvokļu īpašnieki kopā, nevis pašvaldība vai mājas pārvaldnieks, kas tikai sniedz apsaimniekošanas pakalpojumu. SIA „Krāslavas nami” pārvaldnieka funkcijas izpilda tikai līdz dzīvokļu īpašnieku lēmuma pieņemšanai par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu. Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja ir visu attiecīgās mājas dzīvokļu īpašnieku kopīgais īpašums, un tieši dzīvokļu īpašnieki kopā var lemt visus jautājumus par savu dzīvojamo māju, bet, lai pilnvērtīgi un efektīvi izmantot šo iespēju, dzīvokļu īpašniekiem atbilstoši likumdošanai ir jāpārņem daudzdzīvokļu māju pārvadīšanas tiesības no pašvaldības.

Dzīvokļu īpašnieki, pieņemot kopīgu lēmumu, var pārņemt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības no pašvaldības un veikt savas mājas apsaimniekošanu patstāvīgi, izveidojot biedrību, izvēloties sev vēlamo apsaimniekotāju vai pilnvarojot kādu personu šo darbību veikšanai. Šajā gadījumā SIA „Krāslavas nami” būs tikai siltumenerģijas piegādātājs un ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs līdz atbildības robežai mājas ievadā, bet visus pārējos jautājumus par mājas apsaimniekošanu, komunikāciju darbības uzturēšanu, norēķiniem mājas ietvaros, lems paši dzīvokļu īpašnieki, patstāvīgi nosakot gan lēmumu pieņemšanas kārtību, gan to piemērošanu mājas iedzīvotājiem, gan maksājumu apmēru par apsaimniekošanu un nepieciešamo darbu apjomus.”


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde